Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Fietsen in Italië

Two for Joy, zo heet het Amsterdams koffietentje waar we ons met enige regelmaat even laven aan een goede cappuccino. Vorige week maandag waren we echter niet de enige Italiëliefhebbers die hier even op kwamen warmen. Een tafeltje verderop was iemand druk bezig roze wielrenshirts op te vouwen. We ontwaarden al snel Italië op de shirts, dus het ijs was snel gebroken na een Italiaanse opmerking van onze kant.

De ander pakte het sportief op en antwoordde: ‘Salve, piacere. Sono Bob, fanatiek fietser sinds 2003 en Italiëliefhebber sinds 2012.’ Wat? Hoorden we dat goed? Sinds vorig jaar pas? We wilden natuurlijk weten hoe de vork in de steel zit.

Fietsen-in-Italie-1

Zomer 2012 heeft mijn leven veranderd
Bob vertelt: ‘In 2012 ben ik samen met mijn vriendin op vakantie gegaan naar Le Marche in Italië. De Italiaanse schoonheid, die ik alleen kende vanuit de boekjes en van televisie, werd mijn werkelijkheid. Prachtige vergezichten, mooie beklimmingen, een rustiek achterland en een voortreffelijke keuken met op en top gastvrijheid, come in una famiglia.

Terwijl wij door het landschap reden (met de auto), besefte ik wat een geweldig fietslandschap zich voor mij uitstrekte. Eenmaal aangekomen in het middeleeuwse dorpje Cagli, gelegen aan de voet van de Monte Petrano, ademde alles fiets! In 2009 werd hier door Carlos Sastre de slopende bergetappe gewonnen in de Giro d’Italia. Vlak bij de Petrano tref je een groot bord, waarop duidelijk wordt dat je op de laatste honderd kilometer van deze beruchte Giro-etappe rijdt. Achtereenvolgens de Monte Nerone (1450 meter), Catria (1700 meter) en de Petrano (1100 meter)… Wat zou ik deze graag zelf een keer rijden. Maar ik had mijn fiets niet bij me…

Fietsen-in-Italie-2

De droom bleef echter, dus een paar maanden later reisde ik weer af naar Le Marche – en dit keer met mijn fiets. Ik fietste al de beklimmingen die ik vanuit de huurauto met moeite had kunnen bedwingen. Het lukte me in elk geval om met de fiets minimaal net zo snel te gaan. De vergezichten vanaf de top waren echt super – een grandioze beloning! Op de top van de derde berg genoot ik van zo’n overweldigend gevoel… Dit zouden meer mensen moeten ervaren!’

Fietsen-in-Italie-3

Met dit idee startte Bob eind 2012 het concept Fietsen in Italië: een geheel verzorgde fietsvakantie gebaseerd op een verblijf in een comfortabel vakantiehuis met onder andere een eigen keuken, een zwembad en niet te vergeten een afgesloten fietsruimte voor het poetsen van en knutselen aan het materiaal. Om de week compleet te maken, heb je drie dagen lang een Engelssprekende gids tot je beschikking. Handig voor de eerste paar dagen, dan kun je je aandacht volledig op de weg houden zonder kaart te hoeven lezen! 

Fietsen-in-Italie-4

Bob: ‘Na de eerste kilometers is het concept intussen uitgebreid naar meerdere regio’s in Italië. Ik heb alle routes en accommodaties zelf getest en ‘Fietsen in Italië-proof’ bestempeld.’

Fietsen-in-Italie-5

Bobs idee slaat aan en hij weet zijn passie voor zowel het fietsen als Italië goed over te brengen. Zo is oud-profwielrenner Steven Rooks een vriend van Fietsen in Italië geworden.

Samen met Steven biedt Bob een geweldige trip aan naar de Giro d’Italia 2014. Bob: ‘Vanaf 14 mei waan je jezelf even een paar dagen een semiprof. Vanuit je vakantiehuis vertrek je op donderdag en vrijdag zelf over eerder genoemde klimmen. De zaterdag staat in het teken van de Giro, je ziet de renners voorbij rijden aan de voet van de Monte Carpegna, vergezeld door Steven Rooks. Een echte aanrader!

Wil je nog meer? Rijd dan op zondag 18 mei mee in een van de oudste Granfondi (toertochten) van Italië. Fietsen in Italië heeft de bevoorrechte positie om 75 startbewijzen te hebben!

Fietsen-in-Italie-logo

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *