Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Eliza was here tipt drie pareltjes in Toscane

Waar iedereen rechtsaf slaat, gaat Eliza linksaf. Ook in Toscane, waar ze drie heerlijke pareltjes ontdekte die ze graag met de lezers van Ciao tutti wil delen. Alle drie staan ze garant voor een onbezorgde vakantie op een bijzondere plek!

Canonica di Cortine – Een dorp als hotel
Eliza: ‘Het lijkt wel of ik teruggereisd ben naar de middeleeuwen. Ik was druk op zoek naar mijn Toscaanse logeeradresje, Canonica di Cortine. Wat bleek nu, het is niet één hotel, maar een heel dorp! Het zijn meerdere oude gebouwen die enorm goed bewaard gebleven zijn. Ik zie een kapel, wachttoren en kasteel aan me voorbij komen. Al dit moois wordt ook nog eens omringd door een oude, stenen muur en prachtige wijngaarden en olijfbomen.

Canonica-di-Corte-Eliza-was-here-Toscane Canonica-di-Corte-Eliza-was-here-Toscane-2

Ik word warm onthaald door Stefano. Hij is samen met Lucia de trotste eigenaar van dit bijzondere dorp. Canonica di Cortine is niet zomaar een logeeradresje. Stefano vertelt me dat dit helemaal terugleidt naar eerdere generaties. Alles in Canonica di Cortine stamt uit het verleden van de familie van Stefano.

Mijn kamer is in de oude wachttoren. Hij is smaakvol ingericht. De antieke meubels passen helemaal bij de sfeer die Canonica di Cortine uitstraalt! Ik ben benieuwd hoe de rest eruit ziet.

Canonica-di-Corte-Eliza-was-here-Toscane-4

Waar zal ik eens beginnen? Echt alles wat ik tijdens mijn wandeling tegenkom, is traditioneel en goed bewaard gebleven. Wie weet wat er hier allemaal gebeurd is en wie hier rondgelopen hebben. Het is echt een speciaal plekje, vol herinneringen! Wat ik in ieder geval zeker weet, is dat de mensen van vroeger net zo hebben genoten van deze adembenemende omgeving en het heerlijke weer als ik nu doe.

Canonica-di-Corte-Eliza-was-here-Toscane-3 Canonica-di-Corte-Eliza-was-here-Toscane-5

Canonica di Cortine kan vele activiteiten voor je regelen. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat je Toscane per scooter of fiets kunt verkennen. Ook kunnen ze ervoor zorgen dat je vanuit een luchtballon van de omgeving kunt genieten, wijntjes kunt proeven tijdens een wijntoer of kooklessen kunt volgen in een nabijgelegen dorpje.’

Fattoria Casabianca – Logeren in de wijngaarden
Wijnliefhebbers opgelet: bij deze agriturismo worden de lekkerste Chianti-wijnen gebrouwen die je ooit hebt geproefd. De blauwe drijven komen zo’n beetje vers van de rank in je glas terecht, en smaken bijzonder puur. Ook worden er heel lekkere witte en roséwijnen gemaakt. Dus schuif aan bij Fattoria Casabianca voor een van de wijnproeverijen, salute!

Fattoria-Casabianca-Eliza-was-here-Toscane Fattoria-Casabianca-Eliza-was-here-Toscane-3

Eliza: ‘Ik neem een slok en laat de wijn even in mijn mond rollen. Kersen, die proef ik heel duidelijk. ‘En viooltjes?’ vraagt de eigenaar. Ik ruik aan mijn glas. Ah, daar zijn ze. ‘Lekker wijntje’, knik ik. Zichtbaar trots zegt hij: ‘Het is Chianti. Die verbouw ik zelf.’

Een uur geleden liep ik over het uigestrekte terrein van de agriturismo. Van het ene boerderijhuis naar het andere, over de paden die net zo heuvelachtig zijn als de rest van het Toscaanse landschap. Terwijl ik tussen de wijnranken door stapte, kwam de eigenaar naast me lopen en vertelde honderduit over hoe hij zijn wijnen van de velden in de flessen krijgt. ‘Wacht maar totdat je ze proeft. Kom je straks even langs voor een proeverij?’

Fattoria-Casabianca-Eliza-was-here-Toscane-5

De zon is achter de heuvels verdwenen en ik ben op het terras neergestreken voor het diner. Ik zet mijn lippen aan het glas wijn voor me. Het is weer een van de Chianti’s. Mmmmm… Die smaak zal me altijd aan deze mooie plek doen denken.’

Fattoria-Casabianca-Eliza-was-here-Toscane-2 Fattoria-Casabianca-Eliza-was-here-Toscane-4

Terme di Sorano – wellness te midden van werelderfgoed
Sorano is een van de verborgen geheim van Toscane. Het staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en dat is niet voor niets. Een goede reden om dit jaar een bezoek te brengen aan pittoreske, middeleeuwse bergdorpje, zeker als je verblijft bij Terme di Sorano.

Terme-Sorano-Eliza-was-here-Toscane Terme-Sorano-Eliza-was-here-Toscane-2

Eliza: ‘Warm en zacht zijn ze, de handen van de masseur. Met regelmatige bewegingen masseren ze mijn rug, van boven naar beneden en weer omhoog. Wanneer de masseur de warme stenen op mijn rug legt, kan ik niet anders dan even kreunen. Wat is dit heerlijk. Toen ik vanochtend de ‘menukaart’ van het wellnesscentrum bekeek en mijn ogen vielen op de hot stone massage, zag ik mezelf al bijna liggen. Dat had ik nou altijd al eens willen doen.

Terme-Sorano-Eliza-was-here-Toscane-3 Terme-Sorano-Eliza-was-here-Toscane-4

De masseur wrijft met de warme stenen over de zijkanten van mijn rug, en ik sluit mijn ogen. Vanzelf dwalen mijn gedachten af naar vanochtend, toen ik aankwam in Terme di Sorano. Vanaf het moment dat ik een stap zette in mijn appartement, voelde ik me er thuis. Ooit was het een oud gebouw geweest, dat kon je wel zien. Nu was de ruimte gerestaureerd tot ruime, luxe studio, met stenen muren en zichtbare, houten balkon aan het hoge plafond. Op weg ernaartoe had ik het grote terras met ligbedden opgemerkt, en hoewel ik ook een privétuin had, besloot ik op een van de ligbedden neer te ploffen. Ik keek uit over het glooiende Toscaanse landschap en net toen ik me verwonderde over de uitgestrekte vlaktes om me heen, begon een vrouw naast me tegen me te praten. Ze vertelde hoe zij en haar kinderen vanochtend hadden paardgereden en dat de kleintjes nu lekker aan zwemmen en rondrennen waren, terwijl zij haar rust pakte. Ik nam me voor morgen een kijkje bij de stallen te gaan nemen.

‘Eliza?’ Ik schrik wakker. De masseur staat voorovergebogen naast me en kijkt me vriendelijk aan. ‘Zal ik je insmeren met deze crème? Je huid wordt er heel zacht en soepel van.’ Dat laat ik me geen twee keer zeggen. Weer voel ik haar warme handen over mijn rug bewegen. Mijn ogen vallen vanzelf weer dicht, ik voel me heerlijk relaxed.’

Terme-Sorano-Eliza-was-here-Toscane-5

Zin iets meer actie? Vanuit Terme di Sorano kun je urenlange wandelingen maken door de bossen. De wandelpaden bestaan al eeuwenlang en laten sporen zien van vroegere tijden.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met

Logo_Eliza_fc-blrz

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *