Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

Florence – in de voetsporen van grote schrijvers

Gastblogster Lucia uit Rome heeft zichzelf een mooi doel gesteld. Ze heeft besloten om de bijzondere reizen uit de Lonely Planet-gids allemaal zelf te maken. Ze droomt al weg bij verre bestemmingen en tropische oorden, maar begint dicht bij huis, in Italië.

De eerste bijzondere reis die ze uit de Lonely Planet koos, is namelijk Il mito letterario dell’Italia, De literaire mythe van Italië. ‘Deze reis brengt me in al die Italiaanse steden die beroemde buitenlandse auteurs hebben geïnspireerd, die een muze waren voor grote schrijvers van over de grens. Veel schrijvers vielen als een blok voor de charme van Italiaanse steden en besloten er een paar maanden of langer te verblijven, om er meesterwerken van formaat te schrijven die geheel en al te danken zijn aan de energie die de stad de schrijver bood.’

Florence (2)

De verschillende etappes van deze reis zijn Rome, Florence, Venetië en Triëst. Lucia neemt ons vandaag eerst mee naar Florence:

‘Florence was een van de steden die tijdens de Grand Tour het meest werd aangedaan. Dankzij de vele kunstschatten was het een niet te missen etappe tijdens een culturele reis door de laars. Ook het Britse echtpaar Shelley woonde hier; hun zoon werd hier zelfs geboren en kreeg daarom de naam Percy Florence Shelley. De Brownings leefden lange tijd in Florence, tot aan de dood van Elizabeth, en ook Lord Byron vereerde de stad met een bezoek, net als Dostojevski, in 1868, die de stad ‘het paradijs’ noemde.

Volgens de Lonely Planet zijn er drie niet te missen ervaringen die je in Florence meegemaakt moet hebben om echt in de voetsporen van deze grote schrijvers te kunnen treden (en zelf wellicht ook inspiratie voor een meesterwerk op te doen):

Florence (1)

1 drink een kopje koffie in een van de historische cafés op het Piazza della Repubblica
Het Piazza della Repubblica is een van de grootste pleinen van Italië. Al ten tijde van de Romeinen was het het epicentrum van de stad. Volgens Dante stond er vlak bij het plein een tempel die was gewijd aan Mars, de god van de oorlog, die het altijd strijdlustige en weerbarstige karakter van de Florentijnen alleen nog maar aanwakkerde.

Na het jaar 1000 begon het plein langzamerhand te veranderen. Eerst kwam er een markt, die na de bouw van de Loggia del Mercato Nuovo (vlak bij de Ponte Vecchio, met het bronzen zwijntje) als snel de mercato vecchio, de oude markt werd genoemd. Halverwege de zestiende eeuw liet Cosimo I de’ Medici hier een ghetto bouwen, waarna hij alle joden dwong hier te gaan wonen.

De huidige aanblik dateert uit de tijd van de Risanamento, de ‘opschoning’ van de stad, die werd uitgevoerd nadat Florence tot hoofdstad van Italië was verkozen (1865). Op de grote triomfboog die nu het plein domineert, en die door de inwoners van de stad ook wel Arcone (Grote Boog) wordt genoemd, wordt zowel de oude oorsprong als de herinrichting herinnerd:

«L’ANTICO CENTRO DELLA CITTÀ
DA SECOLARE SQUALLORE
A VITA NUOVA RESTITUITO»

Nu biedt het plein een draaimolen voor de kleintjes en er zijn altijd veel straatartiesten te vinden. Rondom vind je talrijke cafés, waaronder de belangrijkste en meest authentieke van de stad. De bekendste bestaan al meer dan honderd jaar, zoals het Caffè delle Giubbe Rosse, dat is genoemd naar de rode jasjes die de obers er dragen (naar voorbeeld van de obers in Wenen eind negentiende eeuw), Caffè Gilli, dat al bestaat sinds 1733 en waar de beroemde foto van Ruth Orkin American Girl in Italy is geschoten, in 1951, en Caffè Paszkowski, dat ooit is ontstaan als een bierlokaal maar dat later internationale beroemdheid vergaarde als muziekcafé. Geen van deze cafés is goedkoop, op het terras betaal je al gauw zes euro voor een cappuccino, maar voor een ‘historische koffie’ is dat eigenlijk geen geld…’

Florence (9)

2 bezoek de Galleria degli Uffizi
Dit, zo vertelt Lucia, is een echte must voor iedereen die het Florence van weleer wil beleven. ‘Niet alleen vanwege de enorme hoeveelheid kunst die hier is verzameld, maar vooral vanwege de beleving waarop je hier wordt getrakteerd. Je zult met open mond staan kijken naar de schitterende kleuren, de adembenemende schoonheid die de kunstenaars van toen hebben weten vast te leggen op het doek. Zo stond ik wel een kwartier lang alle details van Botticelli’s Venus in me op te nemen.

Florence (3)

Maar ook de standbeelden, die in de galerij maar vooral die in de zaal waar alle beelden samen een bijzondere choreografie uit lijken te voeren. Een unieke ervaring, die je nergens anders kunt beleven… Tel hier het uitzicht op de Arno en de Ponte Vecchio bij op en je weet precies waarom al die schrijvers onvergetelijke zinnen op papier konden zetten.’

3 bekijk de zonsondergang vanaf de Ponte Vecchio
‘Voor romantici! Laat je betoveren door de hemel boven Florence, die tijdens zonsondergang de meest schitterende kleuren aanneemt, van blauw tot zachtpaars, van rood tot roze, met alle tinten ertussen. Dit moment zal voor altijd op je netvlies gebrand staan, met de unieke Ponte Vecchio als brandpunt. De perfecte afsluiting van een vast en zeker perfecte dag in Florence.’ 

Florence (8)

Hoteltip
Wil je net als Lucia van een schitterende zonsondergang genieten in Florence? Blijf dan een nachtje slapen, bijvoorbeeld in Hotel Palazzo Gamba, waar Lucia zelf ook sliep. Dit hotel, dat aan het Piazza del Duomo ligt, midden in het culturele hart van de stad dus, is geen normaal hotel, maar biedt appartementen, elk met de naam van een Florentijnse kunstenaar. Elk appartement biedt bovendien een uniek uitzicht op het Piazza del Duomo, voor wie niet alleen van een romantische zonsondergang wil genieten maar ook groots wil ontwaken!

Florence (4) Florence (5)

Steun Ciao tutti & onze Italiaanse partners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *