Ga op pad met onze City Walks!

Bedwelmende geuren

Elke keer als ik de deur van Casa Howard uit wandel om een espressootje te gaan drinken, trekt mijn neus me naar de deuropening van nummer 16, waar de beroemde Officina di Santa Maria Novella is gevestigd. Direct nadat je de deur geopend hebt en in de prachtig versierde entreehal staat, raak je bedwelmd door de meest heerlijke geuren. Jasmijn, sinaasappelbloesem, rozen, kruiden, lavendel… je neus raakt overvoerd door al dat heerlijks.

Ook voor het oog valt er genoeg te beleven, want de Officina is gevestigd in prachtige, historische ruimtes, die ter ere van de vierhonderdste verjaardag van de Officina eerder dit jaar helemaal gerestaureerd zijn. Een bijzonder idee om te weten dat hier vierhonderd jaar geleden al mensen over de drempel stapten om een potje crème, een stuk zeep of medicinale kruiden te halen.

Toch gaat de geschiedenis van de Officina di Santa Maria Novella nog veel verder terug. Al in 1221 werd er namelijk al een soort apotheek geopend door de dominicaner monniken, die zich toentertijd in Florence vestigden, in het klooster van de iets verderop gelegen Santa Maria Novella. In hun kloostertuin kweekten ze verschillende soorten kruiden, waarmee ze medicijnen en balsems maakten die ze in eerste instantie vooral zelf gebruikten, maar waarnaar langzamerhand steeds meer vraag ontstond.

In 1612 openden de monniken hun apotheek dan ook voor het grote publiek. Nog altijd ademt de huidige winkel annex apotheek de grandeur van deze tijd uit. Als je eenmaal over de drempel bent gestapt, lijkt het alsof je een paar eeuwen terug in de tijd bent – de apothekerskasten, de inrichting, de sober versierde potjes, flesjes en doosjes, allemaal voorzien van het eeuwenoude logo van de Officina, ze zijn in al die jaren nauwelijks veranderd.

Dat geldt eveneens voor de ingrediënten van de producten; nog altijd worden de eeuwenoude formules en bereidingswijzen gehandhaafd. De bloemen en kruiden komen dan niet meer uit de kloostertuin van de Santa Maria Novella, ze worden wel allemaal in de omgeving van Florence geplukt en volgens eeuwenoude methoden verwerkt in het een paar kilometer verderop gelegen laboratorium.

Er komt dus nog steeds veel handwerk kijken bij het maken en verpakken van de producten, hetgeen de crèmes, parfums en oliën niet goedkoop maakt. Het bezoek aan de winkel annex museum is echter helemaal gratis; je bent niet verplicht iets te kopen en kunt in elk geval die heerlijk bedwelmende geur nog een paar uurtjes mee de stad in nemen…

Je vindt de Officina di Santa Maria Novella aan de Via della Scala 16. De winkel is elke dag open van half tien ‘s ochtends tot half acht ’s avonds. Het museum is eveneens elke dag geopend, maar dan van half elf ’s ochtends tot zeven uur ’s avonds. De toegang is gratis, zowel voor de winkel als voor de museumruimten.

Naast de vestiging in Florence heeft de Officina di Santa Maria Novella ook winkels in veel andere Italiaanse steden, zoals Rome, Milaan en Venetië. De dichtstbijzijnde winkel voor ons noorderlingen is in Antwerpen.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Een reactie

  1. De pottpouri van Santa Maria Novella is héérlijk als huisparfum. Ik geniet dagelijks van de heerlijke geur als er weer eens een geurvlaag voorbij komt. Onlangs in het filiaal in Como weer wat nieuwe voorraad gekocht. Een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *