Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

De mooiste dorpjes van Friuli Venezia Giulia

Collio

Ken je dat? Na uren slingeren door een verlaten Italiaanse heuvellandschap zie je ineens in de verte een dorpje opdoemen. Prachtig! Je besluit erheen te rijden en te stoppen om er even rond te kijken, in alle rust te genieten van je ‘ontdekking’. Zodra je de parkeerplaats op draait, sta je weer met beide benen op de grond: alleen maar Nederlandse nummerborden.

Natuurlijk doet het aantal toeristen niets af aan de schoonheid van een plek, maar zou het niet geweldig zijn om nog echt onontdekte Italiaanse dorpjes te verkennen? Het kan, in Friuli Venezia Giulia. Vandaag geven we vijf juweeltjes van dorpen prijs, die klaar zijn om door jou ontdekt te worden…

#1 Cividale del Friuli

Cividale-del-Friuli
In 53 v.Chr. gesticht als ‘Forum Iulii’ door Julius Caesar himself. Forum Iulii verbasterde in de loop der eeuwen tot Friuli – en zo werd dit kleine dorpje de naamgever voor heel de regio (Friuli Venezia Giulia). Het hele historische centrum van Cividale staat op de erfgoedlijst van UNESCO en is absoluut de moeite van een bezoekje waard.
Niet missen: de Tempel van de Longobarden, de kathedraal

#2 Spilimbergo

Spilimbergo
Het ‘juweel van Italië’ – samen met nog twintig andere Italiaanse dorpjes mag Spilimbergo zich sinds dit jaar officieel zo noemen. De naam is afgeleid van de stichter van het stadje, de edelman Spengenberg. Rond zijn kasteel ontstond langzaam een steeds groter dorp, dat oorspronkelijk Girone genoemd werd, vanwege de ronde vorm (giro = Italiaans voor ronde). Spilimbergo staat tegenwoordig ook bekend als de stad van de mozaïek, en heeft een gerenommeerd opleidingsinstituut dat geheel is gewijd aan die kunstvorm.
Niet missen: Duomo di Santa Maria Maggiore, het beschilderde 15de-eeuwse palazzo

#3 Poffabro

Poffabro
Op 525 meter hoogte wordt het in Poffabro niet snel warm… Maar die hoogte zorgt wel voor spectaculaire panaroma’s. De naam van het gehuchtje in de bergen komt van Prafabrorum, wat zoveel betekent als het ‘veld van de smeden’. Die naam duikt al in de bronnen op in 1339. In de 17de en 18de eeuw viel Poffabro onder de heerschappij van de Republiek Venetië (La Serenissima). Helaas heeft het dorpje veel geleden onder een aardbeving in 1976, maar alles is na de ramp in oude luister hersteld.
Niet missen: een wandeling langs de kalkstenen muren met houten balkonnetjes, de knusse kerstmarkt in Poffabro

#4 Aquileia

Aquileia
Aquileia is voor de liefhebbers van archeologie. Als archeologisch gebied staat het op de erfgoedlijst van UNESCO. Al in 181 v.Chr. werd het door de Romeinen als kolonie gesticht en vervulde een brugfunctie naar Danubisch gebied in het oosten. Opgravingen hebben de resten van het Romeinse forum, een basilica, een begraafplaats, mozaïekvloeren en funderingen van huizen aan het licht gebracht. Ook het havengebied en een groot mausoleum zijn opgegraven, en langs de Via Sacra (Heilige Weg) werden talloze beelden gevonden.
Niet missen: Area archeologica di Aquileia, Basilica di Santa Maria Assunta

#5 San Daniele del Friuli

Carnia - Sauris
Natuurlijk ligt San Daniele del Friuli er heel mooi bij, omgeven door een glooiend heuvellandschap, en kun je je er tegoed doen aan prachtige panorama’s. Maar laten we eerlijk zijn: we komen hier maar voor één ding: de lekkerste ham ter wereld. San Daniele del Friuli is de geboorteplaats van Prosciutto di San Daniele, een van de meest verfijnde delicatessen van Italië en ook wel de ‘koning van de hammen’ genoemd. Een koningin kennen ze ook in San Daniele del Friuli, in de vorm van de lokale gerookte forel. Als dat nog niet reden genoeg is om het dorp te bezoeken, dan ben je misschien wel benieuwd om erachter te komen waarom San Daniele ook wel het ‘kleine Siena van Friuli’ wordt genoemd…
Niet missen: Duomo, Castello di San Daniele del Friuli

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een reactie

  1. Ik was dit jaar in Aquileia. Vond het prachtig om het romeinse rijk hier zo terug te zien. Ze waren ook nog steeds opgravingen aan het doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *