Download gratis de Ciao tutti app

Pasta maken met chef Elisa van Antica Osteria Croce Bianca

pasta-workshop-la-mia-italia-28

Tijdens de culinaire reis met Sarena Solari heeft Elena ontzettend veel lekkernijen geproefd. Zo af en toe mocht ze ook zelf de handen uit de mouwen steken, tijdens een kookworkshop. In restaurant Antica Osteria Croce Bianca, waar chef Elisa de scepter zwaait, maken we een uitgebreide selectie van pastavormen, maar ook gnocchi en pisarei passeren de revue. Bij het terugzien van de foto’s loopt het water ons weer in de mond. Kijk met ons mee naar een middag vol pasta én geniet mee van het diner waar we alles proeven!

pasta-workshop-la-mia-italia-1 pasta-workshop-la-mia-italia-2

Elena: ‘We beginnen met het maken van de bouillon. Dat is basis van de vulling van de anolini, die we later gaan maken. In koud water gaat varkensbuik (of -spek), kapoen, runderschouder, ui in de schil, wortel en bleekselderij. Dit laten we langzaam trekken op een middelhoog vuur.

pasta-workshop-la-mia-italia-3

De basis voor de pasta wordt gelegd met 10 eieren, 500 gram bloem (tipo 00) en 500 gram griesmeel (semola). Na het kneden laten we het een half uur rusten.

pasta-workshop-la-mia-italia-4pasta-workshop-la-mia-italia-5

Ondertussen mogen we even spieken in een echte Italiaanse keuken…

pasta-workshop-la-mia-italia-6 pasta-workshop-la-mia-italia-7

Om gnocchi te maken, mengen we vervolgens 350 gram gekookte aardappelen met 150 gram bloem (tipo 00), 1 ei en wat zout. Dit mengsel rollen we tot lange slangen, die in delen over het geribbelde plankje worden gerold om de traditionele gnocchivorm te krijgen.

pasta-workshop-la-mia-italia-8 pasta-workshop-la-mia-italia-10 pasta-workshop-la-mia-italia-12

Naast pasta en gnocchi maken we ook pisarei, een lokaal gerecht, gemaakt van een deeg van broodkruimels, melk, bloem en water. Zowel chef Elisa als Sarena hielpen vroeger in de keuken altijd met rollen van deze kleine pastasoort. Het is een van eerste dingen die kinderen leren maken, al zittend op het aanrecht. Al deze uren oefenen hebben gezorgd voor een finesse waar je u tegen zegt. Wij oefenen nog even door, want hoe makkelijk het er ook eruitziet, dat is het niet!

pasta-workshop-la-mia-italia-11

Dan is het tijd om het pastadeeg verder te kneden en uit te rollen. Als eerste gaan we de anolini maken. De eerder getrokken bouillon mengen we met broodkruim, Parmezaanse kaas, eieren, zout en nootmuskaat. Dat wordt de vulling voor de halve maantjes.

pasta-workshop-la-mia-italia-13 pasta-workshop-la-mia-italia-14 pasta-workshop-la-mia-italia-15 pasta-workshop-la-mia-italia-16 pasta-workshop-la-mia-italia-17

De volgende pastasoort, tortelli, vullen we met een mengsel van spinazie, ricotta, Parmezaanse kaas, eieren, zout en nootmuskaat.

pasta-workshop-la-mia-italia-18

Van het overgebleven pastadeeg maken we tagliatelle, brede linten pasta, en maltagliata, een minder secuur gesneden vorm van tagliatelle. Letterlijk betekent de naam van deze pastasoort dan ook ‘slecht gesneden’.

pasta-workshop-la-mia-italia-19 pasta-workshop-la-mia-italia-20 pasta-workshop-la-mia-italia-21

Na een middag vol handenarbeid is het tijd om te gaan zitten voor een aperitivo. Terwijl wij genieten van prosecco en antipasti, maakt chef Elisa met onze pastasoorten een uitgebreid diner klaar. Aan tafel maar!

pasta-workshop-la-mia-italia-22 pasta-workshop-la-mia-italia-23tortelli con spinaci e parmigiano
pasta-workshop-la-mia-italia-24tagliatelle con porcini
pasta-workshop-la-mia-italia-anolinianolini in brodo
pasta-workshop-la-mia-italia-26pisarei e fäso (met bonen)
pasta-workshop-la-mia-italia-27

Wat ze zeggen is waar: waar veel moeite in is gestoken, smaakt ook daadwerkelijk lekkerder!

We gaan naar huis met een hoop nieuwe kookvaardigheden, een leuk kookschort van La Mia Italia én een handige pastaroller om thuis mee aan de slag te gaan.

Deze pastaworkshop maakt deel uit van de vijfdaagse culinaire reis van La Mia Italia. Kijk hier voor meer informatie.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *