Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Feest in Florence – twee trotse torens

Vandaag is het groot feest in Florence. De Florentijnen vieren de verjaardag van Johannes de Doper, de patroonheilige van de stad, met verschillende grootse festiviteiten, zoals het calcio storico – historisch voetbal dat echter meer weg heeft van een partijtje rugby. Mijn eerdere stukje over het calcio storico geeft een goede indruk van hoe dat er straks aan toe zal gaan…

De toren van het Palazzo Vecchio
Bij een feest horen natuurlijk ook cadeaus. De burgemeester van Florence besloot de stad ter ere van deze feestdag iets heel bijzonders te schenken. Alle inwoners en bezoekers van de stad krijgen hetzelfde cadeau als Ciao tutti eerder dit jaar: de toren van het Palazzo Vecchio wordt opengesteld!

In januari mocht ik, op uitnodiging van de burgemeester, de toen nog voor het publiek gesloten toren, beklimmen. Voor wie dat toen gemist heeft: hier lees je mijn belevenissen op de toren en zie je het schitterende uitzicht dat je na de beklimming hebt.

Leuk om te weten als je de klim naar boven maakt: de toren van het Palazzo Vecchio heet officieel de Torre di Arnolfo (naar de architect), maar wordt ook wel de Torre della Vacca (Toren van de Koe) genoemd, omdat het geluid van de klok volgens de inwoners van Florence in de middeleeuwen aan het geluid van een koeienbel deed denken.

Vanaf vandaag is de toren dus binnen ieders handbereik. Helaas zijn de kaarten voor vandaag al uitverkocht, maar niet getreurd: de burgemeester heeft besloten de toren voor langere tijd open te stellen. Elke dag kun je van 9 tot 21 uur (op donderdag van 9 tot 14 uur) het uitzicht op het onderliggende Piazza della Signoria, de rest van Florence en de omgeving bewonderen.

Een kaartje voor het beklimmen van de toren kost € 6,50. Als je ook het Palazzo Vecchio zelf wilt bezoeken, betaal je € 10,00 voor een combiticket. Het beklimmen van de toren wordt afgeraden als je last hebt van hoogtevrees, claustrofobie of hartklachten. Het is namelijk echt een hele klim, vaak door smalle gangen en over wankele trapjes. Ook voor kinderen onder de zes jaar is de klim naar boven helaas niet zo geschikt.

Torre di San Niccolò
Gelukkig kunnen kinderen deze zomer wel de Torre di San Niccolò beklimmen, in de wijk Oltrarno. Ook vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op de stad. Deze toren is elke dag geopend van 17 tot 20 uur (als het niet regent, dan blijven de deuren gesloten), maar je mag alleen naar boven beklimmen onder leiding van een gids. Deze vertrekt elk half uur en geeft uitleg in het Italiaans en het Engels. Een kaartje kost 3 euro.

Afgelopen weken zag deze toren er overigens even uit als een gezicht. De vrolijke kunstenaar Clet had de toren voorzien van een grote neus, die hij graag tot juli wil laten hangen maar die van de gemeente voor vandaag weggehaald moet worden. Of Clet zich daaraan houdt, is nog maar de vraag. Met deze foto van Firenze Today kunnen we in elk geval nog lange tijd zien hoe vrolijk de toren de stad in kijkt:

© foto Firenze Today

In het filmpje Torens van Florence krijg je een kleine indruk van beide torens, maar eigenlijk moet je ze natuurlijk in het echt beklimmen om te ervaren hoe mooi het uitzicht is!

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *