Home » Reizen door Italië » 12 tips voor paardenraces, steekspellen en andere spannende evenementen in zomers Italië
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

12 tips voor paardenraces, steekspellen en andere spannende evenementen in zomers Italië

Volterra-1398-middeleeuwen-feest-6Volterra A.D. 1398

Italië kent heel het jaar door bijzondere evenementen, spannende races en feestelijke bijeenkomsten, maar in de zomer barst het feest echt los. Ciao tutti tipt vandaag de 12 spannendste evenementen die in juli en augustus plaats gaan vinden. Sensatie, nagelbijten en fantastisch feestgedruis na afloop gegarandeerd!

Flag-flyer

Drie rondjes om het plein
Op 2 juli stijgt de spanning met de minuut in Siena. ’s Avonds wordt namelijk de beroemde Palio gereden, al sinds de dertiende eeuw een jaarlijks terugkerende gebeurtenis.

Naar verluidt organiseerde de Contrada dell’Aquila op 15 augustus 1581 de eerste Palio, waaraan toen nog alle stadswijken mochten deelnemen. De race werd in eerste instantie door de hele stad gereden; pas in 1597 werd het parcours beperkt tot een aantal rondjes om het Piazza del Campo.

Siena-Palio-Aquila (1) Siena-Palio-Aquila (2)

In 1719 werd de Palio gewonnen door Pantera, met een paard dat toebehoorde aan een waard, een zekere Paci. Direct nadat zijn paard als eerste over de finish was gerend, holde Paci het uitzinnig van vreugde tegemoet, gevolgd door een hele horde net zo uitzinnige contradaioli. De andere paarden liepen echter nog in volle vaart over het plein, en je raadt de afschuwelijke afloop misschien al: Paci werd door een paard tegen de grond gesmeten en overleed ter plekke.

De overwinning werd een zwarte pagina in de geschiedenis van Siena, en de wijk Pantera stelde al snel na het gebeurde voor om voortaan slechts tien contrade deel te laten nemen aan de Palio, om het aantal paarden dat tegelijk over het Piazza del Campo galoppeert te beperken.

Zo geschiedde, en sindsdien biedt de Palio per keer plaats aan tien deelnemers. De race bestaat uit slechts drie ronden over het schelpvormige Piazza del Campo, waardoor de strijd vaak in enkele minuten wordt beslecht. Het record staat op 1 minuut en 13 seconden!

Sardijnse paardenrace
In Sedilo (op het eiland Sardinië) vindt een van de meest spectaculaire paardenraces plaats, als herdenking van de slag bij de Ponte Milvio (in Rome), waar Constantijn het opnam tegen Maxentius. Aan de vooravond van de veldslag zou Constantijn een lichtend kruis aan de hemel hebben gezien, met de tekst ‘in hoc signo vinces’, in dit teken zult gij overwinnen. Hij wist dus zeker dat hij als winnaar uit de strijd zou komen, iets dat niet geldt voor de ruiters die deelnemen aan deze Sardijnse race.

Ardia-paardenrace-Sedilo-Srdinie

Er zijn twee rondes van deze zogenaamde L’Ardia: een race wordt ’s avonds gereden, de ander ’s ochtends, als de ruiters de hele nacht hebben gedronken. Je kunt je voorstellen dat dat de prestaties niet bepaald verbetert…

Terug naar de middeleeuwen in Monteriggioni
Monteriggioni heeft een bewogen geschiedenis. Het stadje lag precies op de plek waar de troepen uit Florence en Siena elkaar het hevigst bestreden en werd als zodanig vaak onder vuur genomen. De verdedigingsmuur die nu nog grotendeels intact is, was dan ook bittere noodzaak, net als de vele torens die zich op gelijke afstand in de muur bevonden.

Binnen de muren heerst nu een en al rust. In plaats van wapengekletter hoor je slechts het geluid van klinkende glazen. Alleen in juli wordt het stadje weer even ingenomen door ridders in harnas, tijdens Monteriggioni Medievale, een feest waarbij je je terug in de middeleeuwen waant, met vuurspuwers, bijzondere optochten en riddertoernooien.

CAL 47 Monteriggioni-middeleeuwen-feest (3) CAL E

Berespannende paardenrace
De vier stadswijken van Pistoia, de Gouden Leeuw, de Griffioen, het Witte Hert en de Draak, gaan op 25 juli de strijd met elkaar aan. De ruiters nemen het een op een tegen elkaar op, waarbij ze vooral punten scoren door het doelwit in de vorm van een beer (het symbool van Pistoia) te doorboren.

Compagnia-dell-Orso (12)

De Giostra dell’Orso maakt deel uit van de zogenaamde Luglio Pistoiese, de feestelijke julimaand in Pistoia. Zo krijgt San Jacopo, de patroonheilige van de stad, door de brandweer een warme, rode mantel aangemeten en pruttelt op het vuur salsa d’anatra (saus met eend) voor bij de maccheroni. Het hoe en waarom van deze traditie lees je in deze eerdere blog over Pistoia.

La Quintana
In Ascoli Piceno (Le Marche) eren ze hun patroonheilige, Sant’Emidio met La Quintana, een schitterende parade en een middeleeuws steekspel. De feestelijkheden, die altijd plaatsvinden op de eerste zondag van augustus, geven een schitterende kijk op hoe de stad er eeuwen geleden heeft uitgezien. Het is een van de mooiste historische festivals die we hebben meegemaakt!

Quintana-Ascoli-Piceno

Palio te water
Op de eerste zondag van augustus strijden tijdens de Palio del Golfo in La Spezia dertien steden en dorpen aan de Ligurische Kust om de overwinning. Deze race is ontstaan tussen vissers, maar inmiddels doen ook andere mannen mee aan de strijd. Voordat men te water gaat, worden de boten gezegend en door de stad gedragen. Eenmaal te water is de blik van iedere deelnemer alleen nog maar op de finish gericht. Wie is de snelste schipper?

Palio-del-Golfo-La-Spezia

Palio van de Noormannen
Het tweede weekend van augustus wordt in het Siciliaanse Piazza Armerina de Palio dei Normanni gevierd, ter ere van de patroonheilige van de stad, Madonna delle Vittorie. Naast een schitterende historische stoet worden er verschillende wedstrijden gehouden, waaronder ringsteken. Hierbij moeten de ruiters een grote pop zien te raken, die symbool staat voor de Saracenen. Het feest is namelijk ook bedoeld om te vieren dat de Noormannen in 1100 het eiland verlosten van de Saracenen. Vandaar ook de naam van deze Palio!

Palio-Normanni-Piazza-Armerina-Siciliefoto: PiazzaArmerina.org

De ontsnapping van de os
In het Toscaanse Montefalco wordt tijdens La Fuga del Bove (de ontsnapping van de os) een os door vijftig man door de straten van het dorp geleid. Vroeger gebeurde dit vlak voor Kerstmis en met een heel ander doel: aan het einde van de tocht moest de os zo zijn uitgeput, dat men hem makkelijk kon doden en heel het dorp iets bijzonders te eten had.

Nu gaat het er minder heftig aan toe en gaat de tocht van de os bovendien vergezeld van allerlei andere evenementen die de geschiedenis van Montefalco doen herleven, van boogschieten tot vaandelzwaaien.

Fuga-del-Bove-Montefalco Fuga-del-Bove-Montefalco-2

Nog eens drie rondjes om het plein
Ook op 16 augustus wordt in Siena de beroemde paardenrace gereden. De winnende contrada van deze Palio, die ook wel de Palio d’Assunta wordt genoemd, trekt met alle vaandelzwaaiers en contradaioli naar de Duomo, om daar Maria te eren. Daarna gaat men al zingend en feestvierend naar de eigen wijk, waar het feest tot in de kleine uurtjes wordt voortgezet.

Siena-Palio (2)

Overigens is het na afloop ook op het Piazza del Campo nog goed toeven. Het Palazzo Pubblico wordt namelijk versierd met kaarsen en dat ziet er meer dan sprookjesachtig uit…

Roeien om de muur
In Peschiera del Garda vindt op 23 en 24 augustus de Palio delle Mura plaats, een traditionele roeiwedstrijd die dateert uit de tijd dat de Venetianen het hier nog voor het zeggen hadden. Volgens de inwoners van Peschiera werd reeds in 1548 de eerste roeiwedstrijd op het Gardameer gehouden, al was dat bij Salò.

Nu roeien twintig boten rond de oude stadsmuren. Op zaterdagavond roeien de jongeren tegen elkaar, waarna er een bijzondere botenparade te zien is. Op zondag zijn de wedstrijden voor vrouwen en mannen, voorafgegaan door een schitterende stoet in historische kostuums. Na afloop is er mooie vuurwerkshow, waarbij de lucht boven het Gardameer kleurrijk wordt verlicht.

Terug naar het jaar 1398
Tijdens de laatste week van augustus waan je je in Volterra weer even helemaal terug in de tijd. Het Toscaanse stadje wordt tijdens Volterra A.D. 1398 omgetoverd tot een echt middeleeuws dorp, precies zoals het was in 1398, met inwoners in middeleeuwse kledij, vaandelzwaaiers, middeleeuws eten en drinken en riddertoernooien.

Volterra-1398-middeleeuwen-feest-2 Volterra-1398-middeleeuwen-feest-3 Volterra-1398-middeleeuwen-feest-5

Rollende wijnvaten
Tijdens de Bravio delle Botti, de Race van de Wijnvaten, nemen de verschillende stadsdelen van Montepulciano (Toscane) het tegen elkaar op door enorm zware wijnvaten (er worden zeer uiteenlopende gewichten genoemd door de omstanders, van tachtig tot wel tweehonderdvijftig kilo) tegen de heuvel op te rollen. De race wordt voorafgegaan door een stoet van mensen in middeleeuwse kledij, maar het heeft ook wel wat om al die mannen met ontbloot bovenlijf te zien ploeteren.

Bij de Palio in Siena gaat de race vaak zo snel dat je geen idee hebt wat er gebeurt, maar tijdens deze wijnvatenrace kun je in alle rust kijken, aanmoedigen en foto’s maken. De race wordt afgesloten met een feestelijke maaltijd op het Piazza Grande, waarbij de wijn uit de vaten natuurlijk als eerste soldaat wordt gemaakt.

Montepulciano-Bravio-delle-Botti (1) Montepulciano-Bravio-delle-Botti (2) Montepulciano-Bravio-delle-Botti

Op een spannende zomer vol actie!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *