Download gratis de Ciao tutti app!

Het bijzondere wijnraampje van Osteria delle Brache

In Florence gaan we altijd op zoek naar nieuwe buchette del vino, wijnraampjes. Dankzij Marita, die een groot deel van het jaar in Florence doorbrengt, ontdekten we een prachtig wijnraampje – met een bijzonder verhaal – aan het Piazza dei Peruzzi (vlak bij de Santa Croce).

osteria-delle-brache-florence-1 osteria-delle-brache-florence-3

Het hout van deze buchetta is nog origineel en dateert uit 1272! Het is bovendien een van de twee buchette del vino in de stad die nog altijd open kunnen. Na een uitgebreide fotosessie kunnen we het raampje ook van de binnenkant bewonderen, aangezien in het palazzo waartoe het wijnraampje behoort, restaurant: Osteria delle Brache huist.

osteria-delle-brache-florence-5 osteria-delle-brache-florence-7osteria-delle-brache-florence-11 osteria-delle-brache-florence-12

De eigenaar van het restaurant vertelt ons dat het raampje in meerdere opzichten bijzonder is. Het werd namelijk bij lange na niet alleen gebruikt voor het doorgeven van wijn. Nee, het raampje diende als een soort lommerd. Het was dan ook altijd open, zodat iedereen er op elk uur van de dag terecht kon om een ketting te ruilen voor wat geld, zonder meteen gezien te worden.

Deze speciale functie van de buchetta del vino is niet zo vreemd als je weet dat in het palazzo, dat toebehoorde aan de familie Peruzzi (herkenbaar aan de peren in het familiewapen), een bank gevestigd was. Volgens de bronnen maakten veel arme Florentijnen gebruik van deze Banca dei Pegni.

Tutte le mani disperati hanno bussato lì,’ zo vertelt de eigenaar. ‘Alle wanhopige handen hebben hier aangeklopt.’ Van moeders die een erfstuk verkopen omdat ze hun kinderen iets te eten willen geven tot aan lager wal geraakte edellieden. Het wijnraampje bleef deze functie ongeveer tot eind zeventiende eeuw vervullen, waarna het in de negentiende eeuw definitief werd gesloten.

osteria-delle-brache-florence-9 osteria-delle-brache-florence-10 osteria-delle-brache-florence-13 osteria-delle-brache-florence-20

We besluiten meteen aan te schuiven voor de lunch, die volgens de eigenaar in elk geval moet beginnen met hun beroemde Atelier. Dat heeft niet direct iets met een kunstenaarsatelier te maken, maar met a telier, oftewel op maat. Een Atelier is een gevulde focaccia, naar recept van la nonna uit Prato.

De eerste Atelier zag in 1926 het levenslicht, waarna de familie zich van generatie op generatie meer bekwaamde in het recept. Het resultaat zijn twee dunne laagjes krakend vers gebakken focaccia, met daartussen beleg naar keuze. Wij proeven er een met prosciutto, parmigiano en pesto, gevolgd door ravioli met vers geschaafde truffel.

osteria-delle-brache-florence-24 osteria-delle-brache-florence-26 osteria-delle-brache-florence-27 osteria-delle-brache-florence-28 osteria-delle-brache-florence-29

Voor een toetje is er altijd plek, zeker als er semifreddo op de kaart staat. Deze met peer (als eerbetoon aan de familie Peruzzi), karamel en pinoli (pijnboompitjes) is alleen al een reden om snel weer bij Osteria delle Brache aan te schuiven.

osteria-delle-brache-florence-31osteria-delle-brache-florence-21

Je vindt Osteria delle Brache aan de Via delle Brache 6, net om de hoek van het Piazza dei Peruzzi. Je kunt er de hele dag door terecht, van ontbijt tot en met diner. Het wijnraampje bevindt zich net om de hoek van de ingang van het restaurant.

osteria-delle-brache-florence-4 osteria-delle-brache-florence-6 osteria-delle-brache-florence-8osteria-delle-brache-florence-2

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

2 reacties

  1. Stuur leuke adresjes van Ciao Tutti vaak door naar familie in Florence.
    Zo ook het item over de Osteria delle Brache met het wijnraampje.
    Zij zijn daar gaan lunchen en inderdaad was de ravioli met truffel heerlijk, maar de rest was een deceptie:
    de bestelde antipasti kwamen niet en een van de volgende gerechten was verkeerd. Toen wilden ze de antipasti hierna serveren?!. Kortom een afknapper. Hopelijk was dit eenmalig.

  2. Grazie Marianne, altijd fijn als nóg meer mensen genieten van onze tips. Ik heb even gebeld met Osteria delle Brache en om uitleg gevraagd. Ze vertelden dat ze het jaar heel slecht zijn begonnen, met een uit de hand gelopen nieuwjaarsfeest waarbij de gasten helaas veel schade aan het interieur hebben berokkend. Daar zijn ze nog altijd druk mee bezig – en daardoor nog van de kaart. Hij bood zijn excuses aan (hopelijk ook aan jouw familie ter plekke) en verzekerde me dat het niet weer zou gebeuren. Speriamo bene, want het is een heerlijke combi van Florentijnse historie en een goede keuken, daar aan het Piazza de’ Peruzzi!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *