Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Zorg nodig tijdens je vakantie in Italië? Dit dekt de zorgverzekering

Je hoopt natuurlijk op een onbezorgde vakantie, maar ook tijdens je vakantie in Italië kun je plotseling zorg nodig hebben. Dan is het goed om te weten dat die zorg deels door de basisverzekering wordt gedekt. Wil je zeker zijn van een uitgebreide zorgdekking in het buitenland? Sluit dan een aanvullende verzekering af of een reisverzekering waarbij ook geneeskundige zorg is gedekt.

De basisverzekering in het buitenland
In principe heb je met je basisverzekering in het buitenland recht op noodzorg. Word je op vakantie ziek en moet je naar een dokter of ziekenhuis, dan is dit dus vanuit de basisverzekering gedekt. Houd er wel rekening mee dat de Nederlandse wet uitgaat van hoeveel de behandeling in eigen land kost.

Komen de kosten boven het Nederlands tarief uit, dan kan het zijn dat je deze meerkosten zelf moet vergoeden. En die kunnen hoog oplopen, omdat er landen zijn waar de kosten voor relatief simpele behandelingen veel hoger liggen dan in Nederland.

Je kunt die meerkosten ook (deels) verzekeren, bijvoorbeeld via een aanvullende verzekering waarin een extra dekking voor het buitenland zit. Of je sluit een reisverzekering af waar ook een aparte dekking voor geneeskundige zorg bij zit.

Wat je moet weten over de aanvullende zorgverzekering buitenland
Kies je voor een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking, dan hoef je geen andere losse verzekeringen af te sluiten. Omdat je alles bij een zorgverzekeraar hebt ondergebracht, heb je mogelijk ook een gunstigere premie dan bij meerdere losse verzekeringen.

Houd er wel rekening mee dat de dekking en de vergoeding van de aanvullende verzekering verschillen per zorgverzekeraar. Er zijn aanvullende verzekeringen die de zorgkosten in het buitenland volledig vergoeden, maar ook aanvullende verzekeringen die slechts een gedeelte vergoeden.

Zorgverzekering vergelijken
Wil je een aanvullende zorgverzekering afsluiten voor het buitenland, dan wil je natuurlijk zo goedkoop mogelijk uit zijn en bovendien een dekking hebben die past bij jouw situatie. Door zorgverzekering vergelijken weet je precies waar je aan toe bent. Dit geldt natuurlijk ook wanneer je de keus maakt om een extra reisverzekering af te sluiten.

De Europese gezondheidskaart (EHIC)
Om er zeker van te zijn dat je de zorgkosten in het buitenland niet hoeft voor te schieten, is het verstandig om je Europese gezondheidskaart (EHIC) mee te nemen op vakantie. Je kunt deze kaart zien als een garantie richting de zorgverlener in het buitenland, die dan zeker weet dat de rekening wordt betaald.

Deze gezondheidskaart is het bewijs dat jij voor zorg verzekerd bent. Bij veel verzekeraars staan de EHIC-gegevens op de achterkant van de zorgpas. Als dit bij jouw zorgverzekeraar niet zo is, kun je een EHIC-kaart aanvragen bij je zorgverzekeraar. De EHIC is geldig in alle landen die binnen de Europese Economische Ruimte (EER) vallen, dus ook in Italië.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *