Ga op pad met onze City Walks!

Logeren in een albergo diffuso

Droom je er van om in een Italiaans dorpje te wonen, sta je het liefst de hele dag te discussiëren met de opaatjes al bar, maar vind je het tegelijkertijd ook wel fijn om van de luxe van een hotel te kunnen genieten? Dan zit je in een albergo diffuso helemaal op je plek.

Een albergo diffuso is letterlijk een ‘verspreid hotel’: een accommodatie die verdeeld over verschillende woningen, appartementen en kamers in een en hetzelfde dorpje wordt aangeboden. Dit betekent dus dat je tussen de lokale bevolking verblijft en zo een authentieke ervaring op de koop toe krijgt.

alberghi-diffusi-Italie

Horizontaal hotel
De bijzondere albergo diffuso-formule is ideaal als je niet van standaardhotels houdt. Hierbij vind je vaak grote gebouwen waarvan de kamers veelal hetzelfde zijn. Bij een albergo diffuso is de opzet horizontaal, oftewel: je verblijft in dezelfde soort woningen als de inwoners van het dorpje en wordt tijdelijk hun buren. Iedereen zit dus op een gelijk niveau en maakt deel uit van dezelfde community.

albergo-diffuso-Locanda-degli-Elfialbergo diffuso Locanda degli Elfi

Redders in nood
Het allermooist van het concept is dat het dorp waar een albergo diffuso is gevestigd, helemaal wordt getransformeerd. Het krijgt letterlijk en figuurlijk nieuw leven ingeblazen. Sommige dorpjes waren op sterven na dood en zijn weer helemaal op de kaart gezet. Tijdens zo’n proces wordt het dorp helemaal gerenoveerd, er wordt op allerlei fronten werkgelegenheid gecreëerd en er zijn zelfs mensen die besluiten er te gaan wonen.

Het concept komt vooral tot zijn recht in de dorpjes met artistieke of architectonische waarde. Deze vrijwel uitgestorven prachtplekken worden onder handen genomen, afgestoft en opgeknapt. Maar – en dat is misschien wel het belangrijkste – er worden geen nieuwe woningen bijgebouwd om toeristen te ontvangen. Het gaat om de eigenheid en de authenticiteit. De mooiste gebouwen openen hun deuren weer, bij de trattorie mogen de pannen weer op het vuur en de parel wordt ontdekt door de echte Italiëliefhebbers. En zo gaat het dorpje weer helemaal bloeien!

Italy - Liguria Italy - Liguriaalbergo diffuso Relais del Maro

Giancarlo Dall’Ara heeft het concept (mede) opgezet. Hij leidt nu vol passie en professionaliteit de ADI – Associazione Nazionale Alberghi Diffusi en beschrijft een albergo diffuso als volgt: ‘Het is een hotel dat niet meer gebouwd hoeft te worden. De kamers zijn verdeeld over de huizen van de dorpskern. Het resultaat is dat de toerist zich niet als toerist behandeld voelt, maar als een van de bewoners.’

Professor Yasushi Watanabe heeft het model in een veelzeggend plaatje weten uit te drukken: albergo-diffuso-Yasushi-Watanabe De allereerste albergo diffuso is uiteindelijk opgezet door Daniel Kihlgren. Door zijn verhaal kregen wij kippenvel: wat een schitterend idee, wat een schitterende locatie! Reden voor ons om jullie vanmiddag mee te nemen naar de eerste albergo diffuso van Kihlgren.

albergo-diffuso-Sextantio albergo-diffuso-Sextantio-2albergo diffuso Sextantio

Nu reizen we eerst naar de mooiste alberghi diffusi in heel Italië. Een heel bijzonder aanbod dat Italiaanser dan Italiaans is en waar we beretrots op zijn. Gaan jullie mee op reis? De sleutels liggen al voor jullie klaar – klik op de sleutels voor Ciao tutti’s selectie van de mooiste alberghi diffusi in Italië…

alberghi-diffusi-sleutels

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *