Inspiratie voor een Italiaanse kerst - cadeaus, delicatessen & wijn

Varkenspoot, vallende wasmachines en rood ondergoed

Dat de Italianen er soms rare gewoontes op na houden, is wellicht geen nieuws meer. Al kan het altijd gekker, zo ontdekte Saskia deze week in Napels. Als ze de verhalen van buurvrouwen en barmannen moet geloven, staat haar hier vanavond heel wat te wachten!

Saskia: ‘Allereerst moet ik er volgens mijn – op leeftijd zijnde – buurvrouwen voor zorgen dat ik vandaag nog een rode onderbroek ga scoren. Op mijn vraag waarom dat per se vandaag nog moet, giechelen ze als jonge meisjes. Pas na lang aandringen fluisteren ze in mijn oor dat dat hier de gewoonte is – dan weet je zeker dat je in het nieuwe jaar veel geluk op liefdesgebied ten deel zal vallen.

‘Vrouwen en meisjes geven elkaar hier op Oudejaarsdag een rode onderbroek,’ zo vertellen ze. ‘Dat is al heel lang een traditie hier in Napels. Het is hier echt het ultieme decembercadeau!’ Nu waren me al die etalages met rood ondergoed inderdaad wel opgevallen, maar ik had gedacht dat rood vanwege kerst wel een feestelijke kleur was. Niets blijkt minder waar.

Mijn buurvrouw vertelt dat het echt een zaak van levensbelang is, het jaar beginnen in een rode onderbroek. Als meisjes op de laatste avond van het jaar een klein pakje krijgen, weten ze niet hoe snel ze zich uit de voeten moeten maken om de inhoud op tijd aan te trekken. ‘Dai, cara,’ zegt ze. ‘Vooruit, lieverd.’ Ik kijk haar enigszins vertwijfeld aan, er nog niet van overtuigd of ze me nu voor de gek houdt of niet. Pas als ze me nog dichterbij wenkt en haar rok hoog optrekt, zodat ik een glimp rood kan ontwaren, ben ik ervan overtuigd dat ze geen grapje maakt. Op naar het centrum dus, om het nieuwe jaar goed te kunnen beginnen!

Maar dat is nog niet alles, want voor ik de deur uitloop, waarschuwt de buurvrouw me voor vallende wasmachines. Daar hoorde ik de barman gisteren ook al over, dat het in deze dagen levensgevaarlijk zou zijn om ’s avonds laat door de stad te wandelen, en al helemaal op Oudejaarsavond. Ik vroeg hem of er dan zoveel meer geweld op straat was in deze tijd, waarop hij me lachend toeknikte en uitriep: ‘Het gevaar komt dezer dagen van boven!’

Wat blijkt: de Napolitanen gooien zo vlak voor het begin van het nieuwe jaar al hun oude, niet functionerende apparaten gewoon uit het raam. Zo kunnen ze opgeruimd aan een nieuw jaar beginnen – als ze tenminste niet de pech hebben onder een raam te lopen waardoor een stadsgenoot een kapotte televisie of vaatwasser naar buiten duwt. Gelukkig gaat het dumpen van oude apparaten volgens de barman gepaard met veel geschreeuw en gezang. Zijn advies is dan ook snel opzij te springen als er ineens een vrolijk lied wordt aangeheven, vergezeld door aanmoedigende klanken van de buren. Dan is er namelijk geheid een wasmachine of computer in aantocht…

Gelukkig kennen ze hier ook nog een wat normalere traditie, die ook in de rest van Italië in ere wordt gehouden. Op oudejaarsavond wordt er namelijk in elk geval zampone geserveerd, oftewel gevulde varkenspoot. Bij de slager en in de supermarkten zijn ze kant en klaar te koop – hetgeen niet altijd een smakelijke aanblik is. De zampone is meestal verpakt in een mooi doosje, waardoor het ook een geliefd decembercadeau is voor vrienden en familie.

Bovendien is het een heel symbolisch cadeau: de zampone wordt beschouwd als een teken van rijkdom voor het komende jaar, een culinaire nieuwjaarswens dus eigenlijk. Traditioneel wordt zo’n varkenspoot geserveerd met lenticchie, linzen, die de overvloed aan geld waarover je in het nieuwe jaar zal beschikken symboliseren.

Met een beetje geluk – dat wil zeggen; zonder te worden geraakt door een vallende wasmachine – zit ik vanavond met rood ondergoed te genieten van varkenspoot en linzen. Dan kan het nieuwe jaar volgens het Napolitaanse bijgeloof niet meer stuk!’

Geniet van onze puzzelboekjes!

4 reacties

 1. Leuk verhaal, nu maar hopen dat het rode ondergoed goed werkt het komende jaar.
  Veel plezier een fijne jaarwisseling en vooral een gezond en voorspoedig 2011

 2. Ik hoop dat e.e.a. je veel geluk brengt in 2011.
  AUGURI A TUTTI.

 3. Dit voor het eerst zampone met linzen gegeten. Heerlijk! Helaas zonder rode onderbroek!

 4. BUON ANNO e
  tanti complementi per il VOSTRO BEL SITE
  DINEKE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *