Home » Reizen door Italië » Abruzzen » Domweg gelukkig in Abruzzo
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Domweg gelukkig in Abruzzo

John en Ilona verhuisden in 2015 naar Abruzzo om hun grote droom waar te maken: hun eigen bed & breakfast. Inmiddels schittert B&B Casa La Farfalla Bianca tussen de wijnvelden van Canosa Sannita en Orsogna (in de provincie Chieti), omgeven door een fruit- en olijfboomgaard en niet ver van zee.

Met een aantal prachtige nieuwe extra’s na een winter lang klussen (zoals het logo van de B&B in tegeltjes van keramiek, gemaakt door een lokale kunstenaar, en bijpassende sleutelhangers voor de verschillende kamers) is alles klaar voor het nieuwe seizoen.

John: ‘Nu de winter – na een flink pak sneeuw en ijskoude dagen – op zijn retour is, begint het te kriebelen. Niet alleen bij ons, als we de warmte van de zon elke ochtend voelen toenemen en de bloesem langzaam zien ontluiken, maar ook bij onze toekomstige gasten. We merken dat iedereen langzaam maar zeker plannen aan het smeden is voor komende zomer.

Waar strijken we dit keer neer? Dat is de grote vraag. In Italië, ja, dat is voor de meeste Italiëliefhebbers een vaststaand feit. Maar wat zal het dit jaar worden? Een rondreis? Een bezoek aan oude vertrouwde plekjes of aan een nieuw deel van de laars? De regio Abruzzo, waar wij zitten, wordt elk jaar een beetje bekender. Daar dragen wij natuurlijk graag een bescheiden steentje aan bij.

Zouden er weer gasten van vorig seizoen terugkomen? Dat is voor ons een enorm compliment. Het blijft ook dit jaar, ons derde seizoen, spannend maar we hebben er weer ontzettend veel zin in!

We hebben afgelopen maanden in elk geval weer hard gewerkt om onze bed & breakfast nóg een beetje mooier te maken. Ook hebben we weer nieuwe uitstapjes getest (we moeten onze gasten toch van goed advies kunnen voorzien), dit keer met kleine Luna als nieuw lid van het testpanel.

We beginnen in elk geval weer vol energie aan dit derde seizoen. Dankbaar dat we hier een prachtig plekje hebben kunnen creëren, voor onze gasten maar óók voor onszelf.

We krijgen vaak de vraag wat voor ons nu de leukste redenen zijn om hier te mogen wonen en ondernemen. Dat zette ons aan het denken. We kwamen op de volgende redenen, die we graag met jullie delen, in willekeurige volgorde:

*tijd voor alles, alles op z’n tijd
Een drukke baan, sociale verplichtingen, sporten en ook nog ergens tijd voor elkaar maken. Nu mogen we zelf onze tijd in delen en dat scheelt echt enorm veel. Het kan nog wel eens druk zijn, maar stress ervaren we eigenlijk nooit meer. De hectiek van Nederland hebben we voorgoed achter ons gelaten.

Door de bezigheden in de B&B komen we bovendien makkelijk aan onze dagelijkse portie beweging. Daarnaast is het een feestje om elke dag een wandeling te maken tussen de wijnvelden met onze honden.

Elke ochtend mag ik onze dochter Luna wakker zien worden, maak ik voor Ilona en mij een kopje koffie en beginnen we samen aan een nieuwe dag. Geen druk, geen haast maar alle tijd voor elkaar om samen rustig de dag door te nemen of gewoon even te genieten van het moment.

*veel sociale contacten
Een agenda houd ik hier al drie jaar niet meer bij. Afspraken plannen, daar doen de Italianen niet aan. Ze komen echter graag zomaar even buurten. En bij bijzondere feestdagen nodigen ze ons altijd uit voor een lunch, die uren duurt. We zijn nog nooit zo snel ergens thuis geweest als hier…

Een advocaat, een vioolmaker, oud-collega’s, vrienden en bekenden of een preiboer die meerijdt naar de markt om ‘ff te kieke wa de prei hier doet’. De veelzijdigheid aan gasten die wij mogen ontvangen is geweldig leuk.

De een voor absolute rust, de ander om deze streek te ontdekken en heerlijk te eten. ’s Avonds in de tuin komen de tongen los bij een glas lokale wijn en komen de mooiste onderwerpen voorbij. Er ontstaan mooie herinneringen en nieuwe vriendschappen bloeien op.

Sommige gasten spreken elkaar nu nog regelmatig in Nederland nadat ze hier elkaar ontmoet hebben. Geweldig toch!

*lekker veel afwisseling
De balans opmaken als het einde van het seizoen nadert, doen we niet bewust maar tegen het einde van het jaar gaan we toch alvast evalueren en kijken we samen wat we deze winter weer aan mogen pakken. Vorig jaar het terras, dit jaar de gang en onze slaapkamer.

Deze afwisseling maakt het voor ons ook heel leuk. Tijdens het seizoen gaan me mee in de flow van onze gasten en helpen we ze graag op weg met een leuke tour en reserveren we graag een tafeltje voor lunch of diner. ’s Winters gaat de kachel lekker aan en mag er weer geklust worden.

*het strand én de bergen dichtbij
Als alle werkzaamheden gedaan zijn en alle gasten zijn voorzien en op weg geholpen, is er vaak tijd om er samen even op uit te gaan. Vanuit de B&B zijn we zo op het strand en Luna vindt het er heerlijk. Lekker spelen in het zand of met haar voetjes in het water.

Op hele warme dagen gaan we graag de bergen in. Lekker wandelen en op grote hoogte is het vaak heerlijk verkoelend.

Het mag duidelijk zijn dat we hier nooit meer weg willen. De stap om te verhuizen en onze droomplek ook open te stellen voor gasten was de beste stap die we ooit hebben gezet. We kunnen niet wachten tot de eerste gasten later deze maand arriveren.

Ook de lokale boeren die druk aan het werk zijn in de wijnvelden vragen al wanneer er weer gasten komen. Een praatje met handen en voeten vinden ze super, ze zijn inmiddels wel gewend aan de gasten die een rondje lopen door hun velden en vinden het ontzettend leuk dat jullie, onze gasten, hun streek bezoeken!

Dus kom maar op met dat nieuwe seizoen! De B&B is er klaar voor, de lente staat op springen, het zonnetje breekt door. Casa La Farfalla Bianca vi aspetta!’

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *