Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

10 ultieme culi-bestemmingen in Italië

Lonely Planet vroeg de beste chef-koks en foodexperts ter wereld naar hun favoriete en meest authentieke gastronomische ervaring. Het resultaat: een lijst van 500 (!) culi-bestemmingen over de hele wereld.

Deze 500 buonissimo bestemmingen zijn gebundeld in een kloek naslagwerk: Lonely Planet Ultieme culi-bestemmingen. Pagina na pagina watertand je bij bijzondere gerechten en al lezend stel je een lange bucketlist samen.

Natuurlijk is ook Italië goed vertegenwoordigd. We delen tien Italiaanse culi-bestemmingen uit het boek, natuurlijk gelardeerd met onze eigen tips voor al deze lekkernijen. Op een buonissimo viaggio!

1 Pizza margherita in Napels
Als eerste Italiaanse culi-bestemming tipt Lonely Planet de stad Napels. ‘Maak een bedevaart naar de stad van de pizza margherita,’ zo schrijven ze. Voor alle pizzapelgrims tippen we de lekkerste pizzeria’s van Napels. Wil je meer weten over Napels als bakermat van de pizza, duik dan met ons in de geschiedenis van de pizza.

2 Tagliatelle al ragù in Bologna
Wie Bologna zegt, denkt meteen aan dampende borden pasta met bolognesesaus. Deze saus, die in Bologna simpelweg bekend staat als ragù, eet je met tagliatelle (dus niet met spaghetti!).

Lonely Planet tipt Ristorante Da Nello al Montegrappa (Via Montegrappa 2) voor de perfecte ragù, wij tippen tien authentieke osteria’s in Bologna waar de tagliatelle al ragù ook op de kaart prijkt. Ook delen we graag het traditionele recept voor ragù alla bolognese, zodat je thuis alvast kunt proeven.

Lees ook: 10x buon appetito in ‘de buik van Italië’

3 Cicchetti in Venetië
‘Al delen de Venetianen hun stad met miljoenen bezoekers, een paar culinaire geheimen bewaren ze voor zichzelf. Zoals cicchetti, kleine hapjes in de bacarì (bars) waar voornamelijk locals komen,’ aldus Lonely Planet. Ze tippen Ai Divini in de wijk Cannaregio. Onze tips vind je in deze wandeling langs de beste bacarì van de stad.

Lees ook: Met dit kookboek geniet je ook thuis van de lekkerste cicchetti

4 Spaghetti carbonara in Rome
Een echte klassieker uit de Romeinse keuken, met slechts een handvol ingrediënten: spaghetti, guanciale (spek), eieren (liefst alleen de dooiers), pecorino en zwarte peper. Lonely Planet tipt als beste adresje Da Danilo (Via Petrarca 13), met een foto van Hosteria Grappolo d’Oro (Piazza della Cancelleria 80). Beide adresjes zijn goed, maar de állerbeste carbonara serveren ze toch echt bij Grappolo d’Oro.

Rome heeft nog veel meer authentieke pasta’s, zoals de cacio e pepe (met kaas en zwarte peper) en de amatriciana (met tomatensaus en spek). We tippen nog veel meer klassieke pasta’s uit de Romeinse keuken, mét de lekkerste adresjes om ervan te smullen.

5 Orecchiette in het pittoreske Puglia
Dé pastaspecialiteit van de ‘zonovergoten hak van de Italiaanse laars’ is orecchiette, ‘oortjespasta’. Tijdens je vakantie in Puglia moet je die niet alleen proeven, maar zeker ook gaan kijken hoe deze ‘oortjes’ worden gemaakt. Dat zie je op zijn mooist in Bari, waar een groepje dames elke dag voor de deur van hun huizen orecchiette maakt. Geen wonder dus dat deze straat ook wel de Via delle Orecchiette wordt genoemd!

Lonely Planet tips Taverna della Gelosia in Ostuni voor een bord orecchiette, maar ze staan bijna overal in Puglia op de kaart, vaak in de klassieke combinatie, met cime di rapa.

Lees ook: 10x proeven van Puglia

6 De enige echte risotto alla milanese in Milaan
‘Dankzij de gunstige ligging van de Italiaanse Povlakte, niet ver van culinaire hoofdstad Milaan, kunnen we nu genieten van verrukkelijke risotto,’ aldus Lonely Planet. Volgens hen eet je de lekkerste goudgele saffraanrisotto bij Trattoria Da Abele, maar wij zijn vooral fan van Ratanà (Via Gaetano de Castillia 28) en Al Garghet (Via Selvanesco 36). Hier eet je echt een risotto met een gouden tintje, desgewenst traditioneel geserveerd met ossobuco.

7 Supplì in Rome & arancine op Sicilië
Alleen al voor deze Romeinse risottoballetjes zouden we een ticket naar Rome boeken. We hebben onze favoriete adresjes, zoals Supplizio, Trapizzino en Supplì (in Trastevere). Heerlijk als lunch, maar ook als tussendoortje, na een lange dag struinen door de straten van Rome.

Een zelfde soort lekkernij, maar dan nog wat groter, eet je op Sicilië. Daar heten ze arancine (in Palermo en omgeving) of arancini (in Catania en omgeving). Lonely Planet tipt die van Antica Focacceria San Francesco in Palermo, maar wij halen ze liever op de Mercato del Capo.

8 Bistecca alla fiorentina in Florence
Een heel bord vol, zo’n bistecca alla fiorentina, dus let op de grootte van de portie die je bestelt. Meestal gaat het per honderd gram, dus wees gewaarschuwd… Volgens Lonely Planet eet je de lekkerste bij Trattoria Mario (Via Rosina 2, alleen open voor lunch). Wij hebben nog wat meer buonissimi bistecca-adresjes voor je op een rijtje gezet, waaronder Regina Bistecca – écht een aanrader!

foto: Regina Bistecca Florence

9 Romige cannoli op Sicilië
Wie aan Sicilië denkt, denkt niet alleen meteen aan lekker eten maar ook aan de maffia. Soms blijken die twee wonderwel samen te gaan. Heb je The Godfather gezien? Dan herinner je je vast de uitspraak ‘Leave the gun. Take the cannoli.’ Cannoli, knapperige rolletjes gevuld met gezoete ricotta zijn een typisch Siciliaanse specialiteit.

Lonely Planet tipt Pasticceria Di Noto in Piana degli Albanesi, een klein dorp in de heuvels bij Palermo, waar ook elk jaar een cannoli-festival zou worden gehouden. Daar moeten we volgende keer toch echt bij zijn!

Lees ook: 20 culinaire tips voor Sicilië

10 Tiramisù in Treviso
‘Zweef naar de zevende hemel met tiramisù,’ zo kopt Lonely Planet bij culi-tip 319. Dat zou de slogan kunnen zijn van Treviso, de stad waar de tiramisù is uitgevonden, zo benadrukken de locals. De geboorteplaats van de tiramisù, restaurant Le Beccherie, bestaat nog steeds en is dus de ideale plek om je tiramisùtrek te stillen.

Lees ook: 10x doen & proeven in Treviso

Nog meer Italiaanse tips in het boek:
*een ambachtelijke gelato
*porcedu (geroosterd speenvarken) op Sardinië
*een insalata caprese op zonnig Capri
*spaghetti alle vongole in Positano
*perfect gegrilde octopus aan de kust van Amalfi
*witte truffels in Piemonte
*de Noord-Italiaanse aperitivo (al verwarren ze deze culinaire traditie in het boek met antipasti, ai!)
*torta di ceci in Livorno

Ook tipt Lonely Planet Osteria Enoteca Ai Artisti in Venetië, waar een Japanse kok met streekproducten de sterren van de hemel zou koken. Zijn jullie daar al eens geweest?

Alle andere 481 culinaire bestemmingen mét tips vind je in
Lonely Planet Ultieme culi-bestemmingende top 500 van beste eetervaringen ter wereld | ISBN 9789021570679 | € 29,99 | bestel Lonely Planet Ultieme culi-bestemmingen via deze link bij bol.com

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *