Home » Reizen door Italië » Florence » Een hartig ijsje
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een hartig ijsje

Il gelato italiano – iets waar we geen genoeg van kunnen krijgen. Vivoli in Florence is een van onze favoriete ijssalons en we zijn er dan ook vaak te vinden. Meloen-, vijgen- en honingijs; ze zijn allemaal even lekker. Nu ontvingen we laatst een uitnodiging om een nieuwe lijn ijssmaken te komen proeven: il gelato come non lo hai mai provato – ijs zoals je het nog nooit geproefd hebt, zo beloofde men.

bijzonder-ijs-Vivoli-Falorni-Florence-Chianti (3)

Het ijs is een creatie van Vivoli, in samenwerking met Antica Macelleria Falorni, de bekende slager uit Greve in Chianti, die ook een vestiging heeft in Florence (aan de Via Palmieri 35-37/r). Sophie was meteen nieuwsgierig en ging op een doorsnee maandagmiddag proeven.

De Toscaanse keuken kent al eeuwenlang hartige gerechten met zoete tinten. Neem de klassieker meloen met rauwe ham, of pecorino met een beetje honing, of vijgen en finocchiona, venkelsalami, niks nieuws aan. Totdat de knappe koppen achter de beroemde ijszaak Vivoli en de slagerij Falorni hun hoofden bij elkaar staken en op een briljant idee kwamen: ijssmaken van deze Toscaanse klassiekers maken.

bijzonder-ijs-Vivoli-Falorni-Florence-Chianti (7)

Hoe dan? Nou, men neme bijvoorbeeld meloenijs en voegt daar stukjes rauwe ham aan toe. Het lijkt bij elk hapje net alsof je van een bord melone e prosciutto uit de koelkast zit te genieten. Het zacht zoete honingijs wordt door de kleine blokjes pecorino een ware smaaksensatie, waarbij zoet direct door zout gevolg wordt. Je blijft maar proeven om te bepalen of het hier nou om een zoete of hartige traktatie gaat. En dan is ineens je bakje leeg…

bijzonder-ijs-Vivoli-Falorni-Florence-Chianti (10)

Bij het fichi e finocchiona-ijs is het contrast het meest duidelijk en het is daarom ook de meest gewaagde combinatie. Gianmarco van Macelleria Falorni vertelt dat het ondanks de aparte combinatie na een tijdje zijn favoriet is geworden, juist omdat het verschil zo proefbaar is. Sophie weet nog niet zo goed welke smaak haar favoriet is. Ze zal zeker nog een aantal keer terug gaan om tot een oordeel te komen, want vooralsnog zijn alle drie de smaken bijzonder lekker.

bijzonder-ijs-Vivoli-Falorni-Florence-Chianti (2)

L’Antica Macelleria Falorni
L’Antica Macelleria Falorni is al vijf generaties lang een begrip in Toscane. Men komt van heinde en verre om een lekker stukje worst van de vleesspecialist in Greve in Chianti mee te nemen. Zelfs prinses Beatrix komt er geregeld als ze in haar vakantiehuis in Toscane is. Koninklijk genieten dus!

Falorni zit sinds kort ook in Florence, waar ze met hun originele ‘eat at the butcher’s’ concept een mooie toevoeging bieden aan de vele eetmogelijkheden in de stad. In de moderne, maar traditioneel getinte zaak plaats je zelf je bestelling bij de kassa, pak je een placemat en je bestek en wacht je aan tafel op je bestelling. Vleesplankjes, broodjes, soepen, lasagne, klassieke vleesgerechten, en nu dus ook ijsjes zijn allemaal verkrijgbaar bij de slager. Dankzij de take away en een klein winkeltje kun je ook thuis of onderweg genieten van de specialiteiten van la macelleria.

bijzonder-ijs-Vivoli-Falorni-Florence-Chianti (1) bijzonder-ijs-Vivoli-Falorni-Florence-Chianti (11) bijzonder-ijs-Vivoli-Falorni-Florence-Chianti (15)

Gelateria Vivoli
Na de bijzondere proeverij ging Sophie ook nog even bij Vivoli (Via dell’Isola delle Stinche 7/r) langs. De innovatieve ijssmaken zijn vooralsnog alleen te koop bij Falorni, zowel in Florence als in Greve in Chianti. Bij Vivoli maken ze slechts de bakjes klaar. Wie weet komt er zoveel vraag naar dat ook de gerenommeerde ijszaak zich aan de verkoop ervan gaat wagen.

bijzonder-ijs-Vivoli-Falorni-Florence-Chianti (16) bijzonder-ijs-Vivoli-Falorni-Florence-Chianti (17)

De dochter van de eigenaar vertelt dat als haar vader en Lorenzo Falorni het over respectievelijk ijs en vlees hebben ze er een waar spektakel van maken. Gelukkig hebben ze het niet alleen bij praten gehouden en is het spektakel nu voor ons allemaal te proeven. Buon appetito!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *