Home » Reizen door Italië » Florence » Vijftig tinten brons in het Palazzo Strozzi
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Vijftig tinten brons in het Palazzo Strozzi

In het Palazzo Strozzi in Florence zijn van 14 maart tot 21 juni 2015 de mooiste bronzen kunstwerken uit de oudheid te zien. Tijdens de tentoonstelling Potere e pathos zijn alle tentoongestelde bronzen kunstwerken voor het eerst samen te zien, in een uniek tijdsbeeld. Beroemde musea als het Prado in Madrid, het British Museum in Londen, het Metropolitan Museum of Art in New York, het Louvre in Parijs en de Vaticaanse Musea in Rome lenen de topstukken uit de collectie uit voor deze expositie, die na Florence nog te zien zal zijn in Los Angeles en in Washington DC.

Potere-Pathos-Palazzo-Strozzi-Florence

Potere e pathos neemt je aan de hand van vijftig bronzen meesterwerken mee naar de Hellenistische tijd (vierde tot eerste eeuw voor Christus). Een tijd waarin de kunst in het hele Middellandse Zeegebied nieuwe technieken ontwikkelde, een soort eerste globaliseringsperiode voor de kunst – de Griekse bronzen beelden werden namelijk al snel gekopieerd door onder anderen de Romeinen.

De bronzen beelden zijn niet alleen prachtig om te zien, ze stralen ook een nieuw soort dramatiek uit, een intense emotie die tot die tijd niet zo gekend was. Bovendien was volgens Plinius de Oudere brons in die tijd veel duurder dan zilver, waardoor de beelden niet alleen een grote artistieke waarde vertegenwoordigden, maar qua waarde bijna op gelijke hoogte stonden met gouden voorwerpen.

Helaas zijn lang niet alle bronzen beelden bewaard gebleven. Vaak werden ze omgesmolten om er vervolgens munten of wapens van te maken. Gelukkig hebben deze vijftig meesterwerken de tand des tijd goed doorstaan en schitteren ze in het Palazzo Strozzi als nooit tevoren. Kijk maar mee naar een paar bronzi die er te zien zijn:

Alessandro MagnoAlexander de Grote te paard | Museo Archeologico Nazionale, NapelsStatuetta bronzea di un artigiano con occhi d'argentoBeeldje van een ambachtsman | The Metropolitan Museum of Art, New YorkStatua in bronzo di Eros dormienteEen slapende Eros | The Metropolitan Museum of Art, New YorkStatua ritratto in bronzo di un ragazzo (Gaio Cesare?)Jonge aristocraat | The Metropolitan Museum of ArtHead of an Athlete (Apoxyomenos). (Complete view). c. 2nd-1st century B.C.Hoofd van een atleet | Kimbell Art Museum, Fort WorthBronze head of a goddess, probably AphroditeHoofd van Aphrodite | British Museum, LondenTesta bronzea raffigurante il dio Apollo da Salerno (I sec. a.C. – I sec. d.C.)Hoofd van Apollo | Museo Archeologico Provinciale, SalernoTête d'athlète vainqueur portant une couronne d'olivierHoofd van Benevento | Louvre, Parijs

Uniek is de ‘ontmoeting’ tussen de bronzen Apoxyomenos uit Wenen en de marmeren versie uit de Galleria degli Uffizi, die werd gebruikt om het origineel waarheidsgetrouw te kunnen restaureren. Ook de twee Apollo-Kouroi, normaal te zien in het Louvre en in Pompeï, staan voor het eerst zij aan zij.

Redenen genoeg om voor 21 juni even in de magische wereld van het brons te duiken in het Palazzo Strozzi. De tentoonstelling is elke dag te bewonderen, van 10.00 tot 20.00 uur. Op donderdag kun je zelfs tot 23.00 uur genieten van de bronzen beelden.

Nog meer bronzen beelden in Florence
Tijdens de tentoonstelling is in het Museo Archeologico Nazionale di Firenze de tentoonstelling Piccoli grandi bronzi te zien, met ruim honderdvijftig kleinere bronzen meesterwerken van de Grieken, de Romeinen en de Etrusken.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *