Home » Reizen door Italië » 3x culinair feestvieren in september
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

3x culinair feestvieren in september

tipjeHet einde van augustus komt nu echt snel dichterbij. Hij is voorbij, die heerlijke, hete zomer van 2013. Wat was het genieten, van de eerste, langverwachte zomerzon op onze blote armen en benen, van de vele nieuwe ontdekkingen én alle oude vertrouwde plekken, van een Ferragosto-picknick al fresco en van het ijsproeven in eigen stad.

Bijna iedereen is terug van vakantie en zal bij de eerste koffie of op weg van huis naar werk nog wel eens terugdenken aan die heerlijke Italiaanse ochtenden. Want van dat dolce vita, tja, daar hebben we in Nederland toch nog niet echt kaas van gegeten.

Wij helpen je natuurlijk graag om dat Italiëgevoel nog wat langer vast te houden, liefst het hele jaar door. Want Italië verveelt nooit en weet zelfs onder de grauwste wolkenhemels een instant gevoel van zomer op te roepen.

Speciaal hiervoor hebben we iets bedacht om jullie van nog meer Italiaanse inspiratie te voorzien, het hele jaar door. Hierdoor ben je met slechts één druk op de knop, hup, in il bel paese. Vrijdag onthullen we meer, maar we kunnen nu wel alvast verklappen dat we voor nieuwsbrieflezers nog een extra verrassing hebben. Krijg je onze nieuwsbrief nog niet, schrijf je dan vandaag nog in als je de speciale verrassing niet wil missen!

En, vooruit, we geven alvast een klein tipje van de sluier, met drie heerlijke evenementen voor iedereen die de vakantie nog te goed heeft en in september in Italië te vinden is:

1 september – Rollende kazen
Het eerste weekend van september staat Pienza nog meer in het teken van kaas dan anders. Tijdens de Fiera del Cacio kun je de beroemde pecorino overal proeven. Daarnaast vindt tijdens dit weekend de zogenaamde Palio al Fuso plaats, waarbij de deelnemers van elke wijk pecorino’s moeten laten rollen rondom een houten spoel. Hilariteit gegarandeerd, al nemen de inwoners hun worp zeer serieus, zoals onderstaande foto’s demonstreren:

september-Pienza-kaas4 september-Pienza-kaas6foto’s: Pienza.org 

6-22 september – Koning der hammen
Tijdens het Festival del Prosciutto di Parma kun je in de hele provincie Parma zien hoe de beroemde Parmaham nu eigenlijk wordt gemaakt – met uiteraard de nodige mogelijkheden om te proeven. Wist je bijvoorbeeld dat er een heus het Consorzio del Prosciutto di Parma is, dat toeziet op de strenge productie-eisen?

parmaham parmaham2

Zo moeten de varkens die het vlees voor de ham leveren geboren en getogen zijn in speciaal geselecteerde gebieden rondom Parma. De dieren krijgen een speciaal dieet, met onder andere wei van Parmezaanse kaas. Ze worden goed vetgemest, want pas als de varkentjes tien maanden oud zijn en 150 kilo wegen, zijn ze rijp voor de slacht. Dan zijn we er nog niet, want de ham moet dan nog minstens twaalf maanden worden gedroogd, ook weer volgens specifieke eisen. Officieel mag de Parmaham ook niet buiten de regio in plakjes worden gesneden, dus voordat we hier een plakje op ons brood hebben, heeft er ter plekke, in Parma en omgeving, heel wat werk, tijd en aandacht in gezeten

29 september – Druivenparade
De inwoners van het Toscaanse stadje Impruneta (dat vooral bekend is om zijn terracotta) kijken het hele jaar uit naar het Festa dell’Uva, het wijnfeest. Op de laatste zondag van september is er een grote optocht met prachtige praalwagens die zijn versierd in het thema druiven of wijn, stuk voor stuk gebouwd door de vier verschillende wijken van Impruneta: Fornaci, Pallò, Sant’Antonio en Sante Marie. Na de wijnstoet zijn er allerlei optredens en kun je natuurlijk volop proeven van wijn en andere lokale lekkernijen.

sept-Impruneta sept-Impruneta-2foto’s: Ente Festa dell’Uva

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Wat een ontzettend leuk artikel zeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *