Home » Reizen door Italië » Florence » Una volta nella vita
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Una volta nella vita

In 2014 biedt Florence in het kader van Un anno ad arte wederom onderdak aan verschillende grote tentoonstellingen. De eerste indrukwekkende expositie is Una volta nella vita (‘Eén keer in het leven’). Zoals de naam al doet vermoeden biedt de tentoonstelling een unieke verzameling voorwerpen – brieven, manuscripten, schetsen en boeken in dit geval – die je maar één keer in je leven in deze samenstelling zult zien.

De papieren schatten zijn afkomstig uit de verschillende archieven en bibliotheken van Florence. Zo zijn er documenten uit de bibliotheek van de Uffizi, uit de Biblioteca Laurenziana en de Biblioteca Riccardiana. Plekken die we ooit bezochten en waar ons hart meteen na de eerste stap over de drempel harder ging kloppen. We zijn dol op boeken en op verhalen, zeker als ze in zo’n bijzondere omgeving worden bewaard. Het neuzen in de archieven voor het samenstellen van deze tentoonstelling moet een heerlijke klus zijn geweest!

Archivio della Venerabile Arciconfraternita della Misericordia Archivio Guicciardini, Firenze Biblioteca-Laurenziana-Florence Biblioteca-Riccardiana OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Er zijn maar liefst 133 pareltjes te bewonderen, die uit 33 verschillende bilbliotheken en archieven hierheen zijn gebracht. Het zijn stuk voor stuk kunststukjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van drie documenten van niemand minder dan Michelangelo, of van een schets van Rafaël?

schetsen-Michelangelo schets-Rafaël

Daarnaast is er het geboortebewijs van Leonardo da Vinci en een op papier gezette lezing van de hand van Galileo, over Dantes Inferno.

geboort-Da-VinciSONY DSC

Dante is er ook zelf, met een schitterende illustratie uit zijn Divina Commedia:

Dante-Commedia

Ook uniek: de echte handtekeningen van onder anderen Girolamo Savonarola en van Cosimo I de’ Medici. Maar er zijn ook modernere juweeltjes, zoals het allereerste nummer van Topolino (de Italiaanse Mickey Mouse), van 31 december 1932:

Topolino-1932

Zelf een kijkje nemen?
De tentoonstelling ‘Una volta nella vita. Tesori dagli archivi e dalle biblioteche di Firenze’ is tot en met 27 april 2014 te zien in de Galleria Palatina (in het Palazzo Pitti). Je kunt er elke dag, behalve maandag, terecht van 8.15 tot 18.50 uur. De kassa sluit om 18.00 uur. Een kaartje kost € 13,-. Inwoners van de EU tussen de 18 en 25 jaar betalen € 6,50. Voor iedereen onder de 18 en boven de 65 jaar is de tentoonstelling gratis.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *