Download gratis de Ciao tutti app!

We gaan op vakantie naar Italië en we nemen mee…

Fiat 500

De zomervakantie nadert met rasse schreden. Vorige week gaven we jullie al 10 tips voor als je met de auto naar Italië reist, vandaag geven we tips voor een voorspoedig vertrek zuidwaarts…

Bagage – check check dubbelcheck
Bij ons staat er eigenlijk altijd een koffertje ingepakt met daarin alles wat we nodig hebben voor een kort verblijf in Italië. We reizen immers zo vaak heen en weer, dat in- en uitpakken eigenlijk zonde is en we beter alles dubbel kunnen hebben. Twee tandenborstels, twee tubes zonnebrandcrème, twee lenzendoosjes…

Voor iedereen die niet zo vaak reist, is het elke vakantie weer even goed nadenken. Wat moeten we echt meenemen? Wat is handig in het vakantiehuis en wat mogen we echt niet vergeten? Hebben we alle papieren?

Om zeker te weten dat je niks vergeet, stelde Tirendo een fijne inpaklijst voor je vakantie op die je zelf kunt personaliseren. Als je er nu even rustig voor gaat zitten, weet je zeker dat je straks niks vergeet!

Niet vergeten! Een badmuts!
Een badmuts? Ja, dat klinkt wellicht gek, maar weet dat je in heel veel Italiaanse zwembaden (ook op campings en op vakantieparken) alleen mét badmuts mag zwemmen. Vaak zijn ze ook ter plekke te koop, maar meenemen – en eventueel alvast je kinderen voorbereiden – is aan te bevelen. Zo kun je tenminste nog een beetje kiezen hoe je eruitziet in het zwembad.

Italie-muziek

Al zingend in Italiaanse sferen
De beste manier om al helemaal in Italiaanse sferen te komen? Italiaanse muziek luisteren natuurlijk! Zo ben je al snel in de stemming voor een zomer vol zon, la dolce vita en zwoele zomeravonden met lekkere hapjes en drankjes. Ciao tutti tipt 10 nummers die komende weken niet op je playlist mogen ontbreken, met een mix van nieuwe zomerhits en all time favourites:

1 Vieni con me – Rocco Hunt

2 A far l’amore comincia tu – de originele versie van Raffaela Carra

3 La sua bellezza – Modà

4 Il mio giorno più bello del mondo – Francesco Renga

5 Mambo italiano

6 Controvento – Arisa

7 Un giorno in più – Michele Bravi

8 Volare (Nel blu dipinto del blu) – Domenico Modugno

9 La valle dei re – Marco Mengoni

10 La valigia – Jovanotti

Heerlijk tijdens het koken, het inpakken, het hardlopen en het wegdromen bij la bella Italia… Maar vooral ook inspirerend voor tijdens de lange autorit naar Italië. Volume open en rijden maar!

vakantie-Italie-voorpret

Inspiratie – voor thuis én voor onderweg
Heerlijk om voor vertrek alvast te genieten van de voorpret. Wat gaan we straks allemaal doen? Welke fijne restaurantjes zijn er in de buurt? Welke bezienswaardigheden mogen we niet missen?

Natuurlijk kun je uitgebreid grasduinen in de ruim 3100 blogs die online staan op Ciao tutti. Heb je een speciaal verzoek? Laat het ons weten via blog[apenstaartje]ciaotutti[punt]nl en we helpen je graag.

Ook zijn er voor verschillende steden (onder andere Bologna, Lucca, Florence, Rome en Venetië) unieke City Walks, met fijne culturele en culinaire tips. Zowel digitaal te bestellen als als papieren gidsje!

Neem je de iPad of een andere tablet mee op vakantie of misschien zelfs je laptop? Kijk dan ook eens naar onze Ciao tutti Specials, met de meest complete reisinformatie en schitterende foto’s. Met onder andere de mooiste dorpjes van heel Italië, de fijnste agriturismi en Puglia in de hoofdrol.

Liever een boek mee? Dat kan ook natuurlijk! Niet alleen schreven we zelf een aantal Italië-boeken (waaronder dit nieuwe boek met de 101 mooiste plekken in Italië), onder andere over Toscane, Rome en Florence, we tippen ook regelmatig romans, reisgidsen, kookboeken en ander leesvoer met Italië in de hoofdrol.

zomer-zwemmen-lezen-Italie

Een paar woorden Italiaans
Altijd handig als je op je vakantiebestemming een beetje mee kunt praten. Niet alleen om de menukaart uit te kunnen pluizen, maar ook om een praatje te maken met je aardige buurvrouw of de oude mannetjes op het plein of om te onderhandelen op de markt. Als je onze blogs in de rubriek Italiaans in beeld er voor vertrek nog even op naslaat, heeft het Italiaans al een stuk minder geheimen voor je straks…

Cadeautjes voor de gastheer/-vrouw
Verblijf je in een bed & breakfast, een agriturismo of een vakantiehuis waar de eigenaren je persoonlijk ontvangen? Neem dan een klein presentje mee uit eigen land: Nederlandse stroopwafels of Belgische chocolade, een flesje jenever of ambachtelijk bier, Goudse kaas of tulpenbollen, het valt altijd in goede aarde. Hoe klein ook, het gebaar wordt gewaardeerd. Denk ook aan de eventuele kinderen, een kleinigheidje waarmee de kinderen van de gastheer/-vrouw kunnen spelen met je eigen kinderen, breekt meteen het ijs.

Alleyway. Rodi Garganico. Puglia. Italy.

Italiaanse instelling
Last but not least: vergeet je Italiaanse instelling niet. Je bent met vakantie, dus geen gehaast. Piano piano, dus, met alle tijd om door een dorpje te slenteren, een markt te bezoeken en urenlang te lunchen. Maar ook: wees flexibel, neem alles zoals het komt, ga in op uitnodigingen om aan te schuiven, houd een lange siësta en neem deel aan de dagelijkse passeggiata. Kortom: word een beetje Italiaan met de Italianen. Daardoor wordt je vakantie onvergetelijk!

 met dank aan Tirendo voor de complete checklist voor een vakantie in Italië

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Lathouwers An

    En wat nemen we mee terug? 🙂
    Lekkere Grappa, vino, aceto balsamico, formaggio, salsiccia, nocciole, … Met de auto naar Italië gaan, heeft zo zijn voordelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.