Home » Reizen door Italië » Florence » 4x mode in de schijnwerpers
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

4x mode in de schijnwerpers

Florence is bij uitstek de stad om te kunnen doen wat de Italianen zo mooi uitdrukken als fare bella figura. Want hoewel Milaan de naam van modestad met verve draagt, behoort deze eretitel zeker ook toe aan Florence. Niet alleen omdat je hier de mooiste etalages ziet, vol designer jurkjes en vintage schoenen, tassen en juwelen, maar ook omdat Florence de thuishaven is van veel bekende ontwerpers. Emilio Pucci, Salvatore Ferragamo, Ermanno Scervino, Patrizia Pepe en Roberto Cavalli hebben allemaal Florentijns bloed door hun aderen stromen.

Italie-mode

Florence is bovendien een aantal keer per jaar het toneel van een van de belangrijkste modebeurzen ter wereld, de Pitti Immagine. Deze beurs dankt haar naam aan een van de eerste modeshows, die in 1952 werd gehouden in de Sala Bianca van het imposante Palazzo Pitti. Een uniek gebeuren, georganiseerd door Giovanni Battista Giorgini, die voorafgaand aan deze show al een aantal keer thuis gasten had ontvangen om hen te fêteren op een wervelende modepresentatie.

Tel daar de aanwezigheid van authentieke ambachten als leer bewerken, stoffen weven en goud smeden bij op, en je begrijpt waarom Florence de perfecte bestemming is voor een stedentrip die in het teken van mode staat. Zeker met deze 3 bijzondere tentoonstellingen die op dit moment in Florence te zien zijn:

Il calzolaio prodigioso – fiabe e leggende di scarpe e calzolai 
Het Museo Ferragamo, altijd een must see voor schoenenliefhebbers, toont tot en met 31 maart 2014 de creaties van de wonderbaarlijke schoenmaker, in een sprookjesachtige tentoonstelling die je meeneemt in de bijzondere wereld van Ferragamo, een schoenmaker die prinsessen kon maken en voor hen een sprookjeswereld kon creëren. Daarnaast vertelt de expositie ook over andere schoenmakers, echte schoenmakers en schoenmakers die zijn ontsproten aan de fantasie. Maar wat is fantasie en wat is werkelijkheid? Na deze betoverende tentoonstelling ben je daar niet meer zo zeker van…

Ferragamo

Il Cappello fra arte e stravaganza
In de Galleria del Costume in het Palazzo Pitti kun je tot en met 18 mei 2014 tal van unieke hoeden bewonderen. Er zijn cappelli van beroemde internationale ontwerpers, maar ook van lokale ambachtslieden. Van sombrero’s tot panamahoeden, van enorme kunstwerken tot verfijnde hoofddeksels. Stuk voor stuk bijzonder, zoals onderstaand voorproefje al laat zien:

Hoed-Florence Hoed-Florence-1 Hoed-Florence-2 Hoed-Florence-3

Aldo Fallai – From Giorgio Armani to the Renaissance
In het Museo Villa Bardini  vind je tot 16 maart 2014 200 schitterende zwart/witfoto’s van fotograaf Aldo Fallai, die van 1978 tot 2013 onder meer verantwoordelijk was voor de reclamecampagnes van Armani. Indrukwekkend!

Aldo-Fallai-Armani-Renaissance-Florence

Maar ook in eigen land staat de Italiaanse mode in de schijnwerpers, met deze mooie tentoonstelling:

Arte e Eleganza
In de Eduard Planting Gallery in Amsterdam zijn nog tot en met 8 maart 2014 kunstige en elegante foto’s te zien van de Italiaanse modefotograaf Gian Paolo Barbieri. ‘Arte e Eleganza’ toont een selectie van zijn klassieke zwart-wit portretten en kleurrijke foto’s van vrouwen met stijl. Barbieri werkte onder andere voor Vogue. Hij maakte vaak foto’s voor de grote Italiaanse modehuizen als Armani, Versace en Dolce & Gabbana en portretteerde tal van stijliconen, onder wie Audrey Hepburn, Sophia Loren en Monica Bellucci. Zijn foto’s brengen je een paar decennia terug in de tijd, in la dolce vita van de Italiaanse film:

Arte-Eleganza-Barbieri Arte-Eleganza-Barbieri2 Arte-Eleganza-Barbieri3

En vergeet de papieren mode van De’ Medici in Breda niet, waar we vanochtend een blog aan wijdden. Prachtig!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *