Home » Reizen door Italië » Florence » David staat er gekleurd op deze zomer
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

David staat er gekleurd op deze zomer

De David van Michelangelo is een van de bekendste attracties van Florence. Zowel de originele David, die een prachtig thuis heeft gevonden in de Galleria dell’Accademia, als de kopie op het Piazza della Signoria  en die op het Piazzale Michelangelo trekken elke dag weer nieuwe bezoekers aan. Ik durf erom te wedden dat elke toerist wel een detail van het beeld heeft gefotografeerd: de in de verte starende ogen, de krullen die zo echt lijken, de gespierde torso of de welgevormde billen.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de marmeren versie boven de bronzen, omdat je je hierbij zo goed kunt voorstellen hoe Michelangelo lok voor lok uit het marmer heeft gebeiteld, hoe hij de dijen zo gespierd mogeloijk tevoorschijn wilde laten komen. Bovendien geeft dat gladde marmer de sterke, stoere David iets aaibaars, waardoor het marmeren beeld veel natuurgetrouwer aandoet dan de bronzen versie.

Deze zomer kun je in Florence niet alleen de marmeren of bronzen David bekijken, maar ook een gekleurde David. Nog een paar dagen lang (tot en met 29 juli) schittert in het Palazzo Medici Riccardi een popversie van Michelangelo’s meesterwerk, gemaakt door Marco Lodola.

Deze Lodola heeft verschillende meesterwerken uit de renaissance overgoten met een popsausje en alle kleuren van de regenboog. Naast David ontmoet je hier bijvoorbeeld ook een felgekleurde Da Vinci en zijn Mona Lisa, de Venus van Botticelli en Lorenzo de’ Medici.

Even verderop, in de Galleria dell’Accademia, heeft de enige echte David gezelschap gekregen van een eveneens gekleurd exemplaar, naar een ontwerp van Hans Peter Feldman.

Ook deze gekleurde David maakt deel uit van een grotere expositie, Arte torna Arte (‘Kunst wordt weer Kunst’), die nog tot begin november te zien is. Voor deze bijzondere expositie zijn werken van een aantal beroemde en minder beroemde hedendaagse kunstenaars (o.a. Francis Bacon, Marcel Duchamp, Pablo Picasso, Michelangelo Pistoletto en Andy Warhol) bijeengebracht, die met elkaar gemeen hebben dat ze zijn geïnspireerd op wereldberoemde kunstwerken uit het verleden.

Michelangelo’s David komt een aantal keren terug, maar ondanks al die vrolijke kleuren en andere interpretaties geef ik toch de voorkeur aan zijn marmeren gestalte…

Meer lezen over David

Waar is David? – een multimediaproject met David in de hoofdrol

Arte torna Arte

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *