Ga op pad met onze City Walks!

De lekkerste adresjes van Grado

Grado barst van de gezellige restaurants, waardoor het soms lastig kan zijn om een keuze te maken. Tijdens de blogtour #followgrado verzamelde Elena de lekkerste adresjes. Houd ze bij de hand als je Grado bezoekt en geniet van een heerlijke culinaire route door deze fijne badplaats in de regio Friuli-Venezia Giulia.

Bar Bomben
Hier ga je naartoe voor een caffè e cornetto, een espresso (of cappuccino) en een croissantje. Een typisch Italiaanse bar, een tikkeltje chaotisch maar met een geweldige sfeer. Luister naar de dagelijkse praat van de Gradesi terwijl je langzaam wakker wordt en plannen maakt voor de rest van de dag. Vanaf het kleine terras heb je uitzicht op de bedrijvigheid in de haven.
Riva Camperio 10

Bar-Bomben-Grado

Ristorante alla Pace
Een aantal restaurants in het oude centrum van Grado werken samen onder de noemer I Ristoranti del Castrum. Ze staan voor traditionele keukens met veel lokale visgerechten. Ristorante alla Pace is er een van, een sfeervol restaurant in de karakteristieke binnenstad. Behalve visgerechten serveren ze ook pizza’s, zoals de Pizza Doge met crudo di Sauris, rauwe ham uit het nabijgelegen Sauris, fior di latte, mozzarella van koemelk, en truffelolie. Ze serveren enkel wijnen uit Friuli.
Piazza Duca d’Aosta 20

Alla-Pace-Grado

Ristorante da Ovidio
Ook dit restaurant is aangesloten bij I Ristoranti del Castrum. Een gezellige plek met een bevlogen eigenaar, alweer de vierde generatie van de familie die dit restaurant bestiert. Probeer als je hier gaat eten zeker de antipasti van vis, een geweldige introductie voor de kookkunsten van de chef. Hij serveert vooral il pesce azzurro, vis die ver van de kustlijn maar niet in de diepe zee leeft.

Als hoofdgerecht is de boreto een echte aanrader. Dit lokale gerecht was vroeger dagelijkse kost voor de vissers in de lagune en bestaat uit een vissoort naar keuze in een dikke saus gemaakt van slechts enkele basisingrediënten: olijfolie, bloem, knoflook, zout en peper. Het wordt vaak geserveerd met polenta.
Via Marina 36, Grado

Da-Ovidio-Grado

Leuk extraatje: op elke tafel van deze restaurants ligt een boekje met uitleg over de restaurants, de streekgerechten en vele recepten om het thuis na te kunnen maken.

Zero Miglia
Liefhebbers van verse vis zijn aan het goede adres bij Zero Miglia. Dit restaurant ligt aan het einde van de havenarm, naast de visafslag. Verser kan bijna niet! Voor een schappelijke prijs (voorgerechten vanaf € 10,- en hoofdgerechten € 14,-) kun je hier de lekkerste visgerechten proeven. Het terras van dit restaurant ligt op een rustige, zonnige plek aan het water.

Waar eerdergenoemde restaurants wat traditionelere gerechten serveren, zie je bij Zero Miglia een duidelijke moderne invloed en kunstig opgemaakte borden. Elena genoot van gemarineerde ansjovis met kappertjes van Pantelleria, radicchio en bloedsinaasappel, een combinatie om van te smullen. Ook de burrata met pijnboompitten, zongedroogde tomaten, olijven en gegrilde harder was bijzonder en zeker het proberen waard.
Riva Dandolo 22

Zero-Miglia-Grado

Trattoria ai Ciodi
Als je de lagune van Grado gaat verkennen, maak dan zeker een stop op het Isola di Anfora, een klein eilandje waar slechts een restaurant en een appartement gevestigd zijn. In het restaurant worden typische gerechten uit Grado geserveerd met vis die dagelijks vers wordt gevangen door chef-kok Mauro en zijn zonen Piero en Christiano. Je proeft dat ze er verstand van hebben: de vis is fluweelzacht en precies goed gegaard.

Als je durft kan je ook de Grappa della Laguna proberen: grappa gemaakt van het lokale plantje santonico dat groeit in de lagune. Het restaurant is heel klein en populair, dus zorg dat je gereserveerd hebt.
Isola di Anfora

Ai-Ciodi-Grado

Tavernetta All’Androna
All’Androna staat bekend als het beste restaurant van Grado. De geweldige locatie, aan een klein binnenplaatsje, draagt bij aan de luxe sfeer die in dit restaurant heerst. Stel je een zonnige dag voor, waarop je neerstrijkt op een authentiek Italiaans binnenplaatsje, aan tafels met wit linnen, beschut door parasols. Tel daarbij op dat hier (natuurlijk) de lekkerste visgerechten worden geserveerd, en het beeld is compleet.
Calle Porta Piccola 6

All'Androna-Grado

L’isola dei Sapori
Natuurlijk heeft Elena ook de beste twee ijssalons van Grado bezocht. Bij L’isola dei Sapori vind je een ruime keus aan klassieke smaken als chocolade, citroen, aardbei, caffè, hazelnoot en yoghurt-amarenen. Ook kun je hier terecht voor ijsjes op een stokje en ijstaarten.
Via Marina 13

Isola-dei-Sapori-Grado

Gelateria Antoniazzi
Echt bijzondere smaken vind je bij Gelateria Antoniazzi, zoals sinaasappel-gember, peer-ricotta-kaneel, perzik-basilicum en aardbei-balsamico. Deze gelateria ligt dichtbij het strand en is dus ideaal voor een kleine pauze tijdens een dagje strand.
Via Dante Alighieri 23

Antoniazzi-Grado

Nog een laatste tip: als je in Grado bent, proef dan zeker een stukje gubana. Dit zoete brood, de lokale specialiteit, lijkt wat op panettone en is gevuld met noten, rozijnen, pijnboompitten, suiker, cognac en citroenschil.

gubana-1

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *