Home » Reizen door Italië » Florence » De strijd om Dante
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De strijd om Dante

Naar aanleiding van Saskia’s treinreis met Dan Brown vanmiddag een blog over Dante, de grote dichter, met wie het allemaal begon…

Dante-Florence

Op het Piazza di Santa Croce houdt een enorm wit beeld van Dante de wacht op de trappen voor de Santa Croce. Tot de grote overstroming in november 1966, waarbij het water ver de stad in stroomde, stond Dante midden op het plein. In 1968 kwam Dantes standbeeld, na een grondige schoonmaak van het plein en de omliggende omgeving, weer terug, maar nu op de hoek van de trappen links voor de kerk.

Het beeld van Dante werd gemaakt door Enrico Pazzi. Het was oorspronkelijk bedoeld voor Ravenna, de geboorteplaats van Pazzi en de stad waar Dante – verbannen uit Florence – overleed. Ravenna weigerde het beeld echter, waarna Florence ermee werd ‘opgescheept’. Het werd in 1865, ter ere van Dantes zeshonderdste geboortedag, onthuld door Vittorio Emanuele II.

In de Santa Croce vind je de grafmonumenten van onder anderen Michelangelo, Macchiavelli en Galilei. Voor Dante is er slechts een gedenkteken. Het werd in 1829 geplaatst op initiatief van Stefano Ricci. Hoewel Florence de dichter ooit uit haar kringen bande, zou de stad nu graag de resten van Dantes stoffelijk overschot in handen krijgen.

Dante-Florence-Santa-Croce Dante-Florence-Santa-Croce-2

Al sinds 1396 vraagt het bestuur van Florence aan Ravenna om de beroemde dichter in zijn geboortestad, zijn thuis, te mogen begraven. Ravenna weigert dit consequent; eens verbannen, blijft verbannen.

Dantes dood
Toen Dante in Ravenna verbleef, werd hij ziek. Volgens Boccaccio ‘ontving hij nederig en devoot de laatste sacramenten, en vol berouw over alles wat hij tegen Zijn behagen gedaan had, zoals de mens dat doet, verzoende hij zich met God. Daarop steeg zijn vermoeide geest, in de maand september van het jaar onzes Heren 1321, op de dag waarop door de Kerk de Kruisverheffing gevierd wordt, tot groot verdriet […] van alle inwoners van Ravenna, ten hemel.’

Aan de hand van deze nauwkeurige beschrijving kunnen we de sterfdatum achterhalen; Dante stierf op 14 september 1321 in Ravenna, waar hij werd begraven in de San Francesco. Florence zag hij nooit weer…

De strijd om Dante
In de zestiende eeuw kregen de Florentijnen toestemming het lichaam van Dante in Ravenna op te halen. Bij aankomst bleek Dantes graf echter leeg. Twee eeuwen later werd duidelijk dat zijn overblijfselen met opzet verplaatst waren, om te zorgen dat de afgezanten uit Florence niets vonden.

Dante-Ravenna

Florence heeft dus wel een gedenkteken, maar nog steeds geen beenderen van de grootste dichter aller tijden. Ieder jaar stuurt Florence op 14 september, Dantes sterfdag, olie naar Ravenna, voor de lichtjes op zijn graf. Maar hiermee keert Dante nog niet terug…

Dantes dodenmasker
In Inferno vertelt een van de medewerkers van het Palazzo Vecchio aan Robert Langdon en Sienna Brooks over het dodenmasker. ‘Sommige mensen beweren dat Dantes dodenmasker zo treurig kijkt vanwege zijn verbanning, maar ik heb een andere theorie. Ik ben nogal romantisch aangelegd en volgens mij heeft zijn treurige gezicht meer te maken met een vrouw die Beatrice heette. Dante was namelijk zijn leven lang verliefd op Beatrice Portinari. Helaas trouwde ze met een andere man, zodat Dante het niet alleen zonder zijn geliefde Florence moest stellen, maar ook zonder de vrouw van wie hij zielsveel hield.’

Dante-dodenmasker

Volgens deze medewerkster is het feit dat Dantes dodenmasker zich in het Palazzo Vecchio bevindt ook een soort eerherstel voor de grote dichter, die in ballingschap stierf en in Ravenna is begraven. Met dit masker is het alsof hij toch terug mocht keren naar Florence.

Ciao-tutti-City-Walk-Dante-Inferno-Florence

Meer lezen?
In Florence stippelden we een speciale Dante-route uit, waarbij je letterlijk en figuurlijk in Dantes voetsporen treedt. We brengen je op plekken die aan Dante én aan zijn Inferno herinneren. Van de doopkapel met het schitterende plafond (waarop een weerzinwekkende duivel prijkt) tot het kerkje waar zijn grote liefde begraven ligt, van de kerkklokken die Dante altijd hoorde luiden tot de beelden die om hem treuren in de Santa Croce.

Deze City Walks Dantes Inferno in Florence is verkrijgbaar in een papieren gids (op A6-formaat) of als digitaal bestand.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *