Home » Reizen door Italië » Florence » Venster op een Florentijns verleden
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Venster op een Florentijns verleden

Hoewel Florence er zo op het eerste gezicht misschien net zo uit ziet als tijdens de hoogtijdagen van Michelangelo en Botticelli, is de stad in de loop der eeuwen wezenlijk veranderd. Natuurlijk zijn er ook vandaag de dag nog veel monumenten die herinneren aan de middeleeuwen en – vooral – de renaissance, maar deze kerken, palazzi en kloosters staan in een stad die continu in beweging is.

De tentoonstelling ‘Firenze negli occhi dell’artista. Le vedute della città’ in de Galleria d’Arte Moderna van Palazzo Pitti neemt je mee terug in de tijd, naar plekken in Florence die nog steeds bestaan, inmiddels zijn verdwenen of wel nog bestaan maar wezenlijk veranderd zijn.

De reis naar het verleden van Florence voert langs 49 schilderijen, waarvan een aantal nog nooit eerder is tentoongesteld. De doeken zijn verdeeld in vijf categorieën: Florentijnse vergezichten, plekken die in de loop der tijd vernietigd of ingrijpend veranderd zijn, de Arno en de bruggen over deze rivier in het hart van de stad, Florentijnse feesten en de stamkroegen van de stad.

We maken een kleine rondgang langs een paar hoogtepunten van de tentoonstelling, en daarmee langs bijzondere plekken in Florence:

Gaspero Giuseppe Gherardi – Piazza della Signoria, 1843
Giovanni Signorini, Veduta di Firenze, 1856
Lorenzo Gelati – Veduta del Monte alle Croci, ca. 1860
Giuseppe Abbati – Il cortile del Bargello, ca. 1860
Giuseppe Abbati – Interno di un chiostro (San Marco), ca. 1865
Lusignano de Cuppis – Veduta delle Mulina di San Niccolò, ca. 1865
Alfonso Hollaender – Cupola di Santa Maria del Fiore, 1910-1915
Baccio Maria Bacci – Solaria alle Giubbe Rosse, 1928-1940
Orlando Di Collalto – Santo Spirito, 1951

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *