Home » Reizen door Italië » Ciao tutti in vreemde wateren
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ciao tutti in vreemde wateren

Ciao tutti ging een weekje vreemd. Nou ja, niet helemaal. Sophie ging op cruise met MSC Cruises en ontdekte op haar reis na het Italiaanse Bari het Griekse Katakolon, de Turkse steden Izmir en Istanbul en ten slotte Dubrovnik in Kroatië om uiteindelijk weer aan te meren in Venetië. Nu hadden deze ondeugende uitstapjes niet allemaal evenveel met Italië te maken, maar de thuisbasis voor die week des te meer. MSC Cruises is namelijk op en top Italiaans.

MSC-Cruise-Italie (1)

‘In het leven tellen de momenten, niet de minuten,’ is de met mediterrane lijfstijl doordrenkte filosofie van de Italiaanse scheepvaartmaatschappij MSC Crociere, oftewel MSC Cruises. Dit betekent dus dat waar je ook heen reist je altijd een stukje Italië met je meeneemt. Voor Ciao tutti de ideale reispartner dus!

Meer dan 300 jaar geleden begon het allemaal met één familie in Sorrento, een kuststad vlak bij Napels. Deze familie leerde veel van de zee en haar ervaring groeide langzaam maar zeker uit tot deskundigheid. De kleine vloot breidde zich uit en al snel werden ze een van de grootste scheepvaartmaatschappijen ter wereld. Met als constante pijlers authenticiteit, warmte en menselijkheid, die aan boord buitengewoon voelbaar zijn.

MSC-Cruise-Italie (3) MSC-Cruise-Italie (4) MSC-Cruise-Italie (5) MSC-Cruise-Italie (7) MSC-Cruise-Italie (8)

Tijdens een letterlijk kijkje in de keuken realiseren we ons dat deze aanpak ook achter de schermen wordt gehandhaafd. We krijgen te zien hoe de vrijwel mission impossible van het verzorgen van honderdveertig verschillende maaltijden per dag voor meer dan vierduizend passagiers en twaalfhonderd medewerkers possible wordt gemaakt. En dat met uitsluitend Napolitani als chef-koks achter de pannen!

Deze normaal gesproken zelfs voor Italiaanse begrippen luidruchtige types zijn hier georganiseerde, professionele en tegelijkertijd gezellige opperhoofden. Ze sturen hun jongens, afkomstig uit meer dan vijftig verschillende landen, aan met een lach, een hartelijk schouderklopje en een goede dosis Napolitaanse humor. Je moet hier hard werken, maar dat wordt wel beloond. Tien punten voor Italiaanse hartelijkheid.

MSC-Cruise-Italie (9) MSC-Cruise-Italie (10) MSC-Cruise-Italie (11) MSC-Cruise-Italie (13)

De pasta is vers, het brood is vers en de pizza, die is ook helemaal vers. Wonderbaarlijk als je nagaat hoeveel gasten er tegelijkertijd bediend moeten worden. Maar ja, ’goed eten is een manier van leven’ stelt MSC met Italiaanse trots en dus geldt dat ook op zee.

Over goed eten gesproken, Eataly, het nieuwe concept dat de wereld aan het veroveren is, is ook van de partij. De inrichting is strak en modern. Een onbekende van het concept zou zo langs het bijna als kantine aandoende restaurant lopen. Maar ik weet wel beter en ben er een avond heerlijk gaan eten. Net als één ander stel. Jammer dat men aan boord het geheim van Eataly nog niet in grote getale heeft ontdekt. Aan de andere kant is dat het wel lekker rustig…

MSC-Cruise-Italie (15) MSC-Cruise-Italie (16) MSC-Cruise-Italie (17) MSC-Cruise-Italie (18)

Een envelop vergezeld met een schattige olifant van handdoeken wacht geduldig op mijn kamer. Of ik morgen tijdens de gala-avond met de kapitein wil dineren. Perchè no? Een bezoekje aan de kapper aan boord, de nette jurk uit de kast en de juiste lippenstift op en de avond der avonden kan beginnen.

MSC-Cruise-Italie (20)

Onder het genot van een aperitivo wacht ik met een select gezelschap op de kapitein. Om de tijd te doden, knoop ik een gesprek aan met het goed uitziende stel naast mij dat ik toevallig de avond ervoor bij Eataly had zien zitten. ‘Zijn jullie VIP of zo, dat jullie met de kapitein mogen dineren?’ gooi ik er als ijsbreker in. Ondertussen bedenk ik me dat ze best wel eens VIP zouden kunnen zijn en stuur het gesprek handig een andere kant op. Na wat gekeuvel komt de waarheid boven tafel: ‘Mijn man speelt voetbal.‘ ‘Aha, dan zit ik nu vast met een hele bekende voetballer te kletsen zonder dat ik het doorheb. Hoe heet je?’ ‘Marchetti, Federico Marchetti.’

Achteraf begrijp ik dat hij de keeper van Lazio is en twee jaar geleden zelfs de tweede keeper van gli azzurri was. Als klap op de vuurpijl zit ik ook nog eens naast de beste man aan de kapiteinstafel en stel ik hem dan ook meteen maar wat vragen. Of hij Van der Sar kent (niet persoonlijk), wie hij denkt dat het WK gaat winnen (hij hoopt Italië, maar ziet Brazilië als serieuze kanshebber) en wat er door je heen gaat als je tijdens een belangrijke wedstrijd een penalty moet tegenhouden. Hij vertrouwt me toe dat hij de avond van tevoren meestal zenuwachtig is maar op het moment zelf helemaal in het spel zit en het liefst zo onbezorgd mogelijk is, dan kun je pas goed spelen. Ik kan daar helemaal inkomen.

MSC-Cruise-Italie (24) MSC-Cruise-Italie (25) MSC-Cruise-Italie (26) MSC-Cruise-Italie (27) MSC-Cruise-Italie (28)

Hetzelfde geldt eigenlijk voor een vakantie. Onbezorgdheid, plezier, genot; je vindt het allemaal op een viaggio italianissimo met MSC Cruises. Je kunt hier de momenten laten tellen, niet de minuten – en van elk van deze momenten geweldig genieten. Che esperienza! Grazie a tutti di MSC Crociere!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *