Download gratis de Ciao tutti app!

Firenze with Gusto – een culinaire reisgids voor je bezoek aan Florence

Houd je van lekker Italiaans eten en ga je binnenkort naar Florence? Dan tippen we graag de digitale reisgids Firenze with Gusto van onze vriendin Valentina Dainelli, Fiorentina DOC.

Valentina neemt je mee naar haar favoriete culinaire adressen voor traditioneel Florentijnse en Toscaanse specialiteiten. Ze groeide op met pappa al pomodoro, at brood met wijn en suiker (pane vino zucchero) als merenda, tussendoortje, en kon al op jonge leeftijd genieten van trippa alla fiorentina (pens), dé lokale lekkernij bij uitstek.

Een lekkerbek is Valentina altijd gebleven, ook toen het zoete brood plaats maakte voor een echt glas wijn. Op pad gaan met Valentina is daardoor altijd een feestje, waar je dankzij dit e-book ook van mee kunt genieten als je haar niet persoonlijk kent.

In Firenze with Gusto maak je kennis met het typisch Florentijnse fenomeen van de vinai: kleine zaakjes, vaak niet meer dan een gat in de muur, waar ze elke dag verse broodjes verkopen, vergezeld van een glas wijn. Als je hier naar een panino vraagt, of beter nog naar een semellino (zoals de speciale broodjes worden aangeduid die men hier en bij de trippa-kraampjes gebruikt), proef je al na één hap dat de Florentijnen zelfs van een broodje een culinair meesterwerkje maken.

Valentina tipt de beste vinai, de beste adressen voor een broodje lampredotto (lebmaag, een andere lokale specialiteit) of een broodje trippa. Zo weet je precies waar je moet zijn voor een snelle, laagdrempelige lunch of voor een smakelijk tussendoortje.

Met hetzelfde gemak wijst ze je echter de weg naar de chique terrassen van Florence, voor een aperitivo with a view. Een unieke ervaring, met de koepel van Brunelleschi en de toren van het Palazzo Vecchio als bekende ijkpunten om op te toosten.

Over de koepel van de Duomo gesproken: dit Florentijnse monument is direct verbonden met een culinaire traditie. Bestel maar eens een bord peposo en vraag naar de achtergrond van dit gerecht (die we in deze blog al eens uit de doeken deden). En wist je dat het een Florentijn zou zijn geweest die gelato heeft uitgevonden?

Valentina maakte een lijstje van Florentijnse lekkernijen die je echt moet proeven: een budino di riso, schiacciata alla fiorentina, ribollita, een broodje met finocchiona (venkelworst), een plak zuccotto… Gelukkig liggen niet alle adressen aan hetzelfde plein, zodat je onderweg weer wat trek kunt krijgen.

Firenze with Gusto omvat daarnaast een lijst met allerlei culinaire evenementen die in Florence worden gehouden, zodat je je bezoek daar eventueel op kunt afstemmen. Ook is er een interactieve kaart waar je direct op kunt zien wat er zich voor lekkers in je buurt bevindt, van een cappuccino tot een cocktail, van een bord pasta tot een broodje trippa.

Ook de omgeving van Florence komt aan bod. Valentina neemt je mee van haar geboortestad naar de groene heuvels ten noorden van de stad, waar ze nu woont. In deze streek, de Mugello, moet je in elk geval een bord tortelli di patate eten. In de herfst is dit een paradijs als je van kastanjes (en glühwein) houdt.

Met Valentina’s tips in je hand geniet je dubbel en dik van Florence. Het enige nadeel: je komt waarschijnlijk twee kilo zwaarder terug van je stedentripje, ondanks de lange wandelingen die je in de stad maakt…

Benieuwd? Je koopt Firenze with Gusto voor € 8,99 via deze link, waarna je het e-book (in het Italiaans) kunt downloaden op laptop, smartphone en/of tablet.

Travel with Gusto
In 2018 startte de Italiaanse Mariachiara Montera met de website Travel with Gusto, met culinaire tips voor haar favoriete bestemmingen. Naast de gids voor Florence zijn er voor Italiëliefhebbers ook gidsen voor Rome, Rimini en Turijn.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *