Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

5x koffie, boeken en meer in Florence

Tijdens het schrijven van een boek is een aantal zaken onmisbaar. Naast praktische zaken als talloze opschrijfboekjes, potloden, een laptop en een camera, heb ik als schrijver een behoorlijke dosis inspiratie, creativiteit, tijd en doorzettingsvermogen nodig. Plus wat zelfreflectie, de kunst om te kunnen schrappen en geduld, want soms komen de woorden gewoon een keertje niet, of niet in de juiste volgorde.

Een ander onmisbaar ingrediënt is een inspirerende werkplek. En hoewel ik thuis achter mijn bureau heel wat woorden wegtik, gaat er natuurlijk niets boven een inspirerende werkplek in Italië. Zeker niet als er goede koffie wordt geserveerd, een ander ingrediënt dat tijdens het schrijven onmisbaar is.

In een koffiebarretje is het me vaak echter te onrustig. Ik luister dan meer naar de gesprekken tussen de barista en zijn vaste klanten, of tussen de koffiedrinkers onderling. Dat levert ontzettend veel inspiratie op, maar is voor een project als het boek over Toscane te onrustig. Voor het schrijven van een boek heb ik namelijk ook nog een beetje rust nodig, zodat ik me goed kan concentreren en elk woord kan afwegen.

Waar vind je die rust nu beter dan in een boekhandel, tussen kasten vol boeken en prachtig uitgestalde stapels nieuwe aanwinsten? Niet alleen heerst er hier een heel wat rustiger sfeer dan in een koffiebar, de inspiratie staat er letterlijk om me heen. Tussen de boeken lijkt het of mijn boek als vanzelf vordert.

Gelukkig wordt er in een aantal boekhandels in Florence ook koffie geserveerd, zodat ik zelfs daarvoor de deur niet uit hoef en er geen afleiding meer op de loer ligt. En ben ik het schrijven even moe, dan wachten er genoeg boeken om doorheen te bladeren, totdat de inspiratie ineens weer naar een hoger niveau schiet. Geen betere inspirators dan illustere voorgangers die al jarenlang over de toonbank gaan…

Wil je ook zo heerlijk werken in Florence, of gewoon lekker door een stapel boeken bladeren of al wat lezen onder het genot van een kopje koffie? Breng dan eens een bezoek aan een van onderstaande fijne boekhandels. Geniet van de sfeer, drink er een kopje koffie, lees de eerste pagina’s van een boek of blader door een kunstboek dat voor het grijpen ligt. En wie weet kun je wel even een blik over mijn schouder werpen, om alvast je mening te geven over een van de Toscaanse verhalen…

Brac, Via dei Vagellai 18r
Bij Libreria Brac hebben ze elke dag heerlijk vers gebakken taart. Ook kun je er heerlijk eten, waardoor er geen enkele reden is niet nog een uurtje extra door te schrijven. Er is ook een fijne tuin, waar het zeker ’s zomers goed toeven is.

Cuculia, Via de’ Serragli 3r
Ook bij Cuculia, in mijn favoriete wijk San Frediano, kun je zowel schrijven en lezen als eten en drinken. Het komt wel eens voor dat ik hier binnenloop voor de eerste cappuccino en pas wegwandel na mijn buikje rond te hebben gegeten. Gelukkig wel meestal met heel wat nieuwe pagina’s op zak!

La Cité, Borgo San Frediano 20
Even verderop zit een boekhandel annex cafe met een heel andere sfeer dan bovenstaande. Bij La Cité voel je je eerder een kunstenaar dan een schrijver, en je verwacht bijna Hemingway tegen het lijf te lopen. Er worden regelmatig evenementen en concerten georganiseerd bij La Cité, dus ook voor niet-schrijvers in spe een aanrader!

My Accademia, Via Ricasoli 105r
In deze boekhandel, die tegenover de Galleria d’Accademia ligt, is het vooral heel fijn werken als ik veel op moeten zoeken. De collectie kunstboeken is namelijk de meest uitgebreide van de stad. De sfeer is veel meer die van een boekhandel dan die van een café, maar die planken vol boeken leiden – eerlijk is eerlijk – minder af dan de fancy koffietafelboeken en heerlijk geurende taarten bij de drie adresjes hierboven.

Meykadeh, Via dei Pepi 14r
Bij deze kleine boekhandel in een van de zijstraatjes van Piazza Santa Croce is het vooral zo fijn omdat je er na het schrijven nog tot middernacht van een welverdiend glas wijn kunt nippen. Of eerder, als de inspiratie ver te zoeken is 😉

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *