Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Matera, stad van de Sassi, is Culturele Hoofdstad 2019

Auguri, hoera, voor Matera! Deze stad in het zuiden van Italië is uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad 2019.

Matera-Culturele-Hoofdstad-2019 (1)

Het was nog even spannend of de stad van de Sassi, rotswoningen, concurrenten Cagliari, Lecce, Perugia, Ravenna en Siena zou verslaan, maar uiteindelijk werd duidelijk dat de naam van Matera naast die van het Bulgaarse Plovdiv prijkt als Culturele Hoofdstad 2019.

Matera-Culturele-Hoofdstad-2019 (5)

Hoewel we het elk van de kandidaten hadden gegund (ze zijn immers allemaal mooi en hebben stuk voor stuk unieke bezienswaardigheden), zijn we voor de inwoners van Matera blij dat hun stad de komende tijd extra in het zonnetje staat. De stad kan namelijk wel wat extra middelen voor onderhoud en restauratie gebruiken.

De oude rotswoningen die het hart van Matera vormen, zijn namelijk al eeuwenoud. Het verhaal gaat dat de rotsen op de plek waar nu Matera ligt al vanaf de achtste eeuw dienst deden als schuilplaatsen voor kloosterlingen die gevlucht waren uit het Byzantijnse Rijk. Langzamerhand hakten zij meer en meer ‘woningen’ in de grotten uit en ontstonden er zelfs kloosters in de rotsen.

Matera-Culturele-Hoofdstad-2019 (3) Matera-Culturele-Hoofdstad-2019 (4) Matera-Culturele-Hoofdstad-2019 (16) Matera-Culturele-Hoofdstad-2019 (17) Matera-Culturele-Hoofdstad-2019 (18)

Hoewel Carlo Levi, een bekende Italiaanse schrijver, de omstandigheden waarin de grotbewoners leefden neerbuigend vergeleek met Dantes voorstelling van de hel, was deze oplossing lang zo gek nog niet. De grotwoningen waren in elk geval ook ’s zomers erg koel, geen overbodige luxe in het zuiden van Italië. Inmiddels staan de rotswoningen op de Werelderfgoedlijst en vind je er bijna geen woningen meer. Wel zijn enkele rotswoningen omgetoverd tot B&B’s of restaurants.

Ook is er een museum waar je de grotten in miniatuur kunt bekijken:

Matera-Culturele-Hoofdstad-2019 (9a) Matera-Culturele-Hoofdstad-2019 (9b)

Wij plannen alvast een bezoek aan Matera voor 2019 – reizen jullie alvast even mee aan de hand van onderstaande foto’s?

Matera-Culturele-Hoofdstad-2019 (13)Matera-Culturele-Hoofdstad-2019 (6) Matera-Culturele-Hoofdstad-2019 (7)Matera-Culturele-Hoofdstad-2019 (2) Matera-Culturele-Hoofdstad-2019 (8) Matera-Culturele-Hoofdstad-2019 (11) Matera-Culturele-Hoofdstad-2019 (14)Matera-Culturele-Hoofdstad-2019 (20) Matera-Culturele-Hoofdstad-2019 (19)

De beste tips voor een vakantie in Italië!

2 reacties

 1. Hallo,

  Eerst en vooral wil ik je proficiat wensen met jouw boek ‘Mijn Puglia’, ik heb het me vorige week aangeschaft en het heeft me al veel leesplezier berzorgd.

  Ik heb echter nog een vraagje: Volgende week donderdag plan ik een bezoekje aan Matera, hoeveel tijd raad je mij aan om hiervoor uit te trekken. Is er voldoende te zien/te doen om er een hele dag door te brengen?

  Alvast bedankt voor jouw antwoord
  groetjes
  Kenny

 2. Grazie Kenny! En zeker, in Matera is genoeg te zien en te doen om een dag te vullen. In de stad zelf (met musea, kerken, de grotwoningen, een lekker elunch en fijn zonder plattegrond ronddwalen) en evt met een wandeling naar de overzijde van de vallei, voor een prachtige kijk op Matera!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *