Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Er was eens… een succesvolle ijssalon van twee broers uit Turijn

Niet alleen bij Gelateria Fata Morgana waan je je even in een sprookjesachtig Luilekkerland, bevolkt door de meest bijzondere ijssmaken en taartjes. Elke terugkeer naar Rome levert vaak weer een nieuwe ontdekking op, die ik dan helaas tot een volgend bezoek moet missen.

Gelukkig is er nu ook een gelateria die in meerdere Italiaanse steden te vinden is: GROM. De allereerste Gelateria GROM opende in 2003 in Turijn, maar inmiddels is de ijssalon een van de grootste succesverhalen van Made in Italy van de afgelopen jaren, met vestigingen in Malibu, New York, Osaka, Parijs en Tokio.

Ook in Italië zelf is men dol op het ijs van GROM, il gelato come una volta zoals ze het zelf omschrijven, ijs zoals het ooit werd gemaakt – en zoals het hoort te smaken. Er zijn inmiddels gelaterie van Alessandria tot Viareggio, en bij elke vestiging staat heel regelmatig een lange rij voor de toonbank.

Laat je daardoor niet ontmoedigen; het is het wachten meer dan waard. Ondertussen kun je in alle rust de verschillende smaken bestuderen. De lijst met smaken wisselt elke maand, maar sommige smaken komen natuurlijk (bijna) altijd terug, zoals crema come una volta (echt vanille-ijs met eierdooiers en citroenschil), pistache en pure chocolade. Ook is er altijd een aantal sorbetsmaken, gemaakt van verser-dan-vers seizoensfruit.

Leuk detail: de lekkerste combinatiesvan ijssmaken worden door GROM weergegeven als de ingrediënten voor een goed huwelijk, met verschillende ijssmaken als de beste partners. Zo gaat een van mijn favoriete smaken, caramello al sale (karamelijs met zout uit de Himalaya), volgens de ijsmakers van GROM goed samen met cioccolato fondente of torroncino. Eens kijken welke Italiaan in de rij voor me een van die smaken bestelt…

Ik probeer ook altijd il gusto del mese, de smaak van de maand, met nu in juli – nog heel even dus – is dat perzik/chocolade/amaretti-ijs. Het idee is geïnspireerd op een dessert dat de broertjes Grom recent aten: een paar met amandelkoekjes en chocolade gevulde halve perziken die kort onder de grill hadden gestaan. En ja, dat smaakt ook als ijs net zo lekker als dat het klinkt 🙂

De weg naar de GROM-vestigingen in Rome, Florence, Siena en Venetië kan ik inmiddels met mijn ogen dicht vinden. Sinds kort hoef ik GROM nergens meer te missen, want de GROM-broers schreven samen een boek over het verhaal achter hun ijssalons.

In GROM – Storia di un’amicizia, qualche gelato e molti fiori (‘GROM – Het verhaal van een vriendschap, een paar ijsjes en veel bloemen’) vertellen ze over hun ongelooflijke avontuur, dat begon als een droom en inmiddels is uitgegroeid tot een waar succesverhaal. Ze vertellen hoe hun idee vorm kreeg, welke eisen ze aan hun ijs stelden, hoe ze begonnen met een ijssalon van slechts 25 vierkante meter in Turijn, maar wel al van begin af aan ingrediënten vanuit vijf continenten importeerden om hun droom na te leven: het beste ijs van de hele wereld maken.

De broers Federico en Guido doen dit op een luchtige, humoristische manier, waarbij ze aan de hand van dertien kernwoorden uitleggen hoe ze van hun passie een wereldberoemd merk hebben gemaakt – zonder overigens concessies te doen aan al die passies en de kwaliteit die ze van meet af aan voor ogen hebben gehad. Een vermakelijk en smakelijk boek, dat leest als een avonturenroman en sprookje tegelijk en dat net zo’n glimlach op je gezicht tovert als een hap van hun ijs.

Op GROMs website vind je een overzicht van alle vestigingen. Het boek is uitgegeven door Bompiani en is in Italië voor € 17,50 te koop in de boekhandel.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Mi piace gelateria Grom a San Remo en Trento. Il gelato come una volta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *