Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Italiaanse patisserie maken met Sarena Solari

Wat is een culinaire reis met baktalent Sarena Solari zonder een Italiaanse bakworkshop? Patisserie is een essentieel onderdeel van de Italiaanse eetcultuur. Bij het krieken van de dag een cappu’ met een gevulde brioche, tussendoor een krokante cannolo en als dessert profiteroles. Het kan de Italianen niet zoet genoeg zijn! Tijdens de vijfdaagse reis van La Mia Italia steekt Elena dan ook de handen uit de mouwen om de zoete kant van culinair Italië te verkennen.

la-mia-italia-sarena-solari-bakken-workshop-1

Elena: ‘Op het programma staan eclairs, crostatine met een citrusvulling en zuppa inglese, de Italiaanse variant van de trifle. In drie uur tijd leer je veel verschillende basisrecepten die je kunt combineren tot andere desserts en gebak. Sarena geeft in de tussentijd ook allerlei tips om het bakken thuis, in eigen keuken, tot een succes te maken.

la-mia-italia-sarena-solari-bakken-workshop-2

Het decor voor de bakworkshop is de keuken van de B&B van Sarena’s tante in Castell’Arquato. Ik heb bij het ontbijt al mogen proeven van zia’s baktalent; mede van haar heeft Sarena leren bakken als een echte Italiaanse.

la-mia-italia-sarena-solari-bakken-workshop-4 la-mia-italia-sarena-solari-bakken-workshop-5 la-mia-italia-sarena-solari-bakken-workshop-9

Voor de eclairs maken we drie verschillende recepten: een recept voor banketbakkersroom, een voor soezendeeg en een voor ganache. Na een korte demonstratie van Sarena gaan we aan de slag. Het soezendeeg is een bijzonder deeg: je laat het namelijk twee keer garen. Eén keer in de pan en vervolgens in de oven. Bij een enkele garing bereik je niet die luchtige textuur die nodig is bij soezen.

la-mia-italia-sarena-solari-bakken-workshop-6la-mia-italia-sarena-solari-bakken-workshop-11

Met hetzelfde recept als deze eclairs kun je Italiaanse profiteroles maken. Je maakt dan in plaats van de langwerpige éclairs kleine soesjes, vult deze met Zwitserse room en bestrijkt ze met chocoladeganache.

la-mia-italia-sarena-solari-bakken-workshop-10

Crostatine zijn typisch Italiaanse taartjes die ontzettend veelzijdig zijn. Tijdens deze bakworkshop maken we ze met een vulling van citroen-sinaasappelcurd. Op het programma stond ook nog een Italiaanse meringue, maar door alle gezelligheid zijn we daar niet meer aan toegekomen. Zonder de meringue zijn deze taartjes echter ook al niet te versmaden!

Voor de bodem maken we pasta frolla, het Italiaanse zanddeeg gemaakt van bloem, boter, suiker en eidooiers. Bij grote taarten gebruikt Sarena kristalsuiker in het recept, maar vandaag gaan we voor poedersuiker. De kleine taartjes krijgen dan een extra fijne textuur.

la-mia-italia-sarena-solari-bakken-workshop-7 la-mia-italia-sarena-solari-bakken-workshop-8la-mia-italia-sarena-solari-bakken-workshop-13

Als laatste gaan we aan de slag met zuppa inglese. Dit Italiaanse dessert, dat letterlijk vertaald ‘Engelse soep’ betekent, is een variant op de Engelse trifle. Je ziet zuppa inglese ook vaak bij de gelateria als ijssmaak. We maken de zuppa inglese met biscuitdeeg, een siroop van alchermes (Italiaanse likeur) en twee soorten banketbakkersroom: vanille en chocolade.

Nadat het biscuitdeeg luchtig gebakken is in de oven temperen we het met de siroop van alchermes. Dit geeft zuppa inglese de karakteristieke smaak. Vervolgens maken we torentjes met afwisselend banketbakkersroom en het biscuitdeeg.

la-mia-italia-sarena-solari-bakken-workshop-3 la-mia-italia-sarena-solari-bakken-workshop-12 la-mia-italia-sarena-solari-bakken-workshop-14

Als de soezen klaar zijn en de banketbakkersroom gemengd is met slagroom om Zwitserse room te maken, is het tijd om de eclairs af te maken. We vullen ze met de Zwitserse room en smeren met een lepel een laagje chocoladeganache eroverheen. Ook de bodems voor de crostatine zijn inmiddels afgekoeld en kunnen gevuld worden met de citroen-sinaasappelcurd.

la-mia-italia-sarena-solari-bakken-workshop-16 la-mia-italia-sarena-solari-bakken-workshop-17la-mia-italia-sarena-solari-bakken-workshop-15

De desserts nemen we mee naar Ristorante Crocetta (Via Crocetta 26, Castell’Arquato), waar we genieten van een echte Italiaanse lunch. Een perfecte afsluiter van een ochtend Italiaanse patisserie maken!’

Deze buonissimo bakworkshop maakt deel uit van een vijfdaagse culinaire reis van La Mia Italia. Kijk hier voor meer informatie over deze volledig verzorgde reizen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *