Home » Reizen door Italië » Bergamo » Bergamo – belcanto & bier, waanzin & wijn, castelli & casoncelli
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Bergamo – belcanto & bier, waanzin & wijn, castelli & casoncelli

Vorige week reisden we in de voetsporen van Goethe door Italië. Goethe bezocht prachtige plaatsen, maar zijn bijzonder reis zou volgens David nóg mooier zijn geweest als hij ook Bergamo had bezocht.

Bergamo-plattegrond

Hij had in de geboortestad van zijn jongere en eveneens briljante tijdgenoot Gaetano Donizetti een van de prachtigste kerkinterieurs kunnen bewonderen. Wat Goethe helaas niet heeft gezien, onthult David nu voor ons, in een mooi gecomponeerde mix van romantische opera en lokale lekkernijen.

Bergamo-battistero-Santa-Maria-Maggiore

David: ‘In het historisch centrum van Bergamo, de Città Alta (of bovenstad), kun je de romantische stijl van operacomponist Gaetano Donizetti, die hier werd geboren, overal voelen. Donizetti is vooral bekend vanwege zijn opera Lucia di Lammermoor.

Het stuk begint zeer onrustig. Enrico, de Heer van Lammermoor, dwaalt over het terrein van het voormalige kasteel van zijn vijanden, dat nu aan hem toebehoort. Hij peinst over het huwelijk van zijn zus Lucia met Arturo Bucklaw, dat zijn toekomst positief zou kunnen beïnvloeden maar waar Lucia absoluut geen oren naar heeft. Zij is veel te gelukkig met haar minnaar – tevens de aartsvijand van haar broer.

Lucia zingt in de naar haar vernoemde opera de bekendste ‘Waanzinaria’ (Scena della pazzia) uit de historie. Ze verliest haar verstand en verklaart de liefde aan de vijand van haar broer.

Donizetti zelf reisde onrustig heen en weer tussen Napels, Rome, Wenen en Parijs, tot hij net als Lucia op relatief jonge leeftijd zijn verstand verloor en zielsziek werd. Hij werd teruggebracht naar zijn geboortestad, waar hij werd verwelkomd door vrienden, fans en de burgemeester, om uiteindelijk in een tehuis voor geestelijk zieken te sterven. De meester van de belcanto is uiteindelijk begraven in deze mooie stad, waar hij ondanks zijn armoedige jeugd al op jonge leeftijd zijn talenten ontplooide.

Donizetti werd net buiten de stadsmuur van het oude centrum van Bergamo geboren, in de Via Borgo Canale. Deze straat is een prima route voor de wandeling naar de Città Bassa, de benedenstad, waar je onder meer het Teatro Gaetano Donizetti vindt.

Bergamo-Teatro-Donizetti

Na zijn dood werd hij begraven in de Santa Maria Maggiore, aan het Piazza Vecchia (in de Città Alta). Hier had Goethe echt even binnen moeten kijken: de weelderige versieringen in typische barokstijl en prachtige wandtapijten maken deze kerk voor mij tot van de mooiste kerken waar ik ooit binnen ben gestapt.

Santa-Maria-Maggiore-Bergamo (1) Santa-Maria-Maggiore-Bergamo (2)graf-Donizetti-Santa-Maria-Maggiore-Bergamo

Maar dat geldt eigenlijk voor heel Bergamo. De relatieve onbekendheid van deze stad zorgt ervoor dat het zelfs in de zomermaanden nog mogelijk is om je tussen de Italianen zelf te begeven, zonder het idee te hebben onderdeel te zijn van een oneindige toeristenstroom.

Het is heerlijk om van de grote straten af te wijken en je eigen route te wandelen, dwalend door de vele straatjes waar eeuwenoude architectuur en een prachtig uitzicht elkaar afwisselen. Wandel bijvoorbeeld naar het Castello di San Vigilio, waar men in de zesde eeuw al aan begon te bouwen. Je kunt hier ook met een tweede funicolare, kabelbaan, komen.

San-Vigilio-Bergamo (1) San-Vigilio-Bergamo (2)

Ook de moeite waard is La Rocca di Bergamo, een burcht midden in de oude stad.

La-Rocca-Bergamo

De smaak van Bergamo
Bergamo biedt naast de nodige cultuur een gastronomische eigengereidheid, waardoor een romantische avondwandeling extra smakelijk wordt. Bergamo heeft een specifieke keuken. Met name polenta, gekookt maismeel, is een echt streekgerecht. Polenta wordt vaak gegeten met regiokazen zoals gorgonzola (lauwwarm in de polenta gesmolten), gestoofde groenten of vlees.

Maar het kan ook in taartjes… Door heel de stad vind je gele gebakjes met kleine bruine vogeltjes bovenop: polenta e osei. De gele taart is gemaakt van suiker en rum en lijkt op polenta. De vogeltjes zijn van marsepein en chocolade. Vroeger aten de bergamaschi vaak polenta met kleine, gebraden vogeltjes erop en dit gebakje is een heerlijk zoete herinnering aan dit gerecht. Polenta e osei is erg lekker als toetje, maar ook als tussendoortje.

Bergamo-polenta-osei

Een lekker hartige specialiteit zijn de casoncelli alla bergamasca, een soort ravioli gevuld met een mix van vlees, kaas en broodkruim, geserveerd met gebakken pancetta (een soort spek) en gesmolten boter met salie. Elke stad en elk dorpje in de regio heeft weer een eigen variant voor de vulling.

casoncelli-pasta-Bergamo

Aangezien Italianen naast wijn ook enorme liefhebbers zijn van speciale bieren, deel ik graag ook enkele tips voor romantische vinerie (waar het eten uiteraard eveneens meer dan aan te bevelen is) en gezellige biercafés waarbij je je even in het verleden kunt wanen. Zelfgebouwde bieren uit de regio zijn een aanrader!

Wie de eerder genoemde casoncelli wil proeven, moet zeker een avond naar L’Alimentari, een wijnwinkel annex –bar waar je tussen de stapels flessen kunt genieten van een bord vers gesneden affettati, geurige casoncelli en een mooie fles wijn.

Alimentari-Bergamo (1) Alimentari-Bergamo (2)

Ristorante Vineria Cozzi (Via Bartolomeo Colleoni 22) is een geduchte concurrent voor de handgemaakte casoncelli. Het is een authentiek restaurant waarbij je samen met la nonna achter de bar mag kruipen om je fles wijn uit te kiezen. Uiteraard geeft oma prima advies!

Il Circolino is een gezellige (maar goed verstopte) biertuin waar Italiaanse studenten hun vrijheid vieren onder het genot van een speciaal gebrouwen biertje.

Ca del Fasà is een heel klein maar gezellig biercafé waar de Italianen met de barman tot de kleine uurtjes genieten van een speciaalbiertje. Als de stad lijkt te slapen, kun je hier nog een biertje van de tap bestellen. Op Donizetti’s belcanto & bier, waanzin & wijn, castelli & casoncelli, salute!’

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. nienke lip-busstra

    Op nu naar Bergamo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *