Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Pietrasanta – één groot beeldenpark aan de Toscaanse kust

Pietrasanta, een klein maar bruisend plaatsje aan de Toscaanse kust, is bekend omdat Michelangelo er het marmer voor zijn beroemde kunstwerken haalde. Gelukkig is de tijd er verre van stil blijven staan sinds de grote marmermeester is vertrokken.

Sterker nog, Pietrasanta is één groot beeldenpark, met meer dan zeventig beelden van Italiaanse en internationale kunstenaars die zich allemaal hebben laten inspireren door deze creatieve plek. Al wandelend door het stadje stuit je op elk plein, maar ook op onverwachte plekken, op marmeren of bronzen meesterwerkjes.

De toegang tot dit zogenoemde Parco Internazionale delle Sculture Contemporanea is gratis, alle kunstwerken bevinden zich namelijk in de open ruimte. Je kunt er net zo lang ronddwalen als je wil. Je kunt (eveneens gratis) een plattegrond downloaden, waarop de meeste kunstwerken te vinden zijn.

Start bij de sleutel van de droom

Als je aankomt op het station van Pietrasanta, stuit je op het Piazza della Stazione meteen op het witmarmeren Myomu – Chiave del Sogno (‘sleutel van de droom’) van de Japanse kunstenaar Kan Yasuda.

Op het even verderop gelegen Piazza Giosuè Carducci prijken de bronzen Propulsione (‘voortdrijving’) van Franco Miozzo en Arlecchino (‘harlekijn’) van Joseph Sheppard, eveneens van brons.

Eerbetoon aan alle kunstenaars

Als je eenmaal door de stadspoort bent gewandeld, zie je aan je rechterhand, op het Piazza Giordano Bruno Il Cavalletto (‘de schildersezel’) van Romano Cosci, een bronzen eerbetoon aan alle kunstenaars.

Op het Piazza Duomo prijkt dit jaar een verzameling hoofden van Manolo Valdes, met even verderop twee ruiterstandbeelden van de hand van Valdes. Elk jaar is er een andere kunstenaar die hier mag exposeren. Botero en Mitoraj gingen Valdes al voor, wie volgende zomer komt is nog even afwachten, maar indrukwekkend zijn de beelden altijd.

Aan de zijkant van de Duomo, de kerk die is gewijd aan San Martino (Sint Maarten), staat een marmeren beeld van de heilige, gemaakt door Rinaldo Bigi.

Centaur van Igor Mitoraj

Even verderop, op het Piazza del Centauro, kijkt een bronzen centaur van de beroemde kunstenaar Igor Mitoraj stoïcijns voor zich uit. Mitoraj had sinds 1983 zijn studio in Pietrasanta, waar hij tot zijn dood vaak werkte aan nieuwe creaties.

Museum vol modellen

Loop zeker ook even binnen bij het Museo dei Bozzetti, waar meer dan zevenhonderd modellen van beroemde beelden van zowel Italiaanse als internationale kunstenaars te vinden zijn. De originelen zijn terug te vinden in musea, parken en privécollecties over de hele wereld, het voortraject schittert hier. Zo krijg je een idee van hoe een beeld wordt ‘geboren’, hoe een kunstenaar eerst aan de slag gaat met (schaal)modellen voor het echte werk tot stand komt.

Niet alleen de modellen zijn prachtig om te zien, ook de setting, een zestiende-eeuws klooster met prachtige chiostri, kloostergangen, is bijzonder sfeervol.

Door de Via del Teatro loop je naar de andere kant van het centrum. Aan het kleine Piazzetta San Nicola kom je langs Donna (‘vrouw’) van Costantino Nivola.

Een piazza vol beelden

Op het Piazza dello Statuto kun je heel wat beelden vinden. Allereerst een bronzen San Giovanni (Johannes de Doper) van Rosario Murabito, met dichtbij het marmeren kunstwerk Il cerchio del vento (‘de cirkel van de wind’) van Juknyu Muto.

Aan de andere kant van het plein prijken het bronzen Il cavallino (‘het paardje’) van Ferruccio Vezzoni en de eveneens bronzen Danzatore (‘danser’) van Anna Cromy.

Symbool voor de vrijheid

Een van onze favorieten staat op de hoek van het Piazza dello Statuto en de Via di Capriglia. Het beeld heet Sfinge e colomba (‘sfinx en duif’) en is gemaakt door Alba Gonzales. Het is een prachtig symbool voor de vrijheid, voor het moeten loslaten. Kippenvel!

De strijder van Botero

Achter dit beeld wachten nog meer kunstwerken. Het opvallendste is Il Guerriero (‘de strijder’) van Fernando Botero, een kolossale krijger. Botero woonde tot zijn dood op 15 september 2023 in Pietrasanta.

Botero’s poort naar het paradijs en de hel

Fan van Botero? In het ‘kerkje van de barmhartigheid’, de Chiesa di Sant’Antonio e San Biagio (aan de Via Mazzini), vind je twee fresco’s van zijn hand: La Porta del Paradiso (‘de poort naar het paradijs’) en La Porta del Inferno (‘de poort naar de hel’).

Dit plein, het Piazza Matteotti, lag vroeger buiten de stadsmuren. Het werd gebruikt als de opslagplaats voor het marmer, voor het verder vervoerd werd. Nu vind je er naast Botero’s beeld ook Memoria di Pietrasanta (‘herinnering aan Pietrasanta’) van Pietro Cascella en van San Martino (Sint Maarten) van Franco Miozzo.

Aan de andere zijde van het plein staan nog L’eredità (‘de erfenis’) van Stanley Bleifeld en Adoratrice del Sole (‘zonaanbidster’) van Maria Gamundi.

Kleurrijke mozaïekpoort

Als je weer terugloopt richting het centrum, vind je aan het begin van de Via Mazzini Peace Frame, een kleurrijke mozaïekpoort van Nall. Boven je hoofd fladderen in deze straat kleurrijke vlinders (vorig jaar waren dat paraplu’s, dus de hemel is hier aan verandering onderhevig).

Gevleugelde geliefden

Langs de drukke Viale Oberdan doen de Amanti alati (‘gevleugelde geliefden’) van Eugenio Riotto alsof er geen tientallen auto’s langsrazen. Even verderop herinnert het bronzen beeld La campagna va al mercato (‘het platteland gaat naar de markt’) van Marcello Tommasi aan de groente- en fruitmarkt die hier vroeger te vinden was.

Het Largo Padre Thomas McGlynn, een klein zijstraatje, brengt je weer terug naar het centrum. Aan je linkerhand zie je hier Serenata (‘serenade’) van Rinaldo Bigi.

Marina di Pietrasanta

Ook in Marina di Pietrasanta stuit je op een paar beelden, die soms zelfs met hun voeten in zee staan, zoals Sant’Antonio (van Novello Finotti). Mooi ingetogen is ook Manolo Valdes’ gezicht met hoed.

foto: Alessandro Colle

Aan het Piazza D’Annunzio zie je Gaia (van Maria Papa Rostkowska), La bagnante (‘de badgaste’, van Franco Miozzo) en Dafne e Apollo (van Marcello Tommasi). Op en om de pier (bij het Piazza Europa) prijken Il gabbiano (‘de meeuw’, van Leonida Parma) en Potenza al cubo (van Stefano Pierotti).

Aan het Piazza XXIV Maggio vind je Donna tartaruga (‘schildpadvrouw’, van Novello Finotti) en Nudo verticale / La tuffatrice (‘verticaal naakt / de duikster’, van Franco Miozzo).

Zoek al wandelend (of fietsend) door de straten en over de rotondes van Marina di Pietrasanta ook naar L’oiseau (‘de vogel’) van Jean Michel Folon (die ook de beelden in de Giardino delle Rose in Florence ontwierp), Torso 175 van Roberto Santo, Continaciòn van Deredia, Il coccodrillo va sui monti (‘de krokodil gaat de bergen in’) van Girolamo Ciulla en naar Parsifal van Rosanna Gregorace.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

4 reacties

  1. Beste Saskia,
    Wat leuk om over Pietrasanta te lezen. Wij waren er afgelopen zomer voor de 2e keer en wij hebben ons weer vergaapt aan alle beelden in de stad. Onze wandeling sloten wij af bij Pasticceria Il Duomo met overheerlijke gebakjes.

  2. Heerlijk adresje is dat, daar liet ik me ook verleiden door al dat lekkers! Ik zal nog eens een artikel maken over alle lekkere adresjes van Pietrasanta…

  3. Chiel van Leusden

    Wat een mooie en leuke beelden! Het zijn er een stuk meer dan toen we er op weg naar Rome doorheen liepen langs de via Francigena. Het plaatsje was toen al de moeite waard maar nu haast een reden om er nog een keer naar toe te gaan.

  4. Grazie! En zeker doen, er komen elk jaar ook weer andere beelden bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *