Home » Reizen door Italië » De Weg van de Franken
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De Weg van de Franken

Vorige maand schreef ik al over de droom ooit eens van Nederland naar Rome te wandelen, om in alle rust elke stap bewust te zetten in plaats van er in no time heen te vliegen. Ik was dan ook blij toen ik de volgende aankondiging tussen mijn e-mail vond: ‘Met veel plezier wil ik u laten weten dat het eerste deel van de Nederlandstalige wandelgidsen voor pelgrims naar Rome verschijnt: De Weg van de Franken, een beschrijving van de route van San Miniato Basso naar Rome.

Het is het eerste boek in een reeks van drie wandelgidsen, die de route vanaf Maastricht tot Rome zal begeleiden. Deel I (Maastricht – Grand St.-Bernhard) zal verschijnen in 2013, deel II (Grand St.Bernhard – San Miniato Basso) zal het licht zien in 2012.’

Van de auteur, Ben Teunissen, mag ik jullie een klein voorproefje geven – en wel van het allerlaatste stukje, de aankomst in Rome. Lees maar mee:

‘De laatste etappe voert je over de Via Trionfale, ook al krijg je er niet het verwachte triomferende gevoel bij door alle drukte van het stedelijke verkeer. Natuurlijk neem je tijd voor de eerste blik op de koepel van de San Pietro wanneer je in het park van Monte Mario bent aangeland. Je daalt af naar het plein dat zijn armen al eeuwen voor je uitstrekt.

De plek waar de meeste pelgrims voor het eerst in oogcontact komen met de koepel van de Sint Pieter bevindt zich aan de zuidkant van de Monte Mario. Een heuvel die zijn naam waarschijnlijk ontleent aan de kardinaal met die voornaam, die in de vijftiende eeuw hier een villa heeft laten bouwen. Het park is een onderdeel van een natuurgebied; vooral vanuit de stad zie je het oorspronkelijk in 1938 opgerichte observatorium, waarvan de locatie tot de jaren zestig als nulmeridiaan werd gebruikt voor kaarten van Italië. Nu doet dit bouwwerk als universitaire sterrenwacht dienst. Ook al is de Monte Mario de hoogste heuvel in de stad, het is juist niet een van de spreekwoordelijke zeven heuvels van Rome. Met helder weer en een beetje fantasie kun je die heuvels vanaf dit uitzichtpunt misschien onderscheiden.

Natuurlijk probeer je een testimonium te verkrijgen en dat kan op drie plaatsen: wanneer je je meldt in de sacristie van de Sint Pieter maak je kans in contact te komen met de vertegenwoordiger namens het Vaticaan (Don Bruno Vercesi); bij voldoende tijd zal hij je vragen naar je beweegredenen voor de pelgrimstocht en je naam bijschrijven in het pelgrimsboek; ook plaatst hij de stempel (timbro) van het Vaticaan in je credential en verzorgt hij het felbegeerde bewijs van je pelgrimage, het Testimonium.

Soms word je ook uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de graftombe van Petrus in de catacomben van de kerk; een tweede mogelijkheid is je te melden bij de kerk der Friezen, waar pater Tiemen den Brouwer of diaken Kees van Duin in het Willibrordcentrum je een passend onthaal met een prachtig Testimonium bieden; het officiële adres is Chiesa dei SS. Michele e Magno, Borgo Santo Spirito (de trap op en links). De derde mogelijkheid vind je in de zuidoosthoek van het Sint Pietersplein, de Opera Romana Pellegrinaggi (ORP, het Ufficio di S.Pietro) aan het Piazzo Pio XII; het is soms een wat zakelijker benadering om aan het bewijsstuk van je pelgrimstocht te komen, maar wellicht verdient dat jouw voorkeur.’

Ik weet zeker dat ik daar ooit zal staan, en ik hoop dat een aantal van jullie daar ook van droomt, maar nu is het alvast heerlijk wegdromen bij de routes, de tekst en uitleg in De Weg van de Franken. Voor iedereen die ook ooit naar Rome wil wandelen, op www.dewegvandefranken.nl vind je alvast een echt voorproefje van het boek, met een digitaal bladerbaar hoofdstuk.

De Weg van de Franken
Ben Teunissen
ISBN 9789048421053
€ 19,95

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Wat een leuk verhaal! Ben zeer benieuwd naar deze boeken omdat ik ook al jaren met het idee loop om naar Rome te wandelen! Of het er van komt???

  2. Als je gaat, dan ga ik graag mee! Wel op tijd gaan trainen dan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *