Download gratis de Ciao tutti app!

Ken jij het Vrijheidsbeeld van Florence?

Vrijheidsbeeld - Santa Croce - Florence

Wist je dat Florence een eigen Statue of Liberty heeft? De Florentijnse versie van het Amerikaanse Vrijheidsbeeld staat in de Santa Croce, op het graf van Giovanni Battista Niccolini, een beroemde toneelschrijver. Hij schreef een aantal tragediestukken met als grote gemene deler de strijd voor vrijheid. Hij was een republikein en een liberaal in hart en nieren.

Niet gek dus dat op zijn graf het symbool van de vrijheid prijkt: een vrouw in een lang, geplooid gewaad met een stralenkroon, met haar voeten op een gebroken ketting en haar rechterarm hemelwaarts reikend met een stukje van de gebroken ketting in de hand.

Het beeld, dat de naam Libertà della Poesia kreeg, ‘Vrijheid van de Dichtkunst’, is gemaakt door Pio Fedi. Fedi begon in 1870 met het beeld – toevallig net het jaar waarin Frédéric Auguste Bartholdi, de ontwerper van het Amerikaanse Vrijheidsbeeld, in Italië was.

Zou Bartholdi Fedi’s schetsen hebben gezien en ze als inspiratie hebben gebruikt voor het beroemdste symbool van New York en heel Amerika? We zullen het waarschijnlijk nooit weten, maar de Florentijnen zijn er rotsvast van overtuigd dat de roots van de Statue of Liberty in hun stad liggen.

Nog meer beroemde graven
In de Santa Croce vind je ook de graven van andere beroemde Italianen, zoals dat van Michelangelo, waar drie beelden, de schilderkunst, de beeldhouwkunst en de architectuur, wenen om het verlies van zo’n grote kunstenaar. Ook Galileo Galilei, Leon Battista Alberti, Niccolò Machiavelli, Gioacchino Rossini en Giorgio Vasari zijn in de Santa Croce begraven.

Voor Dante is er geen schitterend gedecoreerde graftombe, maar wel een bijzonder mooi monument. De grote dichter, die werd geboren in Florence maar later uit de stad werd verbannen, is begraven in Ravenna. Florence zou graag de dichter opnieuw begraven hier in de Santa Croce, maar Ravenna weigert. Eens verbannen, blijft verbannen…

Dante-Florence-Santa-Croce

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.