Ontdek Italië op een Vespa!

Voorjaar in Florence: de mooiste tentoonstellingen & evenementen

Buongiorno! We tippen vandaag de fijnste tentoonstellingen die je komende maand niet mag missen als je in Florence en omgeving bent:

Human-Gormley-Forte-Belvedere-Florence

Human – geometrische figuren in en om het Forte di Belvedere
Het Forte di Belvedere ligt hoog boven Florence, met zoals de naam al verklapt een prachtig uitzicht over de Giardino di Boboli, de Arno aan je voeten en de koepels en kerktorens van de stad aan de overzijde van de rivier. In en om het Forte di Belvedere is tot 27 september 2015 de expositie Human van Antony Gormley te zien, met bijzondere beelden en beeldengroepen. In totaal zijn er meer dan honderd beelden te zien: in de ruimtes van het Forte di Belvedere, op de muren, de trappen en de terrassen buiten.

Een van de bekendste werken is Critical Mass, een soort anti-monument voor alle slachtoffers van de twintigste eeuw. Het werk is oorspronkelijk gemaakt voor een oude tramremise in Wenen, waarbij de kunstenaar zijn eigen lichaam als model nam voor elke persoon in de lange rij. De expositie is dagelijks geopend van 10.00 tot 20.00 uur, behalve op maandag.

Gormley-Forte-Belvedere-Florencefoto: Pietro Savorelli | Galleria Continua & White Cube

Gerrit van Honthorst in Florence
De Nederlandse schilder Gerrit van Honthorst (Gherardo delle Notti in het Italiaans) wordt in de Galleria degli Uffizi geëerd met een bijzondere tentoonstelling. Tot 24 mei zijn veel van zijn – voornamelijk nachtelijke – taferelen, die zeer in de smaak vielen bij de De’ Medici, bijeengebracht onder hetzelfde dak als beroemde werken van de grote meesters. Naast werken van Van Honthorst zijn er ook andere Hollandse meesters te zien in de Uffizi.

Gerrit-Honthorst-Gherardo-delle-Notti-Uffizi-Florence

Sculpturen van suiker
De Medici-familie deed zich maar al te graag tegoed aan weelderige banketten vol lekkers, met als grande finale een tafel vol zoetigheid. Op 5 oktober 1600 vond in het Palazzo Vecchio het huwelijk van Maria de’ Medici met koning Henry IV van Frankrijk plaats, een reden om extra uit te pakken.

Alle zoete suikerbeesten en andere kunststukken van suiker die die avond op tafel kwamen, vormen nu de basis voor een suikerzoete tentoonstelling die tot 7 juni te zien is in de Galleria Palatina (Palazzo Pitti).

Dolci-huwelijk-MediciMatrimonio di Maria de’ Medici, Jacopo da Empoli, Galleria degli Uffizi, FlorenceDolci-2Dolci-3

Aan tafel met hoge heren
Vanaf 1 mei kun je in het Bargello aanschuiven bij de hoge heren, aan een zestiende-eeuwse tafel in de Sala degli Avori. De tafel is mooi gedecoreerd met prachtig servies, net als tijdens de banketten die in de renaissance veelvuldig werden gehouden. De tafel staat voor je gedekt tot en met 31 oktober.

Foglio miniato (Codice Cocarelli) fine XIV sec.

Middeleeuwse reizigers in het Bargello
Naast dineren op stand kun je in het Bargello terug in de tijd reizen, naar de middeleeuwen. Ter ere van het 150-jarig bestaan van het museum wordt tot 21 juni het reizen ten tijde van de middeleeuwen uitgelicht, met talloze voorwerpen die in die tijd onmisbaar waren voor reizigers: kaarten, schoenen, pelgrimsinsignes, geldbuidels, amuletten en kisten bijvoorbeeld. Een bijzondere reis in hartje Florence!

Mappamondo XV sec. Museum Schnütgen; MS; Koeln; Inventarnummer: G 645

Het zonnetje in huis
De tentoonstelling die van 9 mei tot 7 september in het Palazzo Davanzati te zien is, blijft dichter bij huis. Dankzij keramieken voorwerpen uit de zeventiende tot de eenentwintigste eeuw krijg je een unieke kijk in het dagelijkse leven van Florentijnse huishoudens.

De kunst van Franciscus
In de Galleria dell’Accademia, het thuis van onder anderen Michelangelo’s David, staat Sint Franciscus in de schijnwerpers. De expositie toont kunstwerken van Italiaanse en Aziatische kunstenaars met het leven van de heilige Franciscus als onderwerp.

San-Francesco-Arte-Accademia San-Francesco-Arte-Accademia-3

Potere e Pathos
In het Palazzo Strozzi huizen tot 21 juni de mooiste bronzen beelden. Lees hier de blog die we eerder wijdden aan Potere e Pathos.

Potere-Pathos-Palazzo-Strozzi-Florence

Opnames voor Inferno
Van 2 tot en met 6 mei is het Palazzo Vecchio in Florence gesloten vanwege de opnamen voor de film Inferno, naar het boek van Dan Brown. Ron Howard is als regisseur verantwoordelijk voor de mooie beelden van Florence die ongetwijfeld te zien zullen zijn. Hij verkende de stad afgelopen weken en verraste zijn fans regelmatig met mooie foto’s. Zeker het uitzicht vanuit de helikopter waarmee hij Florence van bovenaf verkende maakte ons een beetje jaloers…

Ron-Howard-Inferno-FlorenceNatuurlijk kun je ook zelf alvast in de voetsporen van Robert Langdon, Dan Brown, Ron Howard en niet te vergeten Dante treden. Met onze City Walk Dantes Inferno in Florence bezoek je alle plekken in het centrum van de stad die nog aan Dante herinneren, van de doopkapel met het schitterende plafond (waarop een weerzinwekkende duivel prijkt) tot het kerkje waar zijn grote liefde begraven ligt, van de kerkklokken die Dante altijd hoorde luiden tot de beelden die om hem treuren in de Santa Croce.

Dante-Florence

Kleurrijke irissen
Last but not least is ook de Giardino dell’Iris weer even open. We schreven eerder deze week al deze blog over de Iristuin, met alle details.

iristuin-Florence (2)

Geniet van la primavera a Firenze!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze City Walks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *