Home » Op vakantie in Italië » Met Steven Rooks naar Le Marche
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Met Steven Rooks naar Le Marche

Dinsdag, Vakantiebeurs Utrecht. Na de hele ochtend door Piemonte te hebben gereisd, is het na de middag tijd voor Le Marche. Figuurlijk uiteraard, want deze bestemmingen liggen in de Jaarbeurs op slechts een roltrap van elkaar verwijderd. Gelukkig maar, want we hadden ze allebei niet willen missen!

Na een rondje langs de aanwezige Italiaanse stands (met een heerlijk weerzien met de Italiaanse dames uit Pistoia en Alwin & Bionda van Villa Alwin) begeven we ons naar het ietwat verderop gelegen Actief Plein, met een felrode sport- en promotiebus van Away Events Company. Bij deze bus vindt de presentatie plaats van een bijzonder Giro d’Italia Evenement én van een nieuw boek over Le Marche:

Omslag_LeMarche

De auteur van het boek, Evert de Rooij, verloor net als wij zijn hart aan Italië. Maar dat is niet zijn enige passie; ook de wielersport kan op zijn liefde rekenen. Voor zijn nieuwe boek trok hij echter met de auto door de regio, met als resultaat acht schitterende routes door de noordelijke helft van de provincie. Het zuiden, dat net zo ongekend mooi is als het noorden, krijgt in het najaar een eigen boek, waaraan Evert nog druk aan het schrijven is.

Maar eerst wordt het eerste deel op gepaste wijze gedoopt, in aanwezigheid van niemand minder dan Steven Rooks, voormalig beroepsrenner en ooit de eerste Nederlandse bergkoning in de Tour de France. ‘We kregen er heerlijk te eten, veel pasta,’ zo vertelt Steven Rooks aan Evert. ‘Maar verder heb ik tijdens mijn carrière niet veel van het land gezien. Ik heb er wel veel afgezien,’ grapt hij.

Steven-Rooks-GiroEvert de Rooij (midden) interviewt Steven Rooks (rechts)

Gelukkig heeft de beroemde wielrenner dat inmiddels dik ingehaald. Hoewel het tempo er nog steeds aardig inzit, heeft Steven Rooks nu ook de tijd om onderweg van het landschap te genieten en zich te laten betoveren door al die details die Italië zo bijzonder maken. Een slaperig dorpje, een snelle espresso aan de bar, even stilstaan bij een prachtig vergezicht…

Steven: ‘Nu ik zelf voor de schoonheid van Le Marche ben gevallen, wil ik ook graag aan anderen laten zien hoe mooi het er is – en hoe goed je er kunt fietsen.’ Dat doet Steven in mei dan ook ter plekke. Samen met Bob van ‘t Hof van Fietsen in Italië organiseert hij een Giro d’Italia Evenement in Le Marche.

Steven-Rooks-Giro-2Steven Rooks (links) en Bob van ’t Hof

Bob: ‘Als wielertoerist moet je de sfeer rond de Giro d’Italia minstens één keer aan den lijve ondervonden hebben. De passie waarmee de Italianen hun nationale ronde beleven is ongekend en het parcours waarover de renners rijden adembenemend

Dit jaar is er ter ere van streekrenner Marco Pantani, die tien jaar geleden overleed, op 17 mei een rit gepland in Le Marche. De achtste etappe voert de karavaan over 174 kilometer van Foligno naar Montecopiolo, met in de finale de Cippo di Carpegna. Dit is de favoriete trainingsberg van Marco Pantani, die in 1998 zowel de Giro als de Tour wist te winnen.

steven-rooks

Rond deze bij voorbaat fameuze rit hebben Steven en Bob een eigen fietsevenement gepland met aankomst op woensdag 14 mei (voor een vijfdaagse trip) of vrijdag 16 mei (voor een driedaagse trip). Vanuit het schitterende verblijf Ca’ Palazzo rijd je op donderdag en vrijdag onder leiding van Steven Rooks in het prachtige gebied rond Cagli over de Monte Catria, de Monte Petrano en de Monte Nerone. Op zaterdag 17 mei is er een gezamenlijke rit naar het parcours van de achtste etappe, met aan de voet van de Monte Carpegna een heerlijk pastabuffet. Met natuurlijk ook de passage van de beroepsrenners in de Giro!’

Om de liefde voor Le Marche nog groter te maken, kreeg Steven Rooks van Evert de Rooij het allereerste exemplaar van het nieuwe boek Le Marche – Ongekend mooi, dat Evert schreef in dezelfde reeks als waarin onze boeken over Toscane en Puglia verschenen zijn. Dit boek verdient echter een eigen podium, dus daar wijden we vanmiddag een ongekend mooie blog aan!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *