Home » Reizen door Italië » Florence » Botticelli’s Venus is verhuisd
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Botticelli’s Venus is verhuisd

Het is misschien wel het beroemdste schilderij van de Galleria degli Uffizi in Florence: De Geboorte van Venus van Sandro Botticelli. Het doek was lange tijd te zien aan het begin van het parcours door het museum, waar toeristen elkaar verdrongen om een glimp op te vangen van Venus’ gouden haar, het schuim op de golven en de schelp die haar droeg.

De-Geboorte-van-Venus-Botticelli-UffiziVenus-Botticelli-detail

Sinds afgelopen week zijn de zalen 9 tot en met 14 echter gesloten voor restauratie. Botticelli’s Venus verhuisde, samen met een aantal andere bekende werken van de renaissanceschilder, naar zaal 41, die eerst gewijd was aan Rubens maar na een grondige restauratie het tijdelijke thuis van Botticelli wordt.

Na een uitgebreide restauratie van de zalen 9 tot en met 14 zullen de werken weer terug verhuizen. Dit staat gepland voor 2016, maar men weet nog niet precies wanneer de zalen weer zullen openen. Tot die tijd bewonder je Botticelli’s Venus in een ietwat andere setting.

Botticelli-Uffizi-zaal-41

Antonio Natali, de directeur van de Galleria degli Uffizi, zei vorige week tijdens de persconferentie over de verhuizing: ‘De meesterwerken van Botticelli zijn de meest bekeken schilderijen van onze hele collectie. Om ervoor te zorgen dat de werken ook tijdens ons grootscheepse restauratietraject te zien zijn, hebben we hard gewerkt om een nieuw onderkomen gereed te maken. Ik ben persoonlijk van mening dat dit nieuwe thuis zorgt voor een nóg betere kijk op Botticelli’s werken.’

In zaal 41 is een zorgvuldig gemaakte selectie van Botticelli’s schilderijen te zien, met natuurlijk De Geboorte van Venus en La Primavera. Ook hangen er in de zaal drie prachtige Madonna’s, de Aanbidding der Wijzen, de Calunnia, Pallas en de Centaur, het Portret van een Man met een medaille van Cosimo de’ Medici en Judith en Holofernes.

La-Primavera-Botticelli-Uffizi-Florence (1)La-Primavera-Botticelli-Uffizi-Florence (4)Botticelli-Madonna-granaatappel-Uffizi Botticelli-Madonna-granaatappel-Uffizi-2

Een iets kleinere collectie dan eerder, maar daardoor is er meer ruimte tussen de werken, zodat ze beter uitkomen. Ook is er in deze zaal een ingenieus verlichtingssysteem geplaatst, zodat Botticelli’s Venus letterlijk en figuurlijk in een nieuw licht staat.

Bekijk hier een filmpje van de verhuizing:

Praktische informatie
De Galleria degli Uffizi is een van de drukst bezochte musea ter wereld. Vanwege de vaak lange rijen voor de entree is het aan te raden je bezoek van tevoren te plannen en kaartjes te reserveren. Via deze website kun je zelf een dag en een tijd voor je bezoek kiezen. De Galleria degli Uffizi is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 8.15 uur tot 18.50 uur. De kassa sluit om 18.00 uur.

Op vrijdag opent het museum zijn deuren ook ’s avonds. Je kunt er dan van 19.00 tot 21.00 uur terecht. Tijdens de zomermaanden (tot en met 30 september) kun je ook op dinsdagavond naar het museum (eveneens van 19.00 tot 21.00 uur). Elke eerste zondag van de maand is het museum gratis toegankelijk.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *