Home » Reizen door Italië » Florence » Een kus op een leeuwenkont – over de leeuwen op het Piazza della Signoria in Florence
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een kus op een leeuwenkont – over de leeuwen op het Piazza della Signoria in Florence

Op deze herfstige vrijdag brengen we een voorlopig laatste bezoek aan Florence. We staan aan de voeten van Michelangelo’s marmeren David op het Piazza della Signoria in Florence. Als je je blik kunt losrukken van Davids gespierde torso en peinzende blik, zie je dat er op dit plein talloze beelden te zien zijn.

Een aantal staat in de openlucht, maar de meeste beelden staan onder de Loggia dei Lanzi. Het meest opvallende beeld is wellicht dat van de Sabijnse maagdenroof, een creatie van de Vlaamse beeldhouwer Giambologna:

Florence-beelden-Signoria (3)

Hij beitelde de worstelende oude man, de jonge adonis en de vrouw die zich tevergeefs probeert te bevrijden uit slechts één stuk marmer. Giambologna gaf de uitdrukkingen zo gedetailleerd weer dat je er als het ware tussen wil springen om een einde aan de worsteling te maken. Hij had al voor ogen dat het beeld echt van alle kanten bekeken moest kunnen worden – iets wat je zeker doet, zo fascinerend zijn de gelaatsuitdrukkingen van zijn drie figuren.

Dat er in de Loggia dei Lanzi zo’n gruwelijk beeldhouwwerk staat, is geen toeval. Cosimo I had namelijk opdracht gegeven om hier beelden te plaatsen die moesten dienen als een duidelijke waarschuwing aan zijn onderdanen. Het best geslaagd in die opzet is Cellini’s Perseus, die trots het net afgehakte hoofd van Medusa toont.

Perseus-Cellini

Een kus op een leeuwenkont
De toegang tot de Loggia dei Lanzi wordt bewaakt door twee leeuwen, maar die zijn, net als de kleinere leeuwen die de zuilen sieren, voor zover bekend niet gecreëerd door een bekende beeldhouwer.

Florence-beelden-Signoria (1) Florence-beelden-Signoria (2)

De leeuw die de wacht houdt voor het Palazzo Vecchio, links van de David, is een heel stuk beroemder. Deze Marzocco, zoals de leeuw heet, heeft een plek in het hart van elke Florentijn. Niet alleen omdat hij is gemaakt door de vaardige handen van Donatello, maar ook en vooral omdat deze leeuw symbool staat voor de stad Florence.

Marzocco

De leeuw houdt een schild vast met daarop het andere symbool van Florence, de rode lelie op een witte ondergrond. Volgens de Florentijnen droeg de leeuw oorspronkelijk ook een gouden kroon met daarop de woorden: ‘Voor het waardige vaderland draag ik een kroon, zodat de vrijheid gehandhaafd zal worden.’

De leeuw werd, zeker in de tijd van de oorlogen tussen de verschillende steden, door de Florentijnen op handen gedragen. Tijdens de Slag bij Cascina in 1364, waar de Florentijnen vochten tegen hun aartsrivalen, de inwoners van Pisa, dwongen de Florentijnen de Pisaanse krijgsgevangenen het achterwerk van de Marzocco te zoenen. Dat was pas een overwinning!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *