Home » Op vakantie in Italië » Vakantieplannen deel I – Het noordwesten van Sicilië in 10 etappes
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Vakantieplannen deel I – Het noordwesten van Sicilië in 10 etappes

Een grijze lucht, af en toe wat motregen, een koude wind, vroeg donker… het is winter in Nederland. Gelukkig schijnt hierbinnen, op Ciao tutti’s kantoor, al een paar weken de zon! Op tafel liggen opengevouwen plattegronden van Sicilië, routekaarten, reisgidsen en notitieboekjes, bedekt met sticky notes met tips en plekken die we op onze route absoluut niet mogen overslaan.

Sicilie

Het idee ontstond eind deze zomer, toen we nadachten over een nieuw onderwerp voor een volgend boek. Inmiddels weten we nog steeds niet of dat boek er gaat komen, maar we willen de reis hoe dan ook maken. De afgelopen maanden stonden vooral in het teken van selecteren en al snel werd ons duidelijk dat een paar weken te kort is om het hele eiland aan een grondig onderzoek te onderwerpen, geheime plekjes te ontdekken, lokale specialiteiten te kunnen proeven, eilandtripjes te maken, op pad te gaan met locals en tussendoor ook zo nu en dan eens een duik in zee te nemen of een middag op het strand te schrijven.

We hebben dus besloten om de reis op te delen in een aantal etappes. We willen beginnen met het noordwesten van het eiland, waarbij we deze 10 etappes vast selecteerden voor de short list:

1 Palermo
Na aankomst duiken we meteen een paar dagen in het chaotische leven van Palermo. Naast alle culturele hoogtepunten van de stad willen we de echte sfeer van de stad opsnuiven op de markt op het Piazza Ballarò en in de levendige wijk eromheen, de Albergheria, waar volop authentieke winkeltjes en ambachtslieden te vinden zijn.

Ook het Piazza Caracciolo staat op ons wensenlijstje. Hier waan je je volgens de verhalen bijna in een souk. De Mercato della Vucciria zet al je zintuigen op scherp. Vooral tegen zonsondergang maakt de markt een onuitwisbare indruk. Er branden dan duizenden lichtjes en de geur van vers bereid eten doet je watertanden. Vleesspiezen, gebakken inktvis en gekookte milt – een plaatselijke specialiteit – je eet het bijna nergens zo lekker en vers als hier.

Palermo

2 Monreale
Vervolgens laten we ons graag overweldigen door de pracht en praal in de Duomo van Monreale, het hoogtepunt ban de Normandisch-Arabische bouwkunst op Sicilië. Het hele schip, de zijbeuken, het koor, het transept en de apsis worden bedekt met de schitterendste mozaïeken, met episoden uit het Oude en Nieuwe Testament en in de apsis Christus Pantocrator. Natuurlijk bezoeken we ook de kloostergang van het naastgelegen klooster, met maar liefst 228 dubbele zuilen in Normandische stijl.

the belltower

3 Mondello
Na de drukte van Palermo, gaan we even bijkomen en schrijven in Mondello, een vissersdorpje dat zo’n tien kilometer ten noorden van Palermo ligt. In de loop der jaren zijn de tonijnvissers vertrokken en werd Mondello een groene woonwijk met allure. We zien ons al neerploffen in het zand, genietend van het uitzicht op zee en het prachtige badhuis in art-nouveaustijl. Na een dag schrijven, afgewisseld met een duik, zoeken we een van de vele visrestaurantjes op en duiken we vroeg ons bed in, zodat we de volgende ochtend uitgerust verder kunnen.

Mondello

4 Riserva Nazionale dello Zingaro
Het volgende reisdoel is een schitterend natuurreservaat, een van de mooiste van Sicilië, en de oude tonnara in Scopello. Hier werd tot halverwege de jaren tachtig nog volop op tonijn gevist; nu kun je er niet alleen een rondleiding krijgen maar ook logeren. Zo hebben we de tijd om de mooie baaien in en bij Scopello te verkennen en zowel met zonsopkomst als zonsondergang foto’s te maken.

tonnara-Scopello

5 San Vito lo Capo
Van Scopello is het slechts een klein eindje naar onze volgende pleisterplaats, San Vito lo Capo. Hier hebben we dankzij Eliza was here een paleisje gevonden waar we een paar dagen zullen verblijven, Cala dell’Arena. Hier kunnen we in alle rust onze belevenissen tot dan toe tot in detail opschrijven, de mooiste foto’s selecteren en een beetje vakantie vieren. We zijn ten slotte ook een beetje op Sicilië voor la dolce vita!

Cala-Arena-1 Cala-Arena-2

6 Favignana
Na een paar dagen luieren is het tijd voor wat activiteit, en wel op de fiets! Op de fiets? Ja, op de fiets! Vanuit Trapani nemen we de veerboot naar het eiland Favignana, waar je heerlijk kunt fietsen. In de haven zijn fietsen te huur dus binnen no time zitten we op de pedalen voor een rondje eiland.

Favignana

7 Erice
Eenmaal terug op Sicilië klimmen we naar Erice, een klein en rustig stadje, op de top van de Monte San Giuliano (750 meter hoog). Hier heb je echt een fantastisch uitzicht over de omgeving, dus een ideale plek voor een fotoshoot. Na die inspanning laten we onszelf in de watten leggen bij het Parco degli Aromi. Hapje, drankje, zwembad, uitzicht… we kunnen niet wachten!

Erice-1 Erice-3

8 Marsala
Als er weer een paar duizend woorden op papier staan, dalen we de berg weer af voor het vervolg van onze reis, een bezoek aan Marsala. Uiteraard om te proeven van de gelijknamige drank, bij Florio, aan de rand van de stad. Vincenzo Florio, ook wel bekend als ‘de Godfather van de Siciliaanse wijnhandel’, was in 1833 de eerste Italiaan in de Marsala-business, te midden van de Engelsen. Je kunt hier wijn proeven en kopen, en er worden rondleidingen georganiseerd waarbij je de metershoge vaten kunt zien waarin de wijn bewaard wordt, net als oude flessen uit 1862.

 marsala

9 Mozia
We verlaten het grote eiland weer even voor een bezoek aan het eilandje Mozia, voor de kust van Marsala. Een wandeling over het eiland, in gezelschap van krekels, of een kanotocht in de blauwe wateren – Mozia zal haar geheimen op verschillende manieren met ons delen.

Eenmaal terug op Sicilië trekken we ons weer even terug om te schrijven, bij Azienda Duca di Castelmonte. De terracottakleurige en gele muren, de felblauwe luiken, de bloeiende tuin en al die snuisterijen dankzij de eeuwenoude familietradities. Moeder, broer en zus runnen deze fijne locatie, met een grote tuin, een kapelletje en een zwembad.

Marsala Marsala-2

10 Trapani
De laatste etappe van dit eerste stukje van onze roadtrip Sicilië brengt ons in Trapani, voor het verkennen van de stad én van de zoutpannen langs de kust. Hiervoor nemen we wederom de fiets.

Trapani

Na een laatste actieve dag moeten we hier afscheid nemen van Sicilië. Gelukkig niet voor lang, want de andere delen van het eiland wachten op ons, voor een volgende etappe van onze roadtrip. We tellen de nachtjes!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Mazara del Vallo overgeslagen? Een juweeltje.

  2. Dat ligt net op een volgend traject, ten zuiden van Marsala. Dus die nemen we bij een volgende reis/route mee, grazie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *