Home » Reizen door Italië » Florence » Sense Florence – de stad door de ogen van een local
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Sense Florence – de stad door de ogen van een local

Verliefd worden op een stad en die liefde met elk bezoek dieper voelen worden, het is een heerlijk maar ook een beetje vreemd gevoel. Het is soms dan ook moeilijk uit te leggen wat een stad als Rome of Florence in mij losmaakt. Elk straatje dat ik ontdek, laat de stad dieper in mijn hart doordringen. Een zonnestraal op een okerkleurige muur, de schaduw van een toren die met het verstrijken van de dag verschuift over het drukbezochte plein… Dat alles maakt de stad tot een vriend, die je onbevangen en opgetogen vanwege de nieuwe vriendschap in je hart sluit.

Nog heerlijker dan het verdiepen van de liefde voor een stad is het ontdekken van een gelijkgestemde ziel, die de stad net als jij diep in zijn of haar hart heeft gesloten en wiens ogen gaan glimmen wanneer de stad ter sprake komt. Iemand die de stad hartverscheurend kan missen en die heimwee kan hebben naar de geuren, kleuren en geluiden die met de stad verbonden zijn.

Na mijn vertrek uit Rome had ik even nodig om de heimwee naar de Eeuwige Stad te verruilen voor het gevoel van thuiskomen in Florence. Hoewel het plekje dat Florence in mijn hart inneemt ietsiepietsie groter is dan dat van Rome, beleefde ik afgelopen maand in de Eeuwige Stad zoveel bijzonders, dat het echt even omschakelen was. In Rome toostte ik immers op mijn net verschenen boek, net na het vieren van de verjaardag van de Eeuwige Stad.

© Sophie Kruijsdijk

Gelukkig ontmoette ik gisteren in Florence een gelijkgestemde ziel, die haar hart aan de stad heeft verloren en zich er definitief heeft gevestigd. Het verhaal dat Sophie Kruijsdijk me onder het genot van een glas wijn vertelde, is te bijzonder en te heerlijk om het niet met jullie te delen:

‘Kun je verliefd worden op een stad? Blijkbaar wel. Nadat ik bijna twee jaar geleden had besloten om eerst een halfjaar naar Italië te gaan en daarna een half jaar Australië, is er onderweg iets misgegaan. Ik zit nog steeds in Florence en mijn leven is in een sneltreinvaart van succes, liefde en geluk beland. Raar maar waar.

Na eerst een taalcursus van vijf maanden te hebben gevolgd en als secretaresse op diezelfde taalschool te hebben gewerkt, werd het tijd om te kiezen. Australië, ik had immers de backpack al, terug naar Nederland, daar kon ik zo aan het werk in het onderwijs, of toch hier blijven? Ik wist onbewust eigenlijk allang wat ik wilde, maar helemaal zeker was ik nog niet.

Wat wil je dan? Hier een leven opbouwen zeker? Zomaar uit het niets? Ja, waarom niet? Ik ben van beroep docente Engels en ik kreeg een vaag gevoel dat die Italianen daar wel eens iets aan zouden kunnen hebben. Flyers, advertenties, kaartjes, sollicitatiebrieven, mond-tot-mondreclame en vooral heel brutaal zijn hebben ertoe geleid dat ik nu vaker nee dan ja moet zeggen op de vraag of ik nog plek heb. Ik heb mijn passies, lesgeven en Italië, samen kunnen voegen in de magische stad Florence en dat voelt geweldig.


de Arno met Piazzale Michelangelo in de verte
© Sophie Kruijsdijk

Als ik de bocht om fiets – je blijf toch Hollander – op weg naar een student en de Arno aanschouw met Piazzale Michelangelo tegen een achterwand van weelderige bergen, maakt mijn hart een vreugdesprongetje. Omringd zijn door schoonheid doet iets met je. Het inspireert, geeft energie en je ziet ineens overal mogelijkheden. Tenminste, dat effect heeft deze stad op mij.

Doordat ik het Italiaans goed meester ben geworden, zijn er deuren opengegaan die eerder gesloten bleven. Een gesprekje met de barista, de ober of zelfs de eigenaar van het restaurant zorgen ervoor dat je overal meer dan welkom bent en ineens als een van de intimi wordt behandeld. Een mooie gewaarwording die menig Nederlandse bezoeker doet verbazen. Een Napolitaanse uitdrukking luidt: ‘Se esce il sole, esce per tutti’ (Als de zon opkomt, komt die voor iedereen op). Het contrast met onze Nederlandse uitdrukking ‘Voor niets gaat de zon op’, zegt voor mij alles over het verschil in mentaliteit.

Delen is mooi en vanuit die gedachte wil ik mensen mee laten genieten van het gevoel waar ik elke dag zo vervuld van raak . Ik organiseer tours voor kleine groepen waarin ik Florence vanuit het perspectief van een local laat zien. Het gevoel dat je er iemand bezoekt die je kent, staat hierbij voorop. Ik wil een alternatief bieden voor de met kunst doortrokken rondleidingen en mensen juist kennis laten maken met de stad zelf en al haar charme. Bezoekers efficiënt wegwijs maken, zodat ze op een unieke en authentieke manier de stad kunnen beleven is mijn doel, vandaar ook de naam Sense Florence.

Anekdotes, behapbare achtergrondinformatie en aandacht voor de persoonlijke behoeftes van de bezoeker wisselen elkaar af. Op deze manier wordt een bezoek aan Florence niet zomaar een onpersoonlijk en toeristisch stedentripje, maar een beleving waarbij je het gevoel hebt dat je deel gaat uitmaken van die stad. Als je haar dan later ongetwijfeld opnieuw een bezoek brengt, zal dat als thuiskomen voelen. Voor nu alvast een voorproefje van ‘mijn’ Florence:

een waar spektakel om op de Mercato Centrale rond te lopen
© Sophie Kruijsdijk

San Niccolò, een van mijn favoriete wijken
© Sophie Kruijsdijk

mijn favoriete restaurant, Il Cantinone, een schat in een verscholen wijnkelder
© Sophie Kruijsdijk

chaos, gezelligheid en kwaliteit, het is hier allemaal te koop
© Sophie Kruijsdijk

Ga je binnenkort naar Florence en wil je net als Sophie en ik verliefd worden op deze bijzondere stad? Ga dan op pad met Sophie! Hieronder vind je haar gegevens. Maar wees gewaarschuwd, zo’n liefde gaat je niet in de kouwe kleren zitten. Voor je het weet, verruil je Nederland voor Florence…

www.facebook.com/SenseFlorence
senseflorence [at] gmail [punt] com
0039 3492481347

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië