Home » Nieuws uit Italië » ‘Wie is de man van de lijkwade?’
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

‘Wie is de man van de lijkwade?’

De titel van de expositie in de Sint Jan in Den Bosch, waar een replica van de Lijkwade van Turijn wordt tentoongesteld (de echte lijkwade wordt volgens strenge condities bewaard en bewaakt), is een vraag die de kerk en de wetenschap al lange tijd bezig houdt. Want is deze lijkwade echt het kleed waarin Jezus na zijn kruisiging werd gewikkeld?

Hoe is de afbeelding op het doek ontstaan? Welke reis heeft dit doek afgelegd? Hoe oud is het doek? En wat betekenen de bloedsporen aan hoofd, zijde, polsen en voeten? Ondanks uitgebreid onderzoek weet het STURP (Shroud of Turin Research Project) niet of we nu echt met de mogelijke lijkwade van doen hebben, of dat het een vervalsing is uit de dertiende of veertiende eeuw, zoals ook wel is geopperd.

De expositie in Den Bosch, die nog tot en met 31 augustus 2012 te bezoeken is, omvat een levensgrote replica van het doek – en een uitgebreid overzicht van archeologische vondsten, artefacten en toelichtingen op de diverse onderzoeken met betrekking tot de lijkwade van Turijn.

De Lijkwade laat sinds de uitvinding van de fotografie een beeld zien dat ruim achttien eeuwen verborgen bleef. Met moderne 3D-apparatuur is het oorspronkelijke uiterlijk van de dode gereconstrueerd, en ook het resultaat hiervan is tijdens de expositie te zien.

Of het mysterie ooit ontrafeld zal worden? In elk geval biedt de expositie in Den Bosch een prachtig beeld van dit tot de verbeelding sprekende doek, zeker omdat de ‘echte’ lijkwade pas weer in 2025 tentoongesteld mag worden.

Wie de levensgrote replica van de lijkwade nog wil bewonderen, kan nog tot en met 31 augustus terecht in de Sint Jan-kathedraal in Den Bosch.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

Een reactie

 1. Trees Verhoogt-Dekker

  Het is een duidelijke en mooie tentoonstelling .Ben afgelopen week geweest.
  Ik had nog een vraag waar kan je dat boek over de lijkwade
  bestellen.
  Hartelijk dan voor de moeite.
  Trees Verhoogt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *