Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De 10 mooiste pleinen van Italië

Ciao tutti! Van alle bezienswaardigheden in Italië zijn de pleinen ons het liefst. Vaak zijn deze piazze het kloppend hart van een Italiaanse stad of een Italiaans dorp. Het is er (bijna) nooit echt stil, zelfs niet in de vroege ochtenduurtjes. Er is veel te zien, maar er is vooral ook veel te beleven, van flanerende Italianen tot keuvelende oude mannetjes, van verliefde stelletjes tot spitsvondige straatartiesten. Vandaag delen we onze 10 favoriete pleinen in de laars, waar we nooit uitgekeken raken:

Piazza-San-Marco-Venetie-2

Piazza San Marco (Venetië)
‘De mooiste salon van Europa,’ zo noemde Napoleon het Piazza San Marco in Venetië ooit. Het is inderdaad een van de mooiste pleinen ter wereld, mede dankzij de schitterende Basilica di San Marco, het Palazzo Ducale, de ranke campanile (klokkentoren), de Torre dell’Orologio en de schilderachtige zuilengalerijen.

Piazza-San-Marco-Venetie

Vergeet ook het aangrenzende Piazzetta niet, het kleine plein, dat grenst aan het water. Hier heb je een prachtig uitzicht op de dobberende gondels op het Canal Grande en de San Giorgio, aan de overkant van het water.

Piazza dell’Unità (Udine)
Het ‘Plein van de Vrijheid’ in Udine is duidelijk geïnspireerd op het Piazza San Marco in Venetië. Dat zie je onder meer aan de bijna identieke, zij het lagere, Torre dell’Orologio. Ondanks dit kopieergedrag heeft het plein toch ook een heel eigen sfeer. Bewonder zeker de Porticato di San Giovanni en de Arco Bollani, ontworpen door Palladio. Vergeet ook de Loggia del Lionello niet, die wederom doet denken aan Venetië.

Piazza-Liberta-Udine

Piazza delle Erbe (Verona)
Op het altijd gezellige Piazza delle Erbe in Verona, waar zich in de Romeinse tijd het forum bevond, worden elke dag in alle vroegte marktkraampjes opgebouwd. Zeker als de zon schijnt en de terrassen vollopen, is dit een heerlijke plek om het Italiaanse leven te aanschouwen. De 84 meter hoge Torre Lamberti, die je kunt beklimmen (wees gerust, er is ook een lift), torent hoog boven het plein uit. Aan de ene zijde van het plein staat sinds 1523 een zuil met de leeuw van San Marco, die duidelijk moest maken dat Verona onder de heerschappij van Venetië viel. In het midden van het piazza vind je de Madonna di Verona – eigenlijk geen Madonna maar een Romeins vrouwenbeeld, maar volgens de inwoners van Verona vertegenwoordigt zij de stad en beschermt ze tegen rampen en ander ongeluk.

Piazza-delle-Erbe-Verona

Piazza del Nettuno (Bologna)
Op het Piazza del Nettuno, vlak naast het Piazza Maggiore, prijkt de Neptunusfontein, een geliefde ontmoetingsplek voor verliefde stelletjes in Bologna. De Bolognesi noemen de Neptunusfontein liefkozend al Żigànt (de reus). En geef ze eens ongelijk: de enorme zeegod kijkt trots uit over het Piazza Maggiore, terwijl er vier zeemeerminnen vrolijk om hem heen dartelen.

Piazza-Nettuno-Bologna-2

De ontwerper van deze Neptunus is Giambologna, een Vlaamse beeldhouwer die onder andere werkte voor De’ Medici in Florence. De mythe wil dat Giambologna de edele delen van het beeld groter wilde maken, maar dat de kerk het hier niet mee eens was. Giambologna liet zich echter niet uit het veld slaan en ontwierp het beeld zo, dat je vanaf een bepaald perspectief Neptunus’ duim als grotere jongeheer kunt interpreteren. Ook op de sokkel, ontworpen door Tommaso Laureti, spelen zich ietwat pikante taferelen af: naast lieflijke engeltjes en dolfijnen duiken zeemeerminnen omhoog wier borsten het water in alle richtingen doen sproeien. Dit was, zeker in 1563, een zeer erotisch beeld.

Piazza-Nettuno-Bologna

Piazza dell’Anfiteatro (Lucca)
Het Piazza dell’Anfiteatro in Lucca, waar nu vooral veel restaurantjes en souvenirwinkeltjes aan te vinden zijn, was ooit een arena, met eromheen tribunes en eronder kamertjes voor de gladiatoren en kooien voor de wilde dieren. Vandaar ook de naam. De vorm van dit theater is nog altijd goed te zien aan de vorm van het plein. De schilderachtige huizen die het plein nu omringen, zijn gebouwd op de plek waar zich ooit de tribunes bevonden.

Piazza-Anfiteatro-Lucca

Piazza del Campo (Siena)
De eerste aanblik van het Piazza del Campo in Siena ontroert elke keer weer. Het begint al op een paar kilometer afstand, als je de slanke Torre del Mangia boven de daken van de huizen ziet uitsteken. De licht aflopende schelpvorm aan de voet van de toren is aangelegd op de plek waar de drie heuvels waarop Siena is gebouwd samenkomen. De ‘schelp’ wordt door witte strepen in het plaveisel in negen stukken verdeeld, die verwijzen naar de periode dat Siena door een bestuur van negen man werd geregeerd, zo rond 1300.

Piazza-Campo-Siena

In het midden schittert de Fonte Gaia, de prachtige fontein die even na 1400 werd ontworpen door Jacopo della Quercia. De fontein ontleent haar naam aan de vrolijke festiviteiten waarmee de bevolking van Siena de komst van het water tot op het Piazza del Campo vierde; gaia betekent namelijk vrolijk.

Piazza-Campo-Siena-2

Piazza dei Sorgenti (Bagno Vignoni)
Het Toscaanse dorpje Bagno Vignoni, met pakweg 30 inwoners, heeft wel een heel bijzonder dorpsplein: La Piazza dei Sorgenti (‘Het Plein van de Bronnen’). Dit plein bestaat uit een rechthoekig bad uit de zestiende eeuw van 49 bij 29 meter. Het walmde en dampte ons bij aankomst vrolijk tegemoet. De natuurlijke warmwaterbron in het bad komt voort uit een vulkanische laag onder de grond, op 1000 meter diepte, die met haar 52 °C al sinds de Romeinse tijden de voeten van vermoeide pelgrims en reizigers verwarmt.

Piazza-Sorgenti-Bagno-Vignoni

Piazza Navona (Rome)
Op Piazza Navona schittert Bernini’s Fontana dei Quattro Fiumi. De beelden staan symbool voor de vier toen bekende werelddelen: de Nijl (Afrika), de Ganges (Azië), de Donau (Europa) en de Rio de la Plata (Amerika). De Nijl draagt een doek over het hoofd, wat verwijst naar het feit dat de bronnen van de Nijl nog niet ontdekt waren. Smeuïger is echter het verhaal dat dit beeld zijn gezicht bedekt om de Sant’Agnese, ontworpen door Bernini’s rivaal Borromini, niet te hoeven zien. Ook de Ganges, met een lauwerkrans op het hoofd en met een grote stok tussen de knieën, wendt zich ongeïnteresseerd af van de kerk. De hand van de Rio de la Plata lijkt een afkeurend gebaar naar de kerk te maken, waarmee Bernini wederom zijn afkeuring voor de kerk van zijn rivaal Borromini zou hebben uitgedrukt…

Piazza-Navona-Rome

Maar ook de andere fonteinen op Piazza Navona mogen er zijn, al schitteren ze dan in de schaduw van Bernini’s meesterwerk…

neptunus-fontein-Piazza-Navona-Rome (3)

Piazza San Pietro / Sint-Pietersplein (Vaticaanstad, Rome)
Bernini ontwierp ook de zuilengalerij die het Sint-Pietersplein omarmt. Het 240 meter brede en 196 meter lange plein kan plaats bieden aan wel vierhonderdduizend mensen en wordt omringd door een vierdubbele zuilenrij die bestaat uit 284 zuilen en 88 pijlers. De zuilen zijn allemaal precies twintig meter hoog en hebben een doorsnede van 1,6 meter, enorm dus!

Piazza-San-Pietro-Rome-2

Hoewel het lijkt alsof Bernini slechts één zuilenrij heeft geplaatst, is dat bepaald niet het geval. De binnenste zuilenrijen staan maar liefst 4,5 meter uit elkaar (anders konden de koetsen van de kardinalen er niet tussendoor rijden). Zijn geniale uitwerking zie je het beste als je op een van de brandpunten van het ellipsvormige Sint-Pietersplein gaat staan (die je tussen de obelisk en de fonteinen vindt); in het plaveisel aangegeven door een witte marmeren cirkel met de woorden CENTRO DEL COLONNATO, het centrum van de zuilengalerij.

Piazza-San-Pietro-Rome-3

Piazza Pretoria (Palermo)
Het Piazza Pretoria in hartje Palermo wordt ook wel Piazza della Vergogna, ‘Plein van de Schaamte’, genoemd. Bij de onthulling van de fontein, in 1573, vonden de inwoners van de stad namelijk dat de beelden die de fontein sieren veel te naakt waren. De nonnen van de nabijgelegen kloosters zouden zo ontzet zijn geweest, dat ze veel neuzen van de mannelijke beelden afbraken. Hun geloof verbood hen andere uitstekende lichaamsdelen af te breken… De beelden zijn echter veel te mooi om zich te verstoppen en ze stralen dan ook gelukkig nog elke dag in volle glorie – zij het hier en daar nog zonder neus (hoewel de meeste neuzen na een restauratie inmiddels weer op hun plek zitten).

Piazza-Pretoria-Palermo

Wil je al deze mooie pleinen in het echt bewonderen? Maak dan een rondreis door Italië. Klik hier voor een breed aanbod aan opties, van een rondreis door Toscane tot een rondreis over Sicilië.

Nog meer mooie piazze
Natuurlijk telt Italië nog veel meer mooie pleinen. In onze nieuwe Special, Italië in 365 foto’s, verzamelden we er nog eens 20. Bovendien nemen we je mee naar de Palio op misschien wel het beroemdste plein van Italië, het Piazza del Campo in Siena, met een gedetailleerde fotoreportage.

Daarnaast vind je in deze Special de mooiste tuinen van Italië, de mooiste Madonna’s, een reportage van Italië onder een deken van sneeuw, herkenbare taferelen uit het Italiaanse straatbeeld, de mooiste eilanden en natuurgebieden en nog heel veel meer foto’s die je laten genieten van de schoonheid van Italië.

Dia1

Bestel Ciao tutti Special #18 Italië in 365 foto’s voor € 5,95

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Ik noem ook het Piazza Ducale te Vigevano, Lombardije, zie https://it.m.wikipedia.org/wiki/Piazza_Ducale_(Vigevano)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *