Home » Reizen door Italië » Bergamo » I Maestri del Paesaggio – coole gedaanteverwisseling voor Bergamo
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

I Maestri del Paesaggio – coole gedaanteverwisseling voor Bergamo

Van 7 tot 24 september wordt het Piazza Vecchia, in het hart van de Città Alta van Bergamo, omgetoverd tot een unieke tuin. Tijdens I Maestri del Paesaggio (‘De Meesters van het Landschap’), dat dit jaar voor de zevende keer plaatsvindt, wordt het stadsplein één groene oase, waar bewoners en bezoekers neer kunnen strijken om te genieten van een uniek groen én cool design.

Het thema van deze zevende editie is namelijk ‘COOL’. Niemand minder dan de Nederlandse landschapsarchitect Lodewijk Baljon is gevraagd om het Piazza Vecchia te transformeren tot een groen plein met een coole uitstraling.

Piazza Vecchia wordt cool
Tijdens een persconferentie bij het Istituto Italiano di Cultura in Amsterdam tilt Lodewijk Baljon al een tipje van de sluier op. Baljon: ‘Het begrip COOL krijgt in Bergamo twee gezichten, net als de stad zelf – met de Città Alta en de Città Bassa, de heuvels enerzijds en de uitgestrekte vlakte anderzijds. Het eerste gezicht is het serieuze aspect, met als uitgangspunt de klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Het tweede gezicht is de frivolere kant, die betrekking heeft op esthetiek en mode.

Voor die esthetische kant laat ik me graag inspireren door het in de Italiaanse renaissance ontstane begrip sprezzatura; de kunst iets moeilijks doen op een wijze alsof het moeiteloos gaat. Het gaat om verschijning, houding en stijl; een bestudeerde nonchalance. Daarmee verhullen we dat iets moeilijk is te maken, het lijkt moeiteloos of zelfs vanzelfsprekend.

Het woord cool duidt op iets positiefs, iets begerenswaardigs. De veranderende betekenis van cool, de ontwikkeling van stijl of mode, maakt het een interessant onderwerp voor het debat over de toekomst van tuin- en landschapsontwerp. De afgelopen jaren is de transformatie van het Piazza Vecchia tot het Piazza Verde altijd een statement geweest over hoe we over de stad en het landschap denken.’

Piazza Vecchia wordt Piazza Verde
Hoe zal het Piazza Vecchia er dit jaar uit zien? Volgens Baljon geldt dit jaar: the sky is the limit. Het piazza wordt ‘bekroond’ met een wolk van ballonnen. Deze ballonnen zullen klimplanten ondersteunen, die op hun beurt een groene atmosfeer creëren: beschut, omarmd en beschermd tegen de stedelijke stress. ’s Avonds veranderen de ballonnen dankzij unieke lichtreflecties in een nachtelijke hemel vol met sprookjesachtige volle manen in zacht gloeiende kleuren.’

Onder de ballonhemel is er ruimte om te wandelen, te zitten (onder andere op comfortabele zitzakken), te dansen en elkaar te ontmoeten – net zoals op elk piazza in Italië dag in dag uit gebeurt, maar dan in een unieke, coole setting.

Voor het groen kiest Baljon onder meer voor hop, een modieuze grondstof én een elementair ingrediënt voor bijzonder bier, dat door lokale brouwerijen wordt gebrouwen. Een origineel element, dat nauw verbonden is met het thema, is het grote blok ijs dat in het midden van het plein te vinden zal zijn. Het smelten van het blok maakt de invloed van klimaatverandering zichtbaar.

Beleef het zelf!
Wil je de groene gedaanteverwisseling van het Piazza Vecchia met eigen ogen aanschouwen? Zorg dan dat je tussen 7 en 24 september 2017 in Bergamo bent. Op de website van I Maestri del Paesaggio vind je meer details (die in aanloop naar de start van deze coole editie regelmatig worden aangevuld).

In ons artikel ‘Beleef Bergamo – de stad met twee gezichten’ ontdek je wat voor moois Bergamo allemaal te bieden heeft. Via Beleef Bergamo kun je een unieke beleeftour boeken om de stad nóg beter te leren kennen.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Bergamo is een mooie stad … ook leuk voor op heenreis een paar dagen door te brengen.(zoals wij vorige week nog gedaan hebben)
    Ziet er leuk uit wat er in september gaat gebeuren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *