Ga op pad met onze City Walks!

Nederlandse caravaggisten in Florence

Nu de grote Caravaggio-expositie in Rome (zie mijn blog van 16 februari) bijna ten einde loopt, zetten de Galleria degli Uffizi en de Galleria Palatina (Palazzo Pitti) in Florence hun deuren wijd open voor Caravaggio en zijn navolgers.

  Bacchus – Caravaggio

Reeds aan het einde van de zestiende eeuw wist de Galleria degli Uffizi in opdracht van groothertog Ferdinando I de’ Medici de hand te leggen op een aantal werken van Caravaggio, waaronder Bacchus en Medusa. De opvolgers van de groothertog breidden de verzameling in het Uffizi steeds verder uit. Vooral Cosimo II was een groot fan van de schilder uit Lombardije en omringde zich graag met Caravaggio’s werk. Ook de schilderijen van de zogenaamde caravaggisti, de schilders die zich lieten inspireren door Caravaggio’s manier van schilderen, vielen bij hem in de smaak.

De collectie van Caravaggio en zijn navolgers in Florence groeide dan ook gestaag, waardoor de stad nu – na Rome – over de grootste collectie caravaggistische schilderijen beschikt. De collectie van de Galleria degli Uffizi omvat veel werk van Nederlandse en Vlaamse caravaggisten. Zo is de Galleria degli Uffizi al eeuwenlang de trotse bezitter van De aanbidding van het kind van Gerrit van Honthorst.

 

De caravaggisten uit de lage landen combineerden echt Hollandse onderwerpen met het kleurgebruik en de religieuze elementen uit het werk van Caravaggio. Overigens is het aannemelijk dat zij niet alleen zijn beïnvloed door Caravaggio, maar ook door schilders die al eerder in diens voetsporen waren getreden, zoals Bartolommeo Manfredi en Orazio Gentileschi. Het is een vreemd fenomeen dat de Nederlandse caravaggisten vrij geïsoleerd in Utrecht actief waren; de stroming werd door schilders buiten Utrecht nauwelijks opgepikt. Pas in de tijd van Rembrandt en Frans Hals krijgt de caravaggistische manier van schilderen ook buiten Utrecht veel meer navolging – en waardering.

Aangezien het dit jaar precies 400 jaar geleden is dat Caravaggio stierf, besloten de twee grootste musea in Florence een grote tentoonstelling rondom zijn werk te organiseren. Anders dan in Rome is er nu echter ook veel aandacht voor het werk van zijn volgelingen. De expositie Caravaggio e i caravaggeschi telt meer dan honderd schilderijen, van de meester zelf en van bekende en minder bekende caravaggisten. Een unieke kans om de invloed van Caravaggio op de ontwikkeling van de schilderkunst te bestuderen!

 

22 mei – 17 oktober 2010

Galleria degli Uffizi
Piazzale degli Uffizi, Florence

Galleria Palatina di Palazzo Pitti
Piazza de’ Pitti 1, Florence

www.uffizi.firenze.it

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *