Home » Reizen door Italië » Basilicata » Basilicata belicht
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Basilicata belicht

‘Velden, wijngaarden en prachtige uitzichten. Hier zie je de aarde zoals ze bedoeld is,’ aldus regisseur Francis Ford Coppola. En nee, hij heeft het dan niet over Toscane of Piemonte, maar over Basilicata, misschien wel de meest onderbelichte regio van Italië. Onterecht, want de streek in de welving van de Italiaanse laars biedt veel moois, zowel voor natuur- als cultuurliefhebbers. Daarom vandaag op Ciao tutti een eerste verkenning van Basilicata in vogelvlucht.

Of beter gezegd, in engelenvlucht. Sinds kort is Basilicata namelijk een spectaculaire attractie rijker: il Volo dell’Angelo. Vanuit het dorpje Pietrapertosa ‘vlieg’ je, hangend aan een stalen kabel, 400 meter boven de grond over het ongerepte berggebied naar het aan de overkant gelegen bergdorpje Castelmezzano. Een unieke mogelijkheid om het landschap van Basilicata in je op te nemen. Je hebt er wel stalen zenuwen voor nodig; niet alleen vanwege de hoogte, maar ook vanwege de snelheid waarmee je ‘vliegt’, die wel kan oplopen tot 120 kilometer per uur. Vanwege mijn hoogtevrees (ik vind het beklimmen van de scheve toren van Pisa al een hel), heb ik met beide benen op de grond de dappere vliegers staan te bewonderen, maar voor wie geen last heeft van knikkende knieën krijgt met deze Volo dell’Angelo echt een unieke kans om Basilicata te ervaren.

Zelf heb ik mijn hart verpand aan de Strada Panoramica dei Sassi, die naar de rotsstad van Matera, Sassi, leidt. Vroeger leefden de mensen hier in huizen die ze eerst in de rotsen hadden uitgehakt. Het verhaal gaat dat deze rotsen vanaf de achtste eeuw dienst deden als schuilplaatsen voor kloosterlingen die gevlucht waren uit het Byzantijnse Rijk. Langzamerhand hakten zij meer en meer ‘woningen’ in de grotten uit en ontstonden er zelfs kloosters in de rotsen.

Hoewel Carlo Levi, een bekende Italiaanse schrijver, de omstandigheden waarin de grotbewoners leefden neerbuigend vergeleek met Dantes voorstelling van de hel, was deze oplossing lang zo gek nog niet. De grotwoningen waren in elk geval ook ’s zomers erg koel, geen overbodige luxe in het zuiden van Italië. Inmiddels staan de rotswoningen op de Werelderfgoedlijst.

Albino Pierro, een van Basilicata’s bekendste dichters, maakte onder andere een gedicht over twee verliefden – in het dialect. Het gedicht zou niet alleen op een vrouw van vlees en bloed kunnen slaan, die hij niet wil missen, maar ook op zijn prachtige geboortegrond Basilicata:

I’ nnamurète
Sì more apprime di ti
o quanne séme ‘untène
liggìlle tutt’i sere stu libbrètte
e come fusse ié ca ti vasèje
pò’ stringiatìlle mpètte.

Ci su’ cchi ssèmpe aunìte e nda na ‘uce
i ‘nnammurète vére ca passàrene
citte citte nd’u munne
e ca nchiuvàrene
com’a Criste a la cruce.

In het Italiaans:

Se muoio prima di te
o quando siamo lontani
leggilo tutte le sere questo libretto
e come fossi io che ti baciavo
poi stringitelo al petto.

Ci stanno insieme per sempre e in una luce
gli innamorati veri che passarono
zitti zitti nel mondo
e che inchiodarono
come Cristo alla croce.

Christus neemt trouwens een belangrijke plaats in in Basilicata. Niet alleen omdat de mensen er gemiddeld genomen veel geloviger zijn dan in het noorden van Italië, maar ook omdat hij letterlijk over de regio en zijn bewoners waakt. Hoog op de Monte Biagio (bij Maratea) staat namelijk een enorm beeld van Christus de Verlosser, net zoals in Rio de Janeiro. Mel Gibson, die Basilicata ooit bezocht en erg onder de indruk was van het beeld en van de ongereptheid van de regio, besloot om hier zijn film over de lijdensweg van Christus, The Passion of the Christ, op te nemen. De Via Muro in Matera diende als decor voor het laatste stuk van de kruisweg.

Basilicata viel eerder ook al in de smaak bij de Italiaanse regisseur Gabriele Salvatore. Toen deze op weg van Napels naar Bari de met graan bedekte heuvels zag, besloot hij dat dit de ideale plek was voor de film Io non ho paura, naar het boek van Niccolò Ammaniti. Ondanks deze twee filmsuccessen bleef Basilicata lange tijd onderbelicht. Langzamerhand komt daar verandering in en trekt de regio meer toeristen. Laten we hopen dat dat niet ten koste gaat van de authenticiteit en ongereptheid van dit prachtige stukje Italië…

 

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *