Home » Reizen door Italië » Een stenen hoofd in Florence en een betoverende engel in Rome
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een stenen hoofd in Florence en een betoverende engel in Rome

Wat hebben een stenen hoofd in Florence en een betoverende engel in Rome met elkaar gemeen? Op het eerste oog wellicht niet veel, maar toch blijken ze van de hand van dezelfde kunstenaar.

Mitoraj-bronzen-hoofd-Giardino-Boboli-Florence

Toen Saskia in de zomer van 2003 in Florence studeerde, stampte ze vaak Italiaanse woordjes met uitzicht op het grote bronzen hoofd in de Giardino di Boboli. Vlak bij het hoofd was een fijne schaduwplek, ver genoeg van de gebaande paden om rustig te kunnen studeren. Terwijl ze haar hoofd boog over Italiaanse grammaticaregels, besloot ze later op te zoeken welke Italiaan het bronzen hoofd had gemaakt.

Het bronzen beeld bleek een werk te zijn van de Poolse kunstenaar Mitoraj. In 2002 was er in de Bobolituin een grote expositie aan deze kunstenaar gewijd – het hoofd was als aandenken blijven staan. Het past ook wondermooi in de tuin, met zijn versteende blik die voor eeuwig uit mag kijken over de wijk Oltrarno.

Teatro del Silenzio detail

Een zelfde soort hoofd stond in 2012 overigens in het Teatro del Silenzio in Lajatico, de plek waar Andrea Bocelli eens per jaar de sterren van de hemel zingt. Twee jaar geleden gebeurde dat dus onder toeziend oog van een van Mitorajs stenen hoofden.

Nu in Pisa schitterende engelen van de Poolse kunstenaar te zien zijn, herinnerden we ons de bronzen engel die we tijdens ons voorlaatste bezoek aan Rome fotografeerden:

Mitoraj-engel-Santa-Maria-Angeli-Martiri-Rome

De betoverende engel bevindt zich sinds 2006 op grote hoogte op de bronzen toegangsdeur van de Santa Maria degli Angeli e Martiri. De engel komt Maria vertellen dat ze in verwachting is. Deze moderne Annunciatie blijkt inderdaad ook van de hand van Mitoraj te zijn. Op de naastgelegen deur is bovendien zijn interpretatie van de wederopstanding te zien; in de kerk wacht nog een enorm hoofd van Carrara-marmer.

Dat hoofd haalt het echter niet bij Mitorajs mysterieuze meesterwerk in Florence of met zijn engelen in Pisa. Wie deze zomer in Toscane is, moet die echt gaan bewonderen!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *