Home » Reizen door Italië » Florence » Buon Natale!
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Buon Natale!

Voor jullie allemaal een heel fijn kerstfeest! Op Ciao tutti vandaag, na al die Annunciaties nu eindelijk het moment dat het kindje bewonderd mag worden. Niemand heeft dat zo mooi weergegeven als Domenico Ghirlandaio, met zijn doek De aanbidding der herders.

Ghirlandaio voltooide het werk in 1485, zoals ook te zien is op het kapiteel van de linkerzuil. Het schilderij was bedoeld voor het altaar van de Cappella Sassetti in de Santa Trinità in Florence, waar het nog steeds te zien is.

We zien Maria, die vol devotie naar de pasgeboren Jezus kijkt, en Jozef, die daarentegen naar de naderende stoet bezoekers en bewonderaars kijkt. Het kindje Jezus ligt voor een sarcofaag die dienst doet als kribbe. Een interessante keuze, niet in het minst vanwege de spreuk die in het marmer van de sarcofaag is gebeiteld.

Deze spreuk, ENSE CADENS SOLYMO POMPEI FVLVIVS/ AVGVR / NVMEN AIT QUAE ME CONTEG/IT/ VRNA DABIT, om precies te zijn, wordt toegewezen aan de Romeinse ziener Fulvius. Deze Fulvius voorspelde dat uit de sarcofaag waarin hij werd begraven ooit een god zou worden geboren – geen gekke gedachte van Ghirlandaio dus om deze sarcofaag als kribbe dienst te laten doen.

Helemaal rechts staan de herders, naar wie het schilderij is genoemd. De herder die naar het kindje Jezus wijst, zou niemand minder zijn dan Domenico Ghirlandaio zelf – een prachtig zelfportret. Linksboven zijn nog een paar andere herders en een schaapskudde te zien, die door een engel worden aangespoord te gaan kijken naar het pasgeboren kindje.

De stoet die in aantocht is wordt geleid door de drie wijzen uit het oosten, maar die laten we vandaag nog even op afstand. Die mogen immers pas 6 januari bij de kribbe aankomen om Jezus te bewonderen. Vandaag zijn wij aan de beurt, samen met de herders en de engelen…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *