Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ontdek het zuidoosten van Sicilië

Ciao tutti! Afgelopen week heeft Saskia honderden boeken gesigneerd. Dank voor al jullie bestellingen en vooral voor alle enthousiaste reacties. Het was een feestje om het eerste exemplaar in handen te houden en hoge stapels te voorzien van een handtekening.

Nu begint het ‘gewone’ leven weer en staat de koffer klaar voor vertrek. Dit keer is het zuidoosten van Sicilië de bestemming, met de vismarkt van Catania, prachtige barokstadjes als Noto, Modica en Ragusa, met Syracuse en mooie stranden. Fotografe Merle gaat mee om alle belevenissen en indrukken vast te leggen, zodat jullie straks – na terugkeer zodat we ter plekke alle tijd hebben voor het ontdekken van mooie nieuwe verhalen en tips – kunnen meegenieten van alles wat we hebben beleefd.

citroenen-Sicilië

Het stukje Sicilië dat we bezoeken, is onder andere bekend om de citroenen die er groeien. Je vindt er veel citroenboomgaarden waar de gele vitaminebommetjes zich warmen aan de Siciliaanse zonnestralen. Dat proef je niet alleen terug in de citroenen zelf, die soms zelfs ietwat zoetig smaken, maar ook in de limoncello die van deze citroenen wordt gemaakt.

Limoncello

Eliza tipt vandaag drie plekken in deze regio waar je heerlijk kunt genieten van onbezorgde vakantiedagen, met als kroon op elke zomerse dag een lokale limoncello. Cin cin!

La Muraglia – Ragusa
Vlak bij Ragusa ligt La Muraglia. Eliza vertelt: ‘Als klein meisje wist Gisella het al zeker: Sicilië zou voor altijd haar basis blijven. Haar wortels waren al vele generaties geleden op het eiland geplant, en voor Gisella was er geen natuurlijker omgeving om haar leven vorm te geven. Maar ja, dan word je ouder en moet je bedenken wat die dromen dan zijn die je waar zou willen maken…

Liefde voor haar geboortegrond en een genetisch vastgelegd talent voor gastvrijheid zouden de basis vormen van haar toekomstplannen. Dat wist Gisella zeker. Op een dag deed de mogelijkheid zich voor, en wel in de vorm van een negentiende-eeuwse bouwval. Tenminste, zo dacht de rest van haar familie erover.

Maar Gisella zette door. Zij zag het helemaal voor zich. Met zorg, liefde en geduld zou ze de voormalige boerderij, gelegen tussen de olijfbomen, opknappen tot een schitterend vakantieverblijf. Onder toeziend oog van Gisella werd een hoopje oude stenen in korte tijd van ruïne tot riante vakantiebestemming.

La-Muraglia La-Muraglia-2 La-Muraglia-2a

Vol ongeloof luisterde ik naar haar verhaal. Want voor mij leek het net alsof het huis al generaties lang de basis was van Gisella en haar familie. Oké, dat het zwembad en het meubilair geen erfstukken waren, dat had ik wel door. Maar door de inzet en gastvrijheid van Gisella en haar familie blijven de tradities van het Siciliaanse landleven springlevend. Tsja: dromen kunnen we allemaal. Maar om in een hoopje oude stenen een droom van een vakantievilla te ontdekken, dat kan alleen Gisella.’

La-Muraglia-2b La-Muraglia-2d La-Muraglia-3

Relais Parco Cavalogna Hotel – Ragusa
Eveneens in de buurt van Ragusa ligt het prachtige Relais Parco Cavalogna Hotel. Eliza: ‘Het is 28 graden, mijn hoofd is rood en de zon staat hoog aan de hemel. Vandaag moest en zou ik een fietstocht maken door het prachtige natuurgebied Iblea. Ik had al veel eerder moeten stoppen maar het heuvelachtige landschap met de olijfgaarden is zo mooi! Nu is het dan echt hoog tijd voor een dorstlesser. Met mijn fiets aan de hand en mijn lege bidon ga ik op zoek. En dan zie ik het staan: Relais Parco Cavalonga.

Relais-Parco-Cavalonga-2 Relais-Parco-Cavalonga-2a Relais-Parco-Cavalonga-7

Niemand te bekennen of toch… Een man en een vrouw komen naar buiten. In snel Italiaans vragen ze wat ik zoek. ‘Parla inglese?’ stamel ik. Ludovico en Emanuela lachen vriendelijk. Ze praten gelukkig goed Engels en vertel ze over mijn fietstocht. ‘Kom en drink met ons een ijskoud glas op het terras.’

Ik val met mijn neus in de boter. Ludovico en Emanuela zijn namelijk de trotse eigenaren van gloednieuwe appartementen en een hotel op een eeuwenoude en typisch Siciliaanse plek. ‘Treed binnen in onze idyllische en authentieke wereld’, zegt Emanuela. Relais Parco Cavalonga is de bewoonde wereld in het natuurreservaat om me heen.

Een sereen Siciliaans platteland met voormalige boerderijhuisjes en een authentieke villa. Met twee zwembaden, waarvan er eentje uit een rots kruipt, en niet te vergeten een prachtige tuin. De verblijven zijn modern ingericht en licht.

Relais-Parco-Cavalonga-3 Relais-Parco-Cavalonga-4 Relais-Parco-Cavalonga-5

‘Dan ga ik je nu wat drinken inschenken,’ zegt Ludovico. Na een ijskoud glas water en een rondleiding op het wonderschone landgoed stap ik op de fiets. ‘Tot zo!’ zeg ik. Ik ga gauw mijn tas halen, want dit bezoekje smaakt naar meer.’

Relais-Parco-Cavalonga-8Relais-Parco-Cavalonga-1

Masseria degli Ulivi – Noto
Eliza’s ontdekking Masseria degli Ulivi ligt vlak bij Noto. Eliza vertelt: ‘Of het druk wordt?’ Junio glimlacht. Het landgoed Masseria degli Ulivi ligt rustig te schitteren in de zon. Om ons heen siert mediteraanse weelde met olijfbomen, zoethoutbomen, grote grasvelden en bloemen. De geur van jasmijn dringt zacht mijn neus binnen. We drinken samen een cappuccino bij de koffiebar in de ochtendzon.

Ik ken Junio nog van toen ik voor het eerst op Sicilië was. Hij is een Italiaan pur sang: altijd in voor een praatje, gastvrij en ook bij hem gaat liefde door de maag. Toen al was zijn eeuwenoude gerenoveerde masseria een absolute weelde en nu heeft hij er nog een stuk bijgebouwd. ‘Druk wordt het hier nooit omdat we alles zo ruim en weids hebben opgezet.’

Masseria-degli-Ulivi Masseria-degli-Ulivi-1 Masseria-degli-Ulivi-2

En dat klopt. Waar je ook hier bent, overal viert rust hoogtij. Of het nu de typische Siciliaanse binnenplaats is van de boerderij of het restaurant waar je proeft van de eigen landerijen. Ik zucht en glimlach. Alles is hier een lust voor het Italiaanse oog. Terrassen met sierlijke zitjes, de terracotta vloeren en de houten plafonds in de hotelkamers.

Vlakbij ligt Noto, een van de belangrijkste barokke steden ter wereld. Die schoonheid van het verleden wilden we ook hier in ere houden.’ En dat voel je als je de stenen trap naar boven pakt, de eeuwenoude olijfbomen ziet waaien in de wind of de oudroze kleur van de boerderij bewondert.

Masseria-degli-Ulivi-3 Masseria-degli-Ulivi-5 Masseria-degli-Ulivi-6

Maar Junio combineerde het gelukkig ook met het moderne comfort. Ik neem een slokje van mijn cappuccino. Zo meteen ga ik een duik nemen in het grote zwembad, en het zal je niet verbazen: het zal er heerlijk en rustig zijn.’

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met

Eliza-was-here

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

4 reacties

  1. Gaaf! Ik ben toevallig ook net op Sicilië geweest. Ook heel tof, en ook in het zuidoosten van het eiland, is Pantalica, een necropolis met duizenden graven van duizenden jaren oud die zijn uitgehakt uit de rotsen. Prachtig om daar te wandelen. En nagenoeg uitgestorven, wat het nog extra bijzonder maakt.

    Ik schreef er ’n blog post over: Pantalica: de vergeten necropolis op Sicilië

  2. Prachtig, Pantalica! Inderdaad een meer dan bijzondere plek. Leuk om ook jouw reiservaring te lezen!

  3. Geweldig! Ik ga met mijn vriend naar Sicilie in begin februari. Zou ik je via de mail of ergens kunnen spreken over de citroenen in Sicilie? Ik ga op fieldtrip voor mijn bedrijf wat ik samen met een vriendin heb:
    http://www.thelemonkitchen.nl

  4. Heerlijk! En ja hoor, mail me gerust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *