Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Hoed je voor de adem van de duivel in Florence!

In Florence is het ’s zomers erg heet. De fiorentini noemen hun stad niet voor niets un buco, een gat – een bijnaam die te danken is aan de ligging in een dal, waardoor er in de hete zomermaanden nauwelijks verkoeling is. Wil er heuvelopwaarts nog wel eens een lekker verkoelend briesje opsteken, in de stad is het zweten en puffen geblazen.

Behalve rondom de Duomo, het hart van de stad. Op bepaalde plekken op het Piazza del Duomo, het Domplein, waait het altijd. Hier waait namelijk geen gewone wind, nee, hier blaast de adem van de duivel…

Via-dello-Studio-Duomo-Florence

De adem van de duivel
De duivelse wind is vooral goed te voelen als je vanuit de Via dello Studio richting Duomo wandelt. Volgens de legende wandelde hier ooit een priester, die een bezoek wilde brengen aan de Duomo. De priester werd achtervolgd door de duivel, die kostte wat kost de ziel van de priester wilde hebben. De geestelijke bad nog harder dan anders, maar de duivel liet zich niet afschudden en bleef de man in zijn nek hijgen.

Uiteindelijk vroeg de priester de duivel om enig respijt, zodat hij een laatste keer kon bidden in de mooiste kerk ter wereld. De duivel gaf toe en beloofde buiten te wachten. De priester liet zich dat geen twee keer zeggen en schoot de Duomo binnen, voor een snel schietgebedje en een slimme ontsnappingsroute door een van de toegangsdeuren aan de andere kant van het middenschip.

De duivel had in eerste instantie niks in de gaten, maar na enige tijd werd hij ongeduldig. Hij begon te zuchten en werd met de minuut ongeduriger. Hij kon natuurlijk niet de kerk binnengaan om te kijken wat de priester uitspookte, maar hij voelde al aan dat het niet pluis was. Hoe langer het duurder, hoe ongeduldiger hij werd en hoe meer hij ging briesen. Na een paar uur begreep de duivel dat hij erin was geluisd en leidde zijn woede tot een ware storm over het plein, iets waar we tot op de dag van vandaag de naweeën van voelen… Hoed je dus op weg naar de Duomo voor de adem van de duivel!

duivel-Florence

Nog meer duivelse verhalen
Wie nog meer duivels verhalen over Florence wil lezen, bestelt Saskia’s boek De geheimen van Inferno. Met duivels én paradijselijke plekken in de stad van Dante, naar aanleiding van de spannende zoektocht in Dan Browns Inferno.

De-geheimen-van-Inferno-cover

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Ook op het plein voor de Gesú in Rome waait het altijd. Daarover wordt een soortgelijk verhaal verteld als jij hier beschrijft. De duivel en de wind liepen hier eens samen, de duivel ging de kerk in want hij had binnen nog een appeltje te schillen. Men heeft hem nooit meer gezien, maar de wind wacht nog steeds en rent maar rond de piazza op zoek naar zijn oude vriend. Het verhaal is o,a, te vinden in: Dirk L. Broeder, Romeins Mozaïek uit 1965 en in: Luc Verhuyck, SPQR – anekdotische reisgids voor Rome, Amsterdam 2001.

    Veel succes verder met je blogs en je gevarieerde interessante bezigheden.

  2. Wat een geweldig verhaal ook Geert! We gaan volgende keer in Rome even voelen hoe de wind daar wacht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *