Home » Reizen door Italië » Florence » Het symbool van Florence
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Het symbool van Florence

Voor een bezoek aan Florence is er geen betere maand dan mei. Het is nog niet te warm in de stad, de musea en monumenten worden nog niet zo bestormd door drommen toeristen als tijdens de maanden juli en augustus en, last but not least, je kunt een bezoek brengen aan de iristuin, die alleen in mei geopend is.

Je ziet deze bloem, het symbool van de stad Florence, in mei extra vaak opduiken. Het lijkt wel of de Florentijnen dan nog trotser zijn op deze prachtige bloem, die in het rood het wapen van hun stad siert. De iris straalt bijvoorbeeld op de wapens die het hele jaar door Palazzo Vecchio sieren, maar in de meimaand lijkt de rode kleur krachtiger af te steken tegen het wind. Ook kom je de bloem ineens overal tegen. Op vlaggen, in bosjes bij de bloemenstalletjes en, zoals gisteren, per toeval op een oude schets van Da Vinci.

Hoewel, toeval… Het zou zomaar kunnen dat de oude Florentijnse boekhandelaar in wiens winkel ik de prent zag een mooie combinatie had weten te maken van dit meisymbool en de sterfdag van Da Vinci. Vandaag is het namelijk precies 493 jaar geleden dat dit Toscaanse genie zijn laatste adem uitblies. Op 2 mei 1519 overleed Leonardo da Vinci, op 67-jarige leeftijd.

Zijn schets van een iris is een van de vele prachtige werken uit zijn nalatenschap die voor mij tot nog toe onbekend was. Maar er is meer dat Da Vinci nog voor ons verborgen houdt. Zo schreef ik al over de zoektocht naar zijn vermeende werk in het Palazzo Vecchio, waar ik even een kijkje mocht nemen toen ik de burgemeester van Florence interviewde voor De smaak van Florence.

Matteo Renzi, burgemeester van Florence, bekijkt de werkzaamheden van de
onderzoekers die zoeken naar de verborgen Da Vinci in het Palazzo Vecchio.
© Dave Yoder/AFP/Getty Images

Nu deze door mij geschreven reisgids in de winkel ligt, mag ik jullie eindelijk vertellen over deze bijzondere belevenis. Dat is echter een aparte blog waard, dus dat verhaal bewaar ik voor morgen!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

5 reacties

  1. Bedoel je geen lelie?

  2. Ciao Helma,
    De verwarring tussen iris en lelie is begrijpelijk in dit geval. Het symbool van Florence is een Franse lelie, oftewel een fleur de lis. Deze naam betekent letterlijk leliebloem, hoewel het symbool van de stad echt een gestileerde iris (in het Nederlands ook wel lis genoemd) is. Vandaar ook de competitie in de iristuinen deze maand: welke iris komt het dichtst bij de kleur van het origineel op de Florentijnse vlag?

  3. De lichtlilagekleurde irissen zien we in Florence en omgeving het meest. Vorig jaar hebben we “ergens” in Toscana een stuk wortelstok uit de grond gegraven langs een greppel en in een halve petfles laten wortelschieten. Thuis vervolgens in onze tuin in Nederland naast de vijver geplant en er zijn al bladeren uit opgebloeid. We zijn zo benieuwd of er ook een iris uit is gekomen als we weer in Nederland zijn! Ciao.

  4. Waarom heeft Leonardo deze schets in het geel getekend als hij eigenlijk rood is?

  5. We kunnen het helaas niet aan hem vragen, maar het is natuurlijk allereerst een schets, daar werden meestal geen kostbare kleuren voor gebruikt – die kwamen pas in de volgende fase, bij een fresco of schilderij. Ook kan het door de jaren heen – en door het digitaliseren – verkleurd zijn, zoals ook de originele Mona Lisa veel kleurrijker was dan het doek zoals we dat nu kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *