Home » Op vakantie in Italië » Op pad met een échte local in Florence
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Op pad met een échte local in Florence

Hoewel Saskia zich inmiddels bijna een local mag noemen in Florence, woont ze er (nog) niet. Gelukkig blijft ze dankzij vriendin en collega Sophie, die sinds 2010 in deze prachtstad woont, helemaal op de hoogte van alles wat er gebeurt als Saskia door andere delen van Italië reist. Bij terugkomst in Florence, wat gelukkig wel voelt als thuiskomen, is de lijst met uit te proberen adresjes voor koffie, ijs, lekker eten, mooie winkels en bijzondere evenementen meestal te lang om alles te vinken. Zo gaat Saskia altijd weg met tal van redenen om snel weer terug te keren.

Afgelopen dagen hebben Saskia en Sophie tal van bekende en minder bekende plekken in de stad afgestruind, voor de nieuwe Ciao tutti Special met Florence in de hoofdrol (die op 1 maart verschijnt, dus nog even geduld). We gingen op zoek naar nieuwe verhalen, naar de juiste invalshoek of het juiste licht voor een mooie foto en naar nieuwe zaken waar ons hart harder van gaat kloppen en die we graag met jullie willen delen.

Piazza-della-Passera (2)(foto: Sophie Kruijsdijk)

Sophie nam Saskia onder andere mee naar het Piazza della Passera, een pleintje dat bij beide dames zeer geliefd is. Saskia at er al een paar keer bitterballen van lampredotto (lebmaag), twee jaar geleden nog onder toeziend oog van de camera’s van Campinglife.

SONY DSCSaskia met René Pluijm tijdens Campinglife, 2012
(foto: Martijn Bak)

Samen met Sophie bezocht ze al eens het Caffè degli Artigiani, op een van de andere hoekjes van het plein, en beiden fietsen ze er regelmatig langs, op weg naar ander Florentijns vermaak.

SONY DSCPiazza della Passera in de zomer
(foto: Martijn Bak)

Piazza-della-Passera (3)Piazza della Passera in de winter
(foto: Sophie Kruijsdijk)

Sophie had vlak voor Saskia’s komst voor de Florence-special de herkomst van de naam van dit fijne pleintje eens nader onder de loep genomen. Zoals het zo vaak gaat, zijn er twee verhalen terug te vinden omtrent de origine van de bijzondere naam van dit pleintje. Passera betekent namelijk mus, maar wordt in het Florentijns ook wel gebruikt om het vrouwelijke geslachtsdeel mee aan te duiden…

Het eerste verhaal betreft een paar buurtkinderen die in 1348 op het bewuste pleintje een mus vonden die op sterven na dood was. Ze dachten dat een kwajongen of een kat het arme beestje te grazen had genomen en probeerden het tevergeefs te redden. De nare waarheid wil echter dat de pest de boosdoener was en dat vanaf dat moment de epidemie de stad in zijn greep nam. 40.000 van de 96.000 Florentijnen stierven binnen enkele maanden aan de genadeloze ziekte en de stad raakte in een diep economisch dal.

De tweede verklaring voor de vermakelijke naam van la piazza refereert aan het gerenommeerde bordeel dat op het plein zou hebben gestaan en dat zelfs regelmatig door groothertog Cosimo I zou zijn bezocht. Een beter eerbetoon aan het werk van de dames van lichte zeden bestaat er niet!

Welke versie ook waar is, het Piazza della Passera is altijd een fijne plek voor een drankje en een hapje. Of haal een ijsje bij Gelateria della Passera en eet dat vervolgens rustig op op een van de bankjes die het pleintje rijk is. Kijk zo samen met de Florentijnen hoe buurtbewoners, verloren toeristen en kunstenaars aan je voorbij trekken.

Piazza-della-Passera (1) Piazza-della-Passera (4)(foto’s: Sophie Kruijsdijk)

Like a local in Florence
Ook met Sophie op pad? Sophie organiseert in oktober een Like a Local reis Florence, waarbij je deze adembenemende stad beleeft zoals een echte Florentijn dat doet. De toeristische trekpleisters dienen als kader voor het authentieke Florence; je bezoekt de buurten waar minder toeristen zijn en juist meer fiorentini, de markten waar zij hun boodschappen doen, de trattorie waar er geen tourist menu bestaat, de winkeltjes waar je anders voorbij zou lopen, de straatjes die niet in de gidsen staan. Kortom, je gaat die dingen zien waarvan je alleen het bestaan af kunt weten als je er woont! We like!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *